Covid-19 grėsmės paspartino bekontakčių atsiskaitymų augimą

2020-04-16

Bekontakčiai atsiskaitymo būdai pagal populiarumą aplenkė įprastus mokėjimus kortele, kuriuos patvirtinti reikia įvedant PIN kodą, rodo „Swedbank“ duomenys. Šių metų kovo mėnesį bekontakčių atsiskaitymų dalis tarp banko korteles turinčių klientų sudarė 54 proc., o vienas banko klientas bekontakčiu būdu atsiskaitė vidutiniškai apie 13 kartų per mėnesį.

„Šalies gyventojai vis labiau vertina šį greitą ir patogų atsiskaitymo būdą, kuris dabartinėje situacijoje, siekiant išvengti Covid-19 grėsmių, užtikrina daugiau saugumo. Praėjusį mėnesį iki 50 eurų padidintas bekontakčių atsiskaitymų limitas – tai dar viena papildoma paskata naudoti šį atsiskaitymo būdą“, – sako Jūratė Gumuliauskienė, „Swedbank“ Klientų aptarnavimo tarnybos vadovė.

„Swedbank“ duomenimis, iki šiol šalies gyventojai bekontakčiu būdu rinkosi mokėti už smulkius pirkinius, vieno tokio atsiskaitymo vidutinė vertė „Swedbank“ kortelėmis sudarė apie 10 eurų.  

Pasak J. Gumuliauskienės, tikėtina, kad karantino sąlygos prisidės prie gyventojų įpročio atsiskaityti bekontakčiu būdu dar dažniau, ir jau šįmet tokio tipo atsiskaitymai sudarys didžiąją dalį visų šalies gyventojų atliekamų mokėjimų kortelėmis.

„Swedbank“ klientams siūlo bekontakčiais atsiskaitymais naudotis ir išmaniuosiuose telefonuose bei laikrodžiuose. Be to, bankas kone visą savo administruojamą kortelių skaitytuvų tinklą jau yra pritaikęs bekontakčiams atsiskaitymams – daugiau kaip 99 proc. prekybos ir paslaugų vietose įrengtų banko kortelių skaitytuvų palaiko šiuos atsiskaitymus.

„Palyginimui, prieš metus bekontakčiai atsiskaitymai sudarė mažiau, maždaug trečdalį visų atsiskaitymų „Swedbank“ kortelėmis. Akivaizdu, kad augantis vietų, kuriose galima atsiskaityti bekontakčiu būdu, skaičius skatina tokių atsiskaitymų populiarumą“, − sako „Swedbank“ Klientų aptarnavimo tarnybos vadovė.

Lyginant Baltijos šalių duomenis, bekontakčius atsiskaitymus yra pamėgę ir kaimynai latviai − Latvijoje jų dalis sudaro apie 58 proc. visų atsiskaitymų kortelėmis. Tuo metu Estijoje bekontakčiais atsiskaitymais naudojamasi vieną kartą iš keturių, kai mokama „Swedbank“ mokėjimo kortele, tai yra, 27 proc. atvejų nuo visų mokėjimų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.