Verslo auginimo strategijos: kaip nutiesti greitkelį į verslo sėkmę?

Patyrę verslininkai ir banko ekspertai pirmajame šiais metais interneto seminare diskutuoja apie verslo auginimo strategijas. Pašnekovai aptaria, į ką turėtų atsižvelgti ir kokių veiksmų imtis turėtų verslininkai, kad jų mintys apie verslo plėtrą virstų realiomis ir veikiančiomis verslo strategijomis.
Interneto seminare verslo plėtros patirtimi dalinsis Arūnas Starkus, nuo 2003 m. veikiančios šeimos įmonės „Vyno klubas“ steigėjas, savininkas; Rasa Levickaitė, jau 25 metus dinamiškame ir konkurencingame turizmo sektoriuje veikiančios bendrovės „Baltic Tours“ projektų vadovė, patirties turizmo ekspertė bei Laurynas Dailydė, „Swedbank“ Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas, atsakingas už smulkaus verslo įmonių finansavimą. Seminarą moderuoja „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

 

 

 

Kokie indikatoriai parodo, kad verslas pasiruošęs plėtrai? Kaip smulkaus verslo atstovai turėtų planuoti šį procesą, kokius finansavimo šaltinius rinktis ir kaip išvengti rizikų?

Sunku būtų rasti verslą, kurio ateities planuose nėra svarstomos plėtros galimybės. Nepriklausomai nuo skirtingų verslo sričių, esminiai klausimai, į kuriuos privalu atsakyti besiruošiant šiam žingsniui, išlieka panašūs. Kaip teigia „Swedbank“ Verslo finansavimo sprendimų skyriaus vadovas Laurynas Dailydė -  „Temoje dėl plėtros yra svarbūs keli aspektai: kiek plėtra yra suplanuota, kiek pats verslas yra tam subrendęs, kaip pasirinktas laikas plėtrai“. Pasak specialisto, pradiniai indikatoriai, padedantys priimti sprendimą, yra paprasčiausi matematiniai skaičiavimai, parodantys ekonominę verslo plėtros naudą. Tačiau vertinant savo strategiją ilgalaikėje perspektyvoje, išsiskiria daugiau pasiruošimo reikalaujančių detalių. „Vyno klubas“ steigėjas ir savininkas Arūnas Starkus pataria nepriimti svarbių sprendimų remiantis vien tikėjimu savo idėja – vadybiniai įgūdžiai, kantrybė ir pesimistinio plano numatymas, anot verslininko, yra privalomi elementai, padedantys išvengti nesėkmės. O abejojantys ar turintys mažiau patirties, visada gali pasinaudoti asmeninių vadybininkų konsultacijomis banke.

Šiek tiek lėtesnis, bet mažiau rizikingas augimas įmanomas ir nesiimant didelių pokyčių ar finansinių sprendimų. Būtent tokią praktiką ilgą laiką rinkosi kelionių agentūra „Baltic Tours“. Įmonės projektų vadovė Rasa Levickaitė rizikos mažinimą išskiria kaip vieną pagrindinių priemonių, padėjusių agentūrai išlaikyti savo poziciją konkurencingoje rinkoje bei kartu organiškai augti. Tokiu atveju plėtra vykdoma naudojant tik pačios įmonės uždirbtus pinigus, užtikrinant lėtą, tačiau saugesnį augimą. 

Dažnas smulkaus verslo sektoriaus reiškinys – glaudus savininko asmeninių lėšų ir įmonės finansų ryšys. Polinkis į verslą investuoti asmenines lėšas dažnai suvokiamas kaip saugesnis variantas plėtros vykdymui. Visgi Laurynas Dailydė pabrėžia, jog šis finansavimo šaltinis yra artimas banko paskolai – savininkas, panašiai kaip ir bankas, įvertina situaciją ir nusprendžia skolinti savo santaupas, tikėdamasis, kad tai atsipirks. Todėl patariama apsvarstyti kelis alternatyvius finansavimo būdus bei visada įvertinti tikėtiną grąžą. Svarstant apie plėtrą svarbu nepamiršti, jog ne visos investicijos teiks tiesioginę grąžą – nemažiau svarbus šio proceso elementas yra investavimas į darbuotojus bei jų žinių plėtimą.

Remdamasis asmenine patirtimi, Arūnas Starkus pradedančiuosius ar augti ketinančius verslininkus ragina nesitikėti greitų pinigų, o nuosekliai dirbti ir planuoti verslo plėtros procesus. Svarbiausia – pasiryžimas siekti ilgalaikio tikslo, tikėjimas savo idėja bei geras pasiruošimas – konsultacijos, pakankamas finansinis bagažas, patirtis ir tinkamas rizikos įvertinimas.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.