Kotryna Zylė | Ar verta derėtis su mitinėmis būtybėmis?

2021-03-31

Vaikų ir jaunimo knygų autorė bei iliustratorė Kotryna Zylė savo paveikslėliuose mitines būtybes atkrausto į mūsų laikus. Savo „Mokonomikos“ pamokoje ji pristato senovines lietuviškas mitines būtybes, susijusias su gėrybėmis ir pinigais: 

  • Aitvarai, buvo tikima, atneša lobių ir turtų, kuriuos palieka ant namų stogų. Gali pasirodyti įvairiausiais pavidalais – ir praskrieti danguje lyg kometa, ir gulėti ant kelio kaip sena virvelė ar pagaliukas. Aitvarą galima netyčia parsinešti namo, arba išperinti iš ypatingo kiaušinio. 
  • Kaukai – patys tikriausi lietuviški nykštukai. Tai maži vaikeliai, kurie beldžiasi į namus prašydami drabužių ar maisto, o atsilyginusius apdovanoja mielais niekučiais. 
  • Dievas senelis – senovės baltų dievas, atrodęs kitaip, nei mums geriau pažįstamas krikščionių Dievas Tėvas. Dievas senelis atrodo kaip elgeta keliauninkas, tarpininkas, tarp dvasių ir gyvųjų pasaulio. 
  • Laumės – mitinės būtybės, užsiimančios pačiais įvairiausiais darbais. Sunkiai nuspėjamos laumės gali ir atnešti gėrybių, ir sukeisti vaiką su šiaudų ryšulėliu. 
  • DimsTIpatis – namų šeimininkas ar sodybos valdovas, naminukas, prižiūrintis namus ir mėgstantis apgraužtus kauliukus, kurių jam paslaugiai įmesdavo į židinį. 
  • Velnias – senovės lietuvių vėlių dievaitis, įsisukdavęs į svetimas šventes. Velnio pasidalintos gėrybės neretai virsdavo angliukais. 

„Mokonomikoje“ Kotryna primena – nors sėkmei ir netikėtumams taip pat yra vietos, senovės išmintis mus moko – kai įdedame pastangų ir pinigus uždirbame ar sutaupome, jie džiugina labiau ir niekuomet nepavirsta angliukais!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.