9 patarimai būsimam studentui

2010-05-27

Užverdami mokyklos duris, abiturientai žengia į suaugusiųjų pasaulį, kuriame laukia – finansinė nepriklausomybė ir atsakomybė už savo finansus. Nors kurį laiką daugelis jau studentais tapusių jaunuolių dar kliausis tėvų parama, tačiau laisvės tvarkyti savo pinigus ir atsakomybės bus vis daugiau ir daugiau. Ką daryti, kad tokia laisvė pernelyg neapsvaigintų?

Jau dabar susidarykite aiškų planą, kokių būtinų išlaidų turėsite stodami į aukštąją mokyklą, pradėję studijuoti ir vėliau. Nepamirškite ne tik paprastai nemažą dalį studento išlaidų sudarančių linksmybių, bet ir išlaidų mokslui ir jo reikmėms, gyvenamajai vietai ir buičiai, taip pat – nemažai kainuojančių kelionių tiek po studijų miestą, tiek namo.
Išsiaiškinkite, kiek kainuoja mokslas jūsų pasirinktoje aukštojoje mokykloje. Valstybės finansuojamos vietos, deja, paruoštos ne visiems. Jei tėveliai negalės padėti, gali tekti kreiptis dėl studijų paskolos. Tai tikrai nėra tragedija, bet vis dėlto – rimtas ilgalaikis įsipareigojimas. Nebijokite kreiptis patarimo į Valstybinį studijų fondą ar valstybės remiamas paskolas teikiančią finansų instituciją, tačiau išsamiai išnagrinėkite visas paskolos sąlygas, įvertinkite savo galimybes. Ir nepamirškite – jei kils kokių nors sunkumų ar neaiškumų, su kreditoriumi reikia kalbėtis ir tartis – tai svarbiausia taisyklė!

Neturėkite nepagrįstų vilčių. Pavyzdžiui, dėl stipendijos. Skatinamųjų stipendijų nėra skiriama daug, o jų dydį nustato kiekviena aukštoji mokykla atskirai. Dėl stipendijos, žinoma, verta pasistengti, tačiau ne ji turėtų būti pagrindinė paskata gerai mokytis. Beje, pasidomėkite, galbūt jums priklauso socialinė stipendija, skiriama studentams, kilusiems iš mažas pajamas gaunančių šeimų. Jos dydis šiuo metu siekia 123,50 eurų per mėnesį.
Nešvaistykite pinigų nereikalingoms mokymosi priemonėms. Nemažai jaunuolių, sužinoję, kurią specialybę studijuos, dar vasarą ima pirkti įvairiausias mokymosi priemones ir knygas – „o jei prireiks“. Dažnai paaiškėja, kad nereikia. Todėl neskubėkite ir gerai pasvarstykite, ar, pavyzdžiui, knyga, kurią ketinote pirkti, jums tikrai būtina. Juk daug kuo galėsite dalintis su bendrakursiais, be to, laisvai prieinamos informacijos yra internete, o studentams atviros visos bibliotekos!

Pagalvokite, kur gyvensite. Jei studijuoti atvykstate į kitą miestą, tinkamos gyvenamosios vietos paieška gali tapti nemažu galvos skausmu. Bene pigiausias būdas gyventi studentui – bendrabutis. Čia ne tik nuolat būsite apsuptas tokių pat kaip jūs studentų, bet ir pajusite finansinę naudą: už visas komunalines paslaugas mokamas fiksuotas mokestis. Galbūt jūsų pasirinktos mokyklos bendrabutis bus visai gera vieta gyventi? Tiesa, bendrabučiuose vietos visiems neužtenka, taigi, būtinai pasidomėkite, ar yra galimybių gauti ten vietą, taip pat nepamirškite, jog ir čia reikės sumokėti užstatą...

Jei būstą planuojate nuomotis, susirūpinkite tuo jau dabar. Nuomotis didesnį butą su bendramokslių ar draugų kompanija – išties nebloga alternatyva. Nuomos kainos priklauso nuo daugelio dalykų, pirmiausia nuo vietos ir buitinių sąlygų. Todėl verta pradėti tuo domėtis kaip galima anksčiau. Prieš mokslo metų pradžią nuomos kainos pakyla ir tinkamą būstą susirasti būna nelengva. Be to, drąsiai klauskite klausimų apie mokesčius už komunalines paslaugas, ypač už šildymą žiemą, nuomos sutarties sąlygas (nuomos trukmę, mokėjimo terminus ir kt.).
Neišlaidaukite transportui. Daugelis jaunuolių svajoja apie nuosavą automobilį. Tačiau tai – ne tik komfortas ir judėjimo laisvė, bet ir išlaidos draudimui, remontui, parkavimui, degalams. Didesniuose šalies miestuose, kuriuose veikia daugelis aukštųjų mokyklų, viešojo miesto transporto tinklas gana gerai sutvarkytas, o dieninių skyrių studentams netgi taikomos didelės nuolaidos. Taigi tai – puiki alternatyva mašinai, kurios neprireiks ir grįžtant pas tėvus – juk studentai pigiau keliauti gali ir tarpmiestiniais autobusais bei traukiniais. Be to, dabar sparčiai populiarėja „važiuoju – vežu“ tipo kelionės, apie kurias informacijos nesunkiai rasite internete. Taip keliauti būna patogiau, greičiau ir pigiau.

Pratinkitės prie savarankiško gyvenimo ir buities. Kol dar gyvenate su tėvais, kai kurie dalykai tikriausiai atrodo savaime suprantami: šaldytuve visada yra pieno, spintelėje – duonos, o vonioje – šampūno. Pradėję gyventi savarankiškai, netrukus pajusite, kad visa tai kainuoja. Nepamirškite fiksuoti visų išlaidų maistui, transportui ir kitoms buities reikmėms, kad galėtumėte valdyti savo finansus ir prireikus bei žinotumėte, kur dar galite studentiškai pasispausti.

Žinokite, kad jūsų darbas – mokytis. Daugelį studentų bent pirmuose kursuose išlaiko tėvai. Tiksliai žinodami, kokio dydžio yra jūsų išlaidų biudžetas, jie greičiausiai pasistengs, kad galėtumėte tas išlaidas padengti. Tačiau piktnaudžiauti tėvų, kurių pajamos jums pradėjus studijuoti greičiausiai nedidės, o išlaidos augs neabejotinai, geranoriškumu ir į kairę bei dešinę švaistyti jų duodamus pinigus nereikėtų. Kaip nereikėtų ir pamiršti, kad geriausiai tuos pinigus „atidirbti“ galite gerais mokslo rezultatais. Na, o jei vis dėlto sumanysite studijų metu dirbti, įvertinkite, kaip pavyks tai suderinti su mokslais.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.