Kiek kainuoja „aprengti“ automobilį žiemai?

Atvėsę orai sukelia tikras permainas mūsų drabužinėse - lengvą garderobą pakeičiame storomis pirštinėmis ir paltais, iš dėžių traukiame žieminius batus. „Aprengti" žiemai reikia nepamiršti ir dar vieno šeimos nario - ištikimai tarnaujančio automobilio. Ne veltui 2010 - ųjų metų spalio - sausio mėnesiais buvo užfiksuotas beveik 18 proc. siekiantis atsarginių automobilių dalių ir pagalbinių priemonių mažmeninės apyvartos augimas. Faktai rodo - kai vieni moka už žieminę „aprangą", kitiems tenka finansuoti pasekmes tuo nepasirūpinus. Štai ką pataria Finansų institutą konsultuojantys mechanikai nenorintiems patekti į pastarųjų kategoriją.

Pakeiskite kuro ir/ar oro filtrus. Jei jau kartą įsigijote automobilį, apsimesti, jog naudojatės vežimu, naudinga nebus. Pakeiskite filtrus nelaukdami pavasario, nes naudojimui nebetinkantys kuro filtrai gali tapti didesnių kuro sąnaudų priežastimi. Išlaidos kurui šaltojo sezono metu ir taip padidėja, tad jau geriau už tuos pačius pinigus automobilio šildymo sistema saloną sušildys, nei jie pradings po variklio dangčiu.

Patikrinkite ir/ar pakeiskite žvakes. Žiemą ir taip pakanka priežasčių, dėl kurių automobilis gali neužsivesti, tad kam dar labiau padidinti šio nemalonaus incidento riziką. Paprastai automobiliui pakanka 4 žvakių, tačiau priklausomai nuo cilindrų skaičiaus gali prireikti 6 ar 8. Nuo žvakių funkcionavimo taip pat priklauso kuro sąnaudos - tai dar viena priežastis pasirūpinti jomis kol nevėlu.

Pasirūpinkite aukštos įtampos laidais. Situacija čia paprasta - jeigu laidų neturite, tai ir žvakių keisti nereikia - automobilio užvesti vis tiek nepavyks. Laidų automobilyje nemažai, todėl parūpinkite bent po vieną tinkamą kiekvienai žvakei. Kitu atveju, automobilį gali tekti naudoti kaip priekabą, jei tik rasite, prie ko jį prikabinti.

Patikrinkite skriejiką bei paskirstymo dangtelį, esant būtinybei - juos pakeiskite. Geroji žinia yra ta, kad šios automobilio detalės yra aktualios tik senesnės gamybos ir tik benzinu varomų automobilių savininkams. Blogoji - tinkamai nefunkcionuojant skriejikui bei paskirstymo dangteliui ir dėl to dažnėjant netolygaus variklio darbo ir užvedimo problemoms, automobilis gali regresuoti iki vežimo.

Pakeiskite padangas žieminėmis. Jeigu esate žiemos sporto šakų gerbėjas, gal ir gali kilti pagunda padangų nekeisti. Vis dėlto, nereikia pamiršti, kad žiūrėti - ne tas pats, kaip dalyvauti, o plikledis kelyje - ne pati geriausia vieta treniruotėms. Tad jei apsispręsite sportinių interesų nepaisyti ir vadovautis kelių eismo taisyklėmis, keturias žiemines padangas galite išsirinkti iš naujų ar jau dėvėtų. Rizikuoti savo saugumu neverta, o padangų keitimo išlaidos (išskyrus, montavimo darbus) - ne kasmetinės.

Pasirūpinkite tinkamu langų plovimo skysčiu. Purvais keliuose žiemos laikotarpiu taškomasi kur kas mažiau nei kitais sezonais, tačiau atlydžių pasitaiko net ir Lietuvoje. Todėl įprastai naudojamą vandenį vertėtų pakeisti specialiai tam skirtu skysčiu, neužšąlančiu minusinėje temperatūroje.

Sutepkite durelių, stoglangio, bagažinės ir variklio dangčių gumas. Tvirtas sukibimas svarbu, bet labiau - tarp ratų ir asfalto, nei, pavyzdžiui, durelių. Sutepus gumas specialiai tam skirtu silikonu, besikeičiant oro temperatūrai (pvz., prasidedant atlydžiui, o paskui - staigiam šaltukui), jos neprišals ir nepridarys papildomų rūpesčių.

Patikrinkite ir/ar pakeiskite valytuvus. Žiemą, kai sniegas drebia „į akis", valytuvai būtini ir, pageidautina, veikiantys. Antraip, rizikuojate patekti į pavojingą eismo įvykį arba, geriausiu atveju, atsarginiu valytuvu „įdarbinti" kairiąją ranką ar nuolat stabčioti ir geresnį matomumą „prasikasti" išlipus laukan. Tad tinkamai veikiantys valytuvai tikrai sutaupys Jūsų laiką, energiją ir išsaugos sausas pirštines. Paprastai automobilį reikia aprūpinti dviem - trimis valytuvais, ir, priklausomai nuo jų kokybės ir naudojimo dažnumo, keisti kartą - du kartus per metus.

Durelių ir bagažinės atrakinimo spyneles sutepkite specialia tam skirta priemone. Tinkamai profilaktiškai nepasiruošus iš anksto, galite tikėtis panašaus efekto, kaip ir nesutepus gumų. Tada patekti vidun - rimtas iššūkis, kurį įveikti padės nebent išradingai naudojamas kišenių turinys - žiebtuvėliai, rašikliai, ir t.t.

Nusipirkite tempimo trosą, jeigu jo dar neturite. Žiema staigmenas mėgsta labiau nei kiti sezonai, tad būtent šiuo metu apsnigtose pakelėse dažniau nei bet kada Jūsų gali laukti draugai ar tokiais tapti pasiryžę vairuotojai, iš tiesų besitikintys tik vieno - tvirto Jūsų truktelėjimo trosu už jų pusnyje įklimpusio automobilio galo. Be to, niekada nežinia, kada tais pusnyje lūkuriuojančiais kažkieno geriausiais draugais galite tapti Jūs. Trosas tokiose situacijose tikrai pravers.

Pasirūpinkite aušinimo skysčiu. Net ir nevairuojantiems, ko gero, aišku, jog aušinimo skystis yra skirtas aušinti. Todėl ruošiantis žiemoms džiaugsmams ir rūpesčiams rekomenduojama pasitikrinti, ar aušinimo skysčio užšalimo temperatūra priimtina sezonui. Jeigu skystis užšąla esant -20 laipsnių temperatūrai, derėtų jį papildyti koncentratu iki maždaug -30 laipsnių Celsijaus tolerancijos arba visą aušinimo skystį keisti nauju, užšąlančiu esant -30 laipsnių Celsijaus.

Pasirūpinkite tepalais. Jeigu tepalų keitimo metas ateina kaip tik artėjant žiemai, geriau juos keisti pusiau arba pilnai sintetiniais. Ne paslaptis, jog tokie tepalai yra brangesni, todėl, ką pasirinksite, priklausys nuo Jūsų mechaninio šeimos nario „ėdrumo", Jūsų piniginės storio ir noro investuoti. Keičiant tepalus, kaip žinia, teks keisti ir filtrą.

Turėkite pirštines. Šis žiemos atributas privalomas ir tiems, kas automobiliu nevažinėja. Vis dėlto būtent vairuotojams patartina vieną atsarginę jų porą laikyti automobilyje. Nauda net triguba - pirštinės tikrai pravers laukiant pagalbos šalikelėje, kasryt kasant sniegą ir netgi vairuojant, kai vairas nėra odinis.

Pasirūpinkite antikorozine danga. Šis gudrus pavadinimas - priemonės, apsaugančios nuo rūdžių, kurių žiemą atsiranda kaip uodų vasarą. Automobilio korpuso padengimas antikorozine danga paprastai apsaugą suteikia bent trejiems metams (tokiam laikotarpiui suteikiama garantija). Deja, šis malonumas finansiškai prieinamas ne kiekvienam. Ieškantiems pigesnės alternatyvos (nors ir ne tokios tvarios), galima rinktis automobilio korpuso vaškavimą.

Patikrinkite akumuliatorių. Tai jis - didžiausias kaltininkas dažnos žiemą pasitaikančios rytinės situacijos, kai vairuotojui automobilį tenka užvesti pasinaudojant kaimyno geranoriškumu ir jo akumuliatoriaus energija arba patraukti link viešojo transporto stotelės. Tačiau patikrinti galima tik atitinkamo modelio akumuliatorius.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.