Arbitražas

Tai uždarbis iš kainų skirtumo, kai vienoje rinkoje prekės arba vertybiniai popieriai nuperkami pigiau, o kitoje parduodami brangiau. Arbitražas būdingas maisto produktų, metalo ir vertybinių popierių rinkoms bei tarptautinei prekybai. Šiai operacijai būdinga palyginti nedidelė rizika. Paprastai, susidarius arbitražo galimybei, ja netrunka pasinaudoti didelis arbitražininkų skaičius, todėl teritoriniai kainų skirtumai greitai išsilygina. Dėl šios priežasties konkurencinėje ekonomikoje arbitražo mastai nėra dideli.

Arbitražo veiklos pavyzdys – valiutų pirkimas ir pardavimas, pastebėjus, kad ta pati valiuta kainuoja skirtingai skirtingose valiutų biržose. Pavyzdžiui, Londono valiutų biržoje arbitražininkas gali nupirkti 20 000 Japonijos jenų (JPY) už 100 svarų (GBP) ir tuo pat metu parduoti tiek pat jenų už 120 GBP Tokijuje. Neskaičiuojant valiutos keitimo išlaidų, gaunamas garantuotas 20 GBP pelnas.

Arbitražas taip pat gali reikšti ginčų sprendimo teisme būdą, kai trečioji neutrali šalis – arbitras –  išklausęs ginčo dalyvių argumentus, paskelbia nuosprendį, įpareigojantį abi šalis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.