8 patarimai apie rogių ruošimą žiemai artėjant

Tikriausiai girdėjote sakant, kad roges ruošti reikia dar vasarą. Išmintinga ta liaudis: šaltuoju metų sezonu paprastai padidėja daugelio namų ūkių išlaidos, tad pokyčiai nėra tokie skausmingi tiems, kurie išlaidų augimui pasirengia iš anksto. Tai padaryti nėra taip sunku – pakanka prisiminti keletą dalykų, kurie žiemą padės jaustis finansiškai saugesniems.

Šventes švęskite, bet ruoškitės joms iš anksto. Žiemos sezono metu aplanko didžiausios metų šventės – Kalėdos bei Naujieji metai, netrūksta ir kitų minėtinų progų, reikalaujančių papildomų išlaidų. Taigi iš anksto numatykite dovanoms ar vaišėms reikalingą sumą ir pasistenkite ją sutaupyti dar iki gruodžio. Nedelskite - kuo anksčiau pradėsite taupyti, tuo lengviau užsibrėžtą tikslą pasieksite. Be to, pradėję ruoštis iš anksto, ne tik sutaupysite, bet ir išvengsite stumdymosi ilgose paskutinę minutę į parduotuves susiruošusių žmonių eilėse. Daugiau idėjų kaip sumažinti rūpesčius per šventes rasite čia

Jei studijuojate arba studentų yra jūsų šeimoje, prisiminkite išlaidas mokslui. Įmokas už pirmąjį šių mokslo metų semestrą sumokėti jau reikėjo, tačiau jei tai jau padarėte (ar net jei to daryti jums nereikėjo) atsipalaiduoti vis tiek neverta. Vos atėjus naujiems metams aukštosiose mokyklose prasidės egzaminų sesijos. Patyrus nesėkmę gali tekti mokėti už egzaminų perlaikymą ar už mokslą. Turėkite mintyje, kad didelės per šventes patirtos išlaidos gali tai apsunkinti. 

Stiprinkite savo sveikatą. Sakysite, tai neturi nieko bendro su asmeniniais finansais? Priešingai! Nors ir ne viską galima numatyti, bet tikriausiai sutiksite, kad gydymo išlaidos gali gerokai viršyti profilaktinių priemonių kainą. Na, o šaltuoju sezonu itin išauga gyventojų, sergančių peršalimo ligomis, skaičius, todėl vertėtų investuoti į savo ir savo šeimos narių imuniteto stiprinimą.

Paruoškite žiemai savo automobilį. Vargu, ar kas nors šaltą ir apniukusį žiemos rytą gali labiau sugadinti nuotaiką, nei užšalusios automobilio durelės ar tai, kad jis tiesiog neužsiveda. Niekada negali žinoti, kada iškris pirmosios snaigės, todėl jau dabar pradėkite rūpintis žieminėmis padangomis, patikrinkite jo techninę būklę, nepamirškite pakeisti tepalų bei pasirūpinti šaltuoju sezonu reikalingomis automobilio priežiūros priemonėmis. Ir, žinoma, įsigykite įrankį stiklui gramdyti – važinėti automobiliu užšalusiais stiklais yra labai nesaugu.

Pasirūpinkite šiltesniais rūbais ir avalyne. Lietuviška žiema be kepurės, kumštinių pirštinių ir šiltų aulinukų neįsivaizduojama. Todėl vertėtų visus žiemos apdarus apžiūrėti jau dabar ir numatyti, ką šaltojo sezono garderobe teks atnaujinti. Sudarykite pirkinių bei taisytinų daiktų sąrašą ir kaupkite lėšas jų įsigijimui, atnaujinimui arba darykite tai iš anksto, o ne tuomet, kai to daikto jau būtinai reikės.

Pasirenkite šildymo sezonui. Praėjusi žiema pamokė – ir Lietuvoje galime sulaukti kraštutinumų. Žiema gali būti ir tokia šalta, kad išlaidos šildymui gali pranokti visus ankstesnius šildymo sezonus. Todėl kaupkite rezervą, skirtą sąskaitoms už šildymo paslaugas apmokėti, pasinaudokite galimybe už šilumos energiją atsiskaityti visus metus, kas mėnesį mokant vienodo dydžio įmokas, iš anksto pasirūpinkite kuro atsargomis ir pan. Tačiau neužmirškite, jog galima ne tik diržus susiveržti, bet ir pabandyti išlaidas šildymui sumažinti. Padidinę būsto sandarumą ar apšildę sienas, šildymui galite išleisti net iki 30 proc. mažiau. Na, o nuosavų namų savininkai turėtų nepamiršti patikrinti šildymo sistemų, kaminų, krosnių ar dūmtraukių. Daugiau patarimų, kaip pasirengti netrukus prasidėsiančiam šildymo sezonui galite rasti čia.

Peržiūrėkite finansinius dokumentus ir sutartis. Kalendoriniams metams einant į pabaigą, vertėtų peržiūrėti mokėtinus mokesčius, laukiančias ar perskaičiuojamas kredito įmokas, sutartis su paslaugų teikėjais. Tai padarę neskubėkite pratęsti sutarčių su įmonėmis, kurių paslaugomis naudojotės ligi šiol. Pasidomėkite: juk nuo to laiko, kai pasirašėte sutartį, rinkoje galėjo atsirasti kur kas patrauklesnių pasiūlymų, kurie geriau atitinka jūsų poreikius ir yra pažangesni.

Na, ir malonioji dalis – galvokite apie atostogas. Pradėti planuoti atostogas rekomenduojama likus metams iki jų. Pripažinkite, nors atostogaujame kasmet, dažnai mūsų pinigines atostogos užklumpa netikėtai. Todėl jau dabar pradėkite kaupti pinigų rezervą būtent tam. Juk kur kas paprasčiau kas mėnesį atidėti 30 ar 50 eurų, nei atėjus atostogų metui piniginėje atrasti visą kelionei įsigyti reikalingą sumą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.