Lietuviai išdrąsėjo: investuojančių rinkose skaičius išaugo 8 kartus

2020-08-26

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies gyventojų aktyvumas prekiaujant vertybiniais popieriais buvo 8 kartus didesnis negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Vien šių metų birželį, palyginus su tuo pačiu mėnesiu praėjusiais metais, „Swedbank“ privatūs klientai sudarė 12 kartų daugiau sandorių. Aktyviausiai prekyba vyksta Baltijos šalių ir JAV bendrovių akcijomis. 

„Pasaulinės pandemijos supurtytos rinkos sparčiai atsigavo ir vasaros pabaigoje priartėjo prie metų pradžioje fiksuoto lygio. Mažmeniniai šalies investuotojai buvo aktyvūs ir stengėsi išnaudoti akcijų kainų pokyčius prekiaudami ir vietos, ir užsienio šalių rinkose. Tarp investuotojų vyravo vertybinių popierių įsigijimo sandoriai, kurie sudarė daugiau kaip 70 proc. visų per „Swedbank“ atliktų pavedimų“, – sako „Swedbank“ Investavimo produktų srities vadovas Renatas Žeknys.

Remiantis „Swedbank“ duomenimis, aktyviausiai investuojantys šalies gyventojai per pirmąjį šių metų pusmetį prekiavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių vertybiniais popieriais. Vertybinių popierių įsigijimo ir pardavimo sandoriai Baltijos šalių rinkose sudarė apie du trečdalius visų banko klientų atliktų sandorių.

Prie aktyvesnės prekybos Baltijos šalių vertybinių popierių biržose prisidėjo šių metų vasario mėnesį „Swedbank“ pristatyta galimybė privatiems klientams nemokamai prekiauti ir saugoti akcijas bei kitus vertybinius popierius savo portfeliuose.

Pirmąjį šių metų pusmetį per „Swedbank“ privatūs investuotojai taip pat aktyviai prekiavo JAV ir Vokietijos bendrovių akcijomis. Tuo metu didžiausios prekybos apyvartos buvo pasiektos prekiaujant JAV, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Lietuvos įmonių akcijomis.

Pasak R. Žeknio, kadangi pasaulinė pandemija dar nėra pasibaigusi ir pastaruoju metu stebimas užsikrėtimų COVID-19 skaičiaus augimas įvairiose šalyse, todėl didesni rinkų svyravimai toliau išlieka tikėtini.

„Didesni finansų rinkų svyravimai visada paskatina investuotojus atidžiau stebėti padėtį ir išnaudoti atsiveriančias galimybes ar atitinkamu metu sumažinti riziką. Pavyzdžiui, pastarąjį pusmetį spartų augimą stebėjome technologijų ir farmacijos sektoriuose, tačiau laukiamas proveržis kovojant su pandemija gali nedelsiant pakeisti kitų sektorių perspektyvas“, – pastebi „Swedbank“ Investavimo produktų srities vadovas R. Žeknys.

Informacijos, kaip reikėtų pradėti investuoti per „Swedbank“ interneto banką, galite rasti šioje nuorodoje:
https://blog.swedbank.lt/investavimas/kaip-pradeti-investuoti-swedbank-interneto-banka 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.