IT sektorius – ne tik drąsiausioms ir atkakliausioms

IT sektorius – ne tik drąsiausioms ir atkakliausioms
„Swedbank“ IT padalinio Lietuvoje vadovas, „Women Go Tech“ mentorius Gediminas Misevičius

Kad taptų IT specialistėmis, Lietuvos merginoms, skirtingai nei jų bendraamžiams vaikinams, dažnai tenka nueiti sunkesnį kelią. Neretai jos turi įveikti artimųjų abejones, bendrakursių iššūkius ar net pačių dėstytojų skeptišką požiūrį. Tokia patirtimi gali pasidalinti nemažai IT specialisčių. Tačiau visgi IT pasaulis, kuriame tradiciškai dominuoja vyrai, keičiasi ir jame vis daugiau vietos atsiranda specialistėms moterims.

Nykstant senoms mąstymo klišėms, kas yra vyriška, o kas moteriška, pokyčiai  IT sektoriuje įgauna pagreitį. Prie to prisideda ir pati industrija, bandanti susitvarkyti su augančia IT darbuotojų paklausa ir aktyviai pristatanti darbą IT sektoriuje, kaip patrauklų profesinį pasirinkimą tiek moterims, tiek vyrams. Pavyzdžiui, per pastaruosius ketverius metus „Swedbank“ IT padalinyje specialisčių skaičius paaugo beveik dvigubai ir šiuo metu sudaro 24 proc. visų dirbančiųjų. Palyginimui, Europos vidurkis siekia 30 proc.

Kodėl IT sritis?

Šiandien IT sektorius moterims ir vyrams gali pasiūlyti daug daugiau galimybių nei bet kuri kita sritis. Tai viena sparčiausiai augančių ir perspektyviausių karjeros prasme specialybių. IT sektoriuje atlyginimai yra konkurencingi ir prognozuojama, kad tokie išliks dėl jaučiamo kvalifikuotos darbo jėgos trūkumo. Aukštųjų technologijų sektorius Lietuvoje įdarbina dvigubai mažiau žmonių nei kitos ES šalys (vidurkis – 4 proc. dirbančiųjų), todėl šios srities specialistų pertekliumi mes dar ilgai nesusidursime. Be to, IT darbuotojų poreikis auga visame pasaulyje ir, matyt, nerastume šalies, kur jų yra daugiau nei reikia rinkai.

Tačiau ne vien atlyginimas vilioja šių dienų merginas ir vaikinus rinktis IT specialisto profesiją. Čia jie randa tai, ką sunkiai gali pasiūlyti kiti sektoriai. Dinamišką ir nei geografinių, nei lingvistinių sienų neribojamą darbą. Be to, joks kitas sektorius nesivysto taip sparčiai ir nekeičia pasaulio taip akivaizdžiai, kaip tą daro IT. Būti šių didžiųjų pokyčių bei progreso dalimi yra svarbus motyvams tiems, kuriems artimos inovacijų ir naujovių idėjos.

Karjera kitaip

Kai kas šį darbą įsivaizduoja kaip techninį ir netgi labai rutininį, kuriame karjeros, esą, nepadarysi. Išties, ar daugelis mūsų galėtų įvardinti garsių IT specialistų vardus? Billas Gates’as ar Markas Zuckenberg’as šiandien labiau žinomi, kaip verslininkai, sugebėję savo inovatyvias idėjas paversti daugiamilijardiniu verslu. Radikalieji kompiuterių guru žiniasklaidos dėmesio sulaukia tik dėl rizikingų avantiūrų, pavyzdžiui, įsilaužę į itin gerai apsaugotus NASA ar JAV gynybos departamento kompiuterinius tinklus. Tačiau naujosios technologijos vis labiau įsitvirtina mūsų kasdienybėje ir tampa jos svarbia dalimi, todėl ilgainiui situacija keisis ir garsių kompiuterių specialistų vardai, tikiu, bus pažįstami ne vien tik IT profesionalų bendruomenei.

Kita vertus, vietoje žinomumo IT sritis šiandien gali pasiūlyti žymiai daugiau horizontaliosios karjeros galimybių – patirties, atliekant skirtingas užduotis ir įgyvendinant skirtingus projektus. Perpratus vieną specializacijų galima judėti toliau ir išbandyti kitą – testuotojo, programuotojo, analitiko, sistemų administratoriaus ar projektų vadovo. „Swedbank“ IT padalinyje turime nemažai pavyzdžių, kai buvo sėkmingai pakeista IT specializacija ar net persikvalifikuojama ateinant dirbti iš tiesiogiai su IT nesusijusių pozicijų.

Lyčių balansas – į naudą IT sektoriui

Gyvenant XXI a. nebėra prasmės skirstyti darbus į „vyriškus“ ir „moteriškus“. Nėra jokios racionalios priežasties, kodėl Lietuvos merginos ir moterys neturėtų rinktis karjeros IT sektoriuje.

Be to, komandos įvairiapusiškumas amžiaus, tautybės, rasės ar lyties atžvilgiu praturtina kiekvieną komandos narį ir teigiamai veikia jos kūrybingumą, o kartu ir efektyvumą. Tad sveikas lyčių balansas IT komandose padeda pasiekti geresnių rezultatų.

Kita priežastis, skatinanti IT sektorių atkreipti dėmesį į moterų potencialą, yra tai, kad itin sparčiai augančiam sektoriui dabar reikia visų papildomų rankų ir protų. Tad jeigu jūs esate moteris, besirenkanti profesinį kelią ar norinti pakeisti savo profesiją, jūsų vietoje būtinai pasidomėčiau galimybėmis studijuoti ir dirbti IT sektoriuje.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.