15 patarimų, kaip kalbėti apie pinigus vaikams

Dažnai kyla klausimas, kada pradėti kalbėti su vaikais apie pinigus. „Kiek tai kainuoja?“, „Kiek tu uždirbi?“, „Paimk pinigų iš banko“ – jei jums tai jau girdėta, pats laikas prabilti su vaikais apie pinigus. Kai vaikas klausia, turite unikalią galimybę jį mokyti, kai jam tai ĮDOMU. Tad nuo ko ir kaip pradėti?

  1. Negali turėti visko, ko nori. Dažnai tėvai savo nuolaidumą vaikui pateisina – „juk vaikui nepaaiškinsi, kad nėra pinigų“. O vertėtų. Jei nebūsite atsargūs vykdydami vaikų įgeidžius, rizikuojate ateityje (kai vaikas užaugs) tapti „mamos ir tėčio banku“. To išvengti galite vaikystėje formuodami vaikų įpročius ir sugebėjimus. Net jei ir turite galimybių įgyvendinti kiekvieną vaiko norą, išmokite be kaltės jausmo kartais pasakyti „ne“ – paties vaiko labui.
  2. Aptarkite norus ir poreikius. Jei išmokysite vaiką atskirti norus ir būtinybę (poreikius), jam bus lengviau suprasti, kodėl kartais sakote „ne“.
  3. Pagrįskite savo veiksmus. Paaiškinkite, kas nulėmė vienokį ar kitokį jūsų sprendimą. Pavyzdžiui, nupirkau 20 sąsiuvinių pakuotę, nes pirkti pakuotę yra pigiau nei 20 vienodų sąsiuvinių atskirai.
  4. Jūs – gyvas pavyzdys. Jei vaikui neleidžiate įsigyti žurnalo su mėgstamos grupės plakatu, tačiau apsisukę perkatės bilietus į mėgstamo atlikėjo koncertą, vaikas nesupras prieštaringų jūsų siunčiamų signalų. Taigi būkite nuoseklūs ir paaiškinkite vaikui šeimos biudžeto planavimo esmę. Net jei vaikas nesupras visų jūsų argumentų, jis bent jau suvoks, kad yra priežastis taip elgtis. Parodykite, kad ir jūs kartais turite kažko atsisakyti, pasakyti sau „ne“.
  5. Padėkite suprasti pinigų vertę. Dabar vaikai, kitaip nei mes vaikystėje, labai dažnai mato, kaip tėvai apsipirkę paduoda plastikinę kortelę arba paima pinigų iš „langelio sienoje“. Todėl nuo mažų dienų reikėtų pradėti aiškinti, kad prieš išleidžiant pinigus reikia juos uždirbti. Paaiškinkite vaikui, kodėl mama ir tėtis eina į darbą. Esant galimybei, nusiveskite vaiką į darbą, kad jis savo akimis pamatytų, ką jūs ten veikiate, kaip uždirbate šeimai.
  6. Naudokite pavyzdžius ir vaizdines priemones. Kalbėdami ir aiškindami vaikui apie finansinius dalykus, kurie kartais sudėtingi ir suaugusiesiems, naudokite daug pavyzdžių, o dar geriau – vaizdines priemones: paveiksliukus, piešimą ir pan. Tai ne tik padės paprasčiau paaiškinti situaciją, bet ir labiau patrauks vaiko dėmesį.
  7. Supažindinkite su pinigais. Vaikai labai imlūs naujiems dalykams. Jau iki 6 metų vaikams galite parodyti, kuo skiriasi banknotai ir monetos. Žaiskite su netikrais pinigais „banką“ arba „parduotuvę“.
  8. Mokykite laikyti pinigus saugioje vietoje. Mokyti elementarių saugos taisyklių, kaip nekalbėti su nepažįstamais, užsirakinti duris ir pan., yra įprasta. Tačiau su vaikais reikia pradėti kalbėti ir apie pinigų saugojimą ir laikymą tinkamoje vietoje.
  9. Šeimos bankas. Aiškindami apie taupymą ir jo naudą galite įsteigti šeimos banką ir paskatinti turimus pinigus laikyti pas jus. Jei vaikas pinigų neišleis mėnesį, prie sumos pridėkite 50 centų, 1 eurą ar pan. palūkanų (priklausomai nuo laikomos sumos ir jūsų finansinių galimybių). Galite pateikti gerą pavyzdį, jog taip darote ir jūs – pinigus taupote banke.
  10. „Šeimos finansų tarybos“ susirinkimas. Renkite tokius susirinkimus, kuriuose galėtų dalyvauti ir vaikai. Visų kartu priimti spendimai, kokiems tikslams panaudoti šeimos lėšas, padeda šeimos biudžetą valdyti efektyviau, o vaikams jaustis visateisiais šeimos nariais, turinčiais įtakos priimant tuos sprendimus.
  11. Savarankiškas apsipirkimas. Kartu sudarykite reikiamų pirkinių sąrašą ir leiskite vaikui apsipirkti vienam. Jei anksčiau tai darėte kartu, savarankiškas apsipirkimas jam bus puiki praktika pasitikrinti. Prieš perkant pirkinį, kuriam buvo taupyta, patarkite palyginti kainas skirtingose parduotuvėse arba panašių prekių kainas (pvz., 3 šokoladinių saldainių). 
  12. Mokykite suskaičiuoti mokesčius. Vyresnių vaikų paprašykite pagalbos skaičiuojant mėnesio įmokas už komunalines paslaugas ir kt. Paprašykite užrašyti vandens, elektros, dujų skaitiklių rodmenis ir parodykite, kaip skaičiuojate ir kiek tai šeimai kainuoja. Tai puiki galimybė paaiškinti vaikui, kodėl reikia užsukti vandenį, kai nenaudojame, ar išeinant iš kambario užgesinti šviesą.
  13. Darbas geriau nei žodžiai. Sulaukusį tinkamo amžiaus vaiką galite paskatinti įsidarbinti – vasarą ar pavieniams darbams. Paties uždirbti pinigai paaugliui ne tik suteikia laisvės pojūtį, bet ir padeda geriau suprasti pinigų vertę. Nustebsite pamatę, kaip nenoriai ir apgalvotai jis leis savo uždirbtus eurus.
  14. Banko sąskaita. Nuo 7 metų galima atidaryti banko sąskaitą, kurią paauglys gali valdyti su tėvų sutikimu, tačiau valdyti galite padėti ir jūs. Skatinkite vaiką ne išlaidauti, o taupyti banke, supažindinkite su internetine bankininkyste ir t. t.
  15. Būkite kantrūs. Finansų reikalai sudėtingi net suaugusiesiems, tad nesitikėkite, jog, pradėjus kalbėti su vaiku apie pinigus, per naktį jis taps ekspertu ar gautus kišenpinigius investuos. Kaip ir auklėjimui apskirtai, pinigų valdymo įgūdžiams reikia laiko ir kantrybės.
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.