Kaip taupyti brangstant kurui?

Degalų kainos nenumaldomai stiebiasi aukštyn, skatindamos vairuotojus ieškoti sprendimų, kaip sutaupyti. Pateikiame keletą patarimų, kurių bendras  rezultatas gali būti išties nemenkas.

Rūpinkitės technine automobilio būkle. Vairuodami techniškai tvarkingą automobilį būsite saugesni ir mažiau išleisite degalų. Nepamirškite laiku pakeisti tepalų, oro filtrų ir pan. Tai ne tik sumažins nemalonių netikėtumų, kurie gali ištikti automobiliui sugedus kelyje, tikimybę, bet ir padės pigiau eksploatuoti transporto priemonę.

Patogumais naudokitės saikingai. Atminkite, kad visos papildomos automobilio funkcijos (kondicionierius, šildymas, kiti patogumai) reiškia papildomą apkrovą varikliui, o tai padidina kuro suvartojimą. Skaičiuojama, jog įvairios papildomos funkcijos kuro sąnaudas padidina maždaug 10-20 proc., tad stenkitės jomis naudotis tik tuomet, kai tai būtina.

Apgalvokite maršrutą. Ne visada vykdami tiesiausiu keliu nuvyksite greičiausiai ir pigiausiai, tad, rinkdamiesi kelią, įvertinkite kelio dangą (neasfaltuota ar prastos kokybės danga kuro suvartojimą gali padidinti iki 30 proc.), šviesoforų skaičių, galimas kliūtis ir pan. Svarbu ir tai, kada išvykstate. Galbūt išvykus keliomis minutėmis anksčiau ar vėliau galėsite išvengti spūsčių? Stovint vos judančioje automobilių kolonoje taip pat naudojami degalai, o dažnu atveju tai ir nervams kenkia.

Vairuokite ramiai. Leistinas greitis mieste ir užmiestyje nustatytas ne šiaip sau. Važiuodami rekomenduojamu greičiu ne tik būsite saugesni, bet ir galėsite lengviau prisitaikyti prie įvairių vairuojant iškylančių aplinkybių: raudono šviesoforo signalo, per perėją einančių pėsčiųjų ir t.t. Staigiai stabdydami ir vėl greitėdami, sunaudosite daugiau kuro. Greitas įsibėgėjimas, manevravimas dideliu greičiu ar netikėtas stabdymas degalų sunaudojimą gali padidinti iki 30 proc. Na, o statyti automobilį stenkitės taip, kad išvažiuoti galėtumėte be didelių sukiojimųsi po aikštelę.

Nedelskite perjungti aukštesnę pavarą. Didindami važiavimo greitį, kai tik greitis tampa pakankamas, junkite aukštesnę pavarą. Važiuojant per žema pavara automobilis gali sunaudoti iki 45 proc. daugiau degalų. Ruošdamiesi kilti į įkalnę, greitį didinkite iki jos, o ne kylant. Kai galite, įjunkite neutralią pavarą - pavyzdžiui, stovint prie sankryžos ir pan.

Išjunkite variklį stovėdami. Užsivesdamas automobilis suvartoja daugiau degalų nei jau važiuodamas, tačiau, jei nevažiuosite ilgiau nei 1 min. ir tai netrukdys eismui, išjunkite variklį. Nustatyta, jog veikiantis ilgiau nei 1 min. stovinčio automobilio variklis sunaudoja daugiau degalų nei tuomet, kai variklis sustabdomas ir vėl užvedamas.

Važiuokite su kompanija. Atsisakyti automobilio kartais išties gali būti sunku dėl darbo ar gyvenamosios vietos sąlygų. Tačiau sutaupysite, jei šeimoje naudosite vieną automobilį arba su kaimynu ar pakeliui gyvenančiu kolega susitarsite, jog vieną dieną pavešite vienas, kitą dieną - kitas.

Važiuokite tik tada, kai būtina. Jei turite automobilį, tai dar nereiškia, jog juo reikia važinėti kasdien ir visur. Galbūt į darbą ar pas draugus bent retkarčiais galite nueiti pėstute? Ir ar tikrai į už puskilometrio esančią parduotuvę būtina važiuoti automobiliu?

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.