Bronius Budrys | Gamtos ištekliai: ar mūsų planeta gali pavargti?

2021-04-22

Geografas Bronius Budrys gamtą pamilo dar Miško bičiulių būrelyje, kurį lankė būdamas mažas. Klausimai, kaip tausoti aplinką ir padėti mūsų planetai jam kyla iki šiol. Savo „Mokonomikos“ pamokoje Bronius paskatins apie tai pagalvoti mus visus, o pagalvojus – atrasti savo būdus vartoti ir teršti mažiau. 

  • Dalis gamtos išteklių, tokių kaip oras, saulė, vėjas, vanduo ar dirvožemis, atsinaujina kiekvieną dieną. Tačiau kiti – akmens anglis, nafta, gamtinės dujos – yra neatsinaujinantys. Visus šiuos išteklius naudojame sau – išgyventi bei pasigaminti energijos.
  • Kadangi žemėje gyvena daug žmonių ir visi jie turi poreikių, jiems patenkinti statome fabrikus, gamyklas, suvartojame daug energijos ir teršiame. Ar nuo to Žemė gali pavargti? Nors dalis žmonių tiki, kad ji tikrai atsilaikys, šiltėjantis klimatas rodo, kad savo aplinką tausojame per mažai. 
  • Ką galime padaryti? Puikūs būdai, prieinami kiekvienam yra važinėjimas dviračiu, daugkartinės gertuvės. Jei namie turite močiutės megztų drabužių, juos dėvėdami taip pat padedate Žemei! Tokių drabužių nereikia gaminti ar transportuoti, todėl juos nešiodami sutaupome išteklių ir mažiau teršiame.
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.