Trys maratono bėgikų patarimai būsimiesiems pensininkams

Trys maratono bėgikų patarimai būsimiesiems pensininkams
Odeta Bložienė, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė

Maratono bėgimas ir kaupimas pensijai turi šį tą bendro. Ilgų distancijų bėgime, kaip ir kitose ištvermės sporto šakose, apie 80 proc. galutinio rezultato lemia darbas treniruočių metu, likusią dalį – aplinkybės ir savijauta varžybų dieną. Kaupimo pensijai, kurį galima pavadinti finansiniu maratonu, rezultatai didžiąja dalimi taip pat priklauso nuo jūsų veiksmų, atliktų gerokai iki pensijos.

Jei iki varžybų į lauką išbėgote vos kelis kartus, tai tikėtina, kad jėgų pritrūksite vos pradėję distanciją ir iš jos teks labai greitai pasitraukti. Net tuo atveju, jei treniruodamiesi praleidote nemažai laiko, bet tą darėte nereguliariai ar netaisyklingai, galutinis rezultatas irgi nebus itin geras.

Tą patį galima pasakyti ir apie pasiruošimą pensijai. Įmokas būsimai pensijai kaupti skiriate tik retais atvejais ar visiškai nesidomite pasirinktomis investicijų priemonėmis? Tada nenustebkite, kad sulaukus pensinio amžiaus sukauptos sumos dydis jums greičiausiai nepatiks. Kelis vertingus patarimus, kaip to išvengti, galima nusižiūrėti iš maratonui besitreniruojančių bėgikų.

Reguliarumas

Daugelis patyrusių bėgikų sako, kad reguliarios ir nuolatinės treniruotės yra gero pasiruošimo pagrindas. Ne tiek svarbu, kiek toli ar kaip greitai sugebate nubėgti vienos treniruotės metu, kur kas svarbiau tai, kad jūsų treniruotės ir pastangos būtų reguliarios.

Ta pati taisyklė galioja ir kaupiant pensijai bei investuojant. Svarbu ne tai, kiek pinigų iš dabartinių savo pajamų galite atidėti ateičiai, svarbiausia, kad tą galėtumėte daryti reguliariai, kas mėnesį. Visai gali būti, kad pirmais ar antrais metais toks periodinio kaupimo metodas dar nerodys įspūdingų rezultatų. Tačiau maratono bėgikas jums pasakytų ‒ nesibaiminkite, pasiruošti maratonui taip pat reikia ne vieno mėnesio. Anksčiau ar vėliau reguliarios investicijos ims duoti grąžą, kuri bėgant laikui atrodys vis įspūdingiau.

Todėl kaupiant pensijai ar investuojant, reguliarumas yra svarbiausias elementas. Tai per ilgą laikotarpį padeda sumažinti finansų rinkų svyravimo įtaką. Jis taip pat leidžia išvengti atvejų, kai didelė dalis pinigų investuojama pačiu nepalankiausiu momentu, dėl ko vėliau gali būti patirti nuostoliai. Galiausiai, toks reguliarumas virsta natūraliu įpročiu domėtis savo kaupiamomis lėšomis pensijai.

Įvairovė

Nors nuolatinės treniruotės yra gero pasirengimo pagrindas, labiau patyrę bėgikai taiko skirtingus bėgimo metodus. Jie didina arba mažina vienu metu įveikiamą atstumą, bėga keisdami greitį ar į savo treniruočių rutiną įtraukia fizinių pratimų. Taip per trumpesnį laiką pasiekiami dar geresni rezultatai bėgimo trasoje.

Kaupiant pensijai taip pat nereikėtų pasikliauti tik viena priemone. Pavyzdžiui, jei iki šiol pensiją kaupėte tik antrojoje pakopoje, galbūt vertėtų apsvarstyti kaupimo trečiojoje pakopoje galimybes. Kelios priemonės užtikrins, kad grąža bus stabilesnė, jos sumažins investavimo riziką, o per ilgesnį laikotarpį nulems ir dar geresnį rezultatą.

Detalės

Jei nubėgti kilometrą ar kelis be didesnių sunkumų galėtumėte taip, kaip dabar stovite, tai maratonui įveikti reikės pasirūpinti visomis smulkmenomis. Tinkama sporto apranga, sporto bateliais, kurie jau būtų patikrinti bėgant, net patikimu batelių raištelių mazgu ir gerai prisegtu varžybų numeriu. Kiekvienas mažas trukdis gali tapti didele kliūtimi sėkmingai įveikiant 42 kilometrus.

Iš pirmo žvilgsnio tokios nereikšmingos detalės, kaip keliais procentiniais punktais didesnis valdymo mokestis ar papildomos pensijų fondo keitimo sąlygos gali pakišti koją ir kaupiant pensijai. Prieš priimdami sprendimą rinktis vieną ar kitą investicinę priemonę, turėtumėte nuodugniai išsiaiškinti, kokie yra įsigijimo, valdymo ir pardavimo mokesčiai, ar yra taikomas vadinamasis sėkmės mokestis. Nors jie dažniausiai sudaro kelis procentus ar tik jų nuošimčius, per ilgą laikotarpį tai gali „suvalgyti“ apčiuopiamą grąžos dalį.

Jei būsimai pensijai kaupiate ne tik antros ir trečios pensijų pakopos fonduose, bet esate pasirinkę ir kitų investavimo priemonių, turėtumėte atsižvelgti ir į pastaraisiais metais gerokai pasikeitusią pajamų iš investicijų apmokestinimo tvarką.

Iššūkį įveikti maratoną galime priimti arba atmesti. Tačiau pensijos sąmoningai išvengti nepavyks, todėl kur kas geriau bus, jei į ją žengsime būdami geros finansinės formos.

 
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.