Rinkos vasarą išlydi naujais rekordais ir nerimu dėl rudens

Rinkos vasarą išlydi naujais rekordais ir nerimu dėl rudens
Greta Šiaučiulytė, „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos maklerė
2020-08-31

Vienas pagrindinių JAV rinkų indeksų „S&P 500“ šių metų rugpjūčio antrojoje pusėje pasiekė naują rekordinį lygį. Tačiau rinkose išlieka pakankamai nerimo dėl artimiausios ateities ekonominių perspektyvų JAV ir Vakarų Europos šalyse. Atsparumą pandemijai pademonstravo kompiuterinius žaidimus kuriančios kompanijos, taip pat šviesi ateitis žadama ESG tikslų paisančioms įmonėms. Beje, nepaisant ankstesnio skeptiško nusiteikimo, aukso spindesiui neatsispyrė ir vienas garsiausių investuotojų Warrenas Buffetas, kurio investicijų įmonė įsigijo aukso kasyklų akcijų.

JAV laukiama naujų skatinimo priemonių

Derybos dėl ekonomikos skatinimo bus atnaujintos tik rugsėjo viduryje. Ekonomistai perspėja, kad užsitęsęs Kongreso neveiksnumas gali sukelti didelių padarinių ir smarkiai paveikti vartojimo išlaidas.

Be to, teisė kreiptis dėl darbo užmokesčio apsaugos programos paskolų baigė galioti rugpjūčio 8 d. Tai reiškia, kad nuostolių patiriančios įmonės daugiau negali prašyti finansavimo, kas artimiausiu metu gali sukelti naują atleidimų bangą.

Naujausioje JAV Nacionalinės nepriklausomo verslo federacijos apklausoje 71 proc. respondentų pažymėjo, kad išnaudojo visą iki šiol gautą vyriausybės paramą, o 21 proc. planuoja atleidimus pasibaigus paramos lėšomis.

Investuotojai buvo linkę ignoruoti teigiamus JAV būsto rinkos duomenis (liepos mėnesį 22 proc. išaugo pradėtų statyti gyvenamųjų namų skaičius) bei atsigaunančią infliaciją. 

Dolerio vertę lemia politiniai įvykiai

JAV doleris ir toliau buvo veikiamas neigiamų veiksnių, o laikinos korekcijos rinkoje euro atžvilgiu siejamos su techninės analizės lygiu. Doleris kol kas neturi pagrindo reikšmingesniam atsigavimui, todėl tikėtinas tolesnis jo silpnėjimas. 

Pastebima, kad pagrindinį toną valiutų rinkoje nustato JAV politiniai įvykiai, o makroekonominiai rodikliai atsiduria antrame plane. Didžiausias dėmesys skiriamas prekybos derybų tarp JAV ir Kinijos perspektyvoms bei prezidento rinkimų kampanijai. 

Augant dabartinio JAV prezidento Donaldo Trumpo reitingams prezidento rinkimuose bei griežtėjant jo pozicijai Kinijos atžvilgiu, taip pat demokratams ir respublikonams nesutarus dėl fiskalinio skatinimo projekto, JAV dolerio vertė ir toliau patirs spaudimą. Pastarosiomis savaitėmis EUR/USD valiutų pora yra priartėjusi prie psichologiškai svarbios 1,2 santykio reikšmės.

Nauji „S&P 500“ rekordai

Visiems, pradedant rinkos profesionalais ir baigiant smulkiaisiais investuotojais, kurie laukia pastarųjų mėnesių akcijų rinkos ralio pabaigos, reikia vis daugiau kantrybės. Volstryto analitikai tikslinę „S&P 500“ indekso vertę padidina kone kasdien. Pavyzdžiui, „Goldman Sachs“ analitikai, anksčiau manę, kad nemokios paskolos bei apkarpyti dividendai lems indekso vertės kritimą, dabar prognozuoja, jog ji turėtų išaugti iki 3 600 punktų, tai yra, dar apie 6 proc. 

Baimė praleisti progą investuoti lėmė greičiausią kada nors matytą indekso atsigavimą po staigaus jo kritimo kovo mėnesį. Pakilęs daugiau nei 50 proc. per mažiau nei pusę metų, „S&P 500“ paskutinėmis savaitėmis pasiekė naują rekordinį lygį, pakilęs virš 3 400 punktų ribos.

W. Buffettas renkasi aukso išgavėjus

Vienas žymiausių pasaulio investuotojų Warrenas Buffettas, anksčiau turėjęs skeptišką nuomonę apie investavimą į auksą, galop neatsispyrė jo spindesiui. Tiesa, jis investavo ne į patį metalą, o į jo gavyba užsiimančias įmones. 

Kaip matyti iš W. Buffetto įkurtos investicijų bendrovės „Berkshire Hathaway“ ataskaitų, per pastarąjį ketvirtį bendrovė gerokai sumažino didžiųjų JAV bankų turimų akcijų dalį ir įsigijo 20,9 mln. aukso kasybos bendrovės „Barrick Gold“ akcijų (1,2 proc. viso viešai išplatinto įmonės akcijų kiekio). 

Nors anksčiau milijardierius W. Buffettas yra pasisakęs prieš investavimą į tauriuosius metalus, dabar aukso kasybos įmonės gauna naudos iš stabilių gamybos sąnaudų ir išaugusių tauriųjų metalų kainų, kurios padeda pasiekti geresnį pelningumą. Didžiųjų šalies aukso kasybos įmonių „Barrick Gold“ bei „Newmont“ akcijų kainos paskutinėmis savaitėmis išaugo atitinkamai apie 11 proc. ir  4,3 proc.

„Tesla“ planuoja išskaidyti akcijas

Toliau tęsiasi „Tesla“ akcijų ralis investuotojams tikint elektromobilių gamintojos dominavimu ateities automobilių rinkoje. Todėl bendrovės akcijų kaina pakilo į naują rekordinį lygį, nepaisant liepą sumažėjusio Kinijoje pagamintų automobilių registracijų skaičiaus. Nuo metų pradžios įmonės akcijos jau pabrango 340 proc. tikintis, kad ji bus įtraukta į „S&P 500“ indeksą. 

Bendrovės sprendimas akciją padalinti į 5 dalis sumažinant jos kainą ir taip sudarant palankesnes galimybes jų įsigyti smulkiesiems investuotojams gali skatinti tolesnę šios bendrovės akcijų paklausą. Per pastarąsias savaites „Teslos“ akcijų kaina šoktelėjo dar apie 50 proc., o įmonės savininkas Elonas Muskas tapo ketvirtu turtingiausiu žmogumi pasaulyje.

Pandemijos nauda kompiuterinių žaidimų kūrėjams

Kompiuterinių žaidimų akcijos bei jas sekantys biržoje prekiaujami fondai (ETF) investuotojus pradžiugino grąža – ji nuo metų pradžios sudarė daugiau kaip 50 proc. 

Kompiuterinių žaidimų kūrėja „Electronic Arts“ pranešė apie rekordinius pardavimus per pastarąjį ketvirtį bei dešimtis milijonų naujų vartotojų. „Activision Blizzard“ bei „Take-Two Interactive“ taip pat paskelbė stiprius finansinius rezultatus.

Nors šiai industrijai braižomos puikios perspektyvos, pastebima, kad investuotojai į ją žiūri su tam tikru atsargumu. „Bloomberg Intelligence“ skaičiavimais, debesijos paslaugas teikiančias įmones sekantys ETF nuo metų pradžios generuoja apie 49 proc. grąžą, o kompiuterinių žaidimų – 56 proc., nors įplaukos į juos yra apie 8 kartus mažesnės.

Jungtinėje Karalystėje – didžiausias BVP nuosmukis

Vokietijoje mėnesinis ZEW instituto verslo pasitikėjimo indeksas nuo 59,3 reikšmės liepą šoktelėjo iki 71,5 reikšmės rugpjūtį. Tai rodo, kad ateities perspektyvų vertinimas smarkiai pagerėjo. Nepaisant to, instituto ekonomistai pažymi, kad progresas yra lėtas, o dabartinės ekonominės situacijos vertinimo rodiklis sumažėjo nuo -80,9 liepą iki -81,3 rugpjūtį.

Jungtinės Karalystės BVP per antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė 20,4 proc. Tai didžiausias susitraukimas visoje Europoje, sukėlęs klausimų dėl šalies valdžios taikytų priemonių pandemijai suvaldyti.

Žvelgiant į ateitį išlieka daug neapibrėžtumo – tokie rodikliai kaip mokėjimai kortelėmis bei elektros suvartojimas Jungtinėje Karalystėje vis dar gerokai mažesni nei prieš pandemiją, kai kitose Europos šalyse jie beveik grįžę į įprastą lygį. Šalies darbo rinka yra vienas didžiausių rūpesčių, nes metų pabaigoje nustojus galioti valstybės paramai, nedarbo lygis gali dar labiau išaugti.

Investuotojų dėmesį patraukė ESG sritis

Atsinaujinančios baimės dėl antrosios viruso bangos bei Jungtinės Karalystės sprendimas sugrąžinti kelionių apribojimus, taip pat įtampa tarp JAV ir Kinijos, apmalšino investuotojų Europoje optimizmą ir pristabdė „STOXX 600“ indekso augimą. Per pastarąsias dvi savaites indekso vertė išaugo 0,1 proc. Indekso vertė dar nuo vasaros pradžios svyruoja tam tikrame intervale ir didelio proveržio bent iki metų pabaigos nesitikima. 

Pastaruoju metu Europos kompanijos, kurios vadovaujasi aplinkosaugos, socialiniais bei skaidrios valdysenos principais (angl. Environmental, Social and Governance), pagal generuojamą grąžą lenkia bendrą rinkos indeksą. 

Akcijų indekso „MSCI Europe“, sekančio 15 išsivysčiusių Europos šalių rinkas, grąža nuo kovo mėnesio žemumų siekė apie 30 proc. Tuo metu „MSCI Europe ESG Leaders“ indekso, sekančio labiausiai į aplinkos, socialinius bei skaidrios valdysenos standartus atsižvelgiančias įmones, grąža per tą patį laikotarpį sudarė apie 43 proc.

Tuo metu didžiausias pasaulyje 1,15 trilijono JAV dolerių vertės Norvegijos turto fondas per pirmąjį šių metų pusmetį neteko rekordiškai didelės sumos – 21 mlrd. JAV dolerių arba 3,4 proc. savo ankstesnės vertės. Komentuodamas pirmojo pusmečio rezultatus, vienas iš fondo vadovų teigė, kad pandemija dar tikrai nėra suvaldyta ir išlieka pagrindiniu investuotojų rūpesčiu, o finansų rinkos šiuo metu yra atitrūkusios nuo realios ekonomikos.

Aukso kaina vėl perkopė 2 tūkst. JAV dolerių ribą

Nors rugpjūčio pradžioje aukso kaina mažėjo kelias prekybos sesijas iš eilės, mėnesio viduryje atsinaujinus įtampai tarp JAV ir Kinijos, ji vėl pakilo virš 2 000 dolerių už unciją ribos. Aukso kaina nuo metų pradžios yra paaugusi apie 30 proc. Jos augimą paskatino centrinių bankų ir vyriausybių vykdoma politika. JAV dolerio silpnėjimas, nerimas dėl pandemijos ir geopolitinis nestabilumas taip pat daro teigiamą įtaką šio tauriojo metalo kainai.

Pozityvūs Estijos bankų rezultatai

Baltijos biržose, Estijos bankai „LHV Group“ ir „Coop Pank“ paskelbė liepos mėn. rezultatus, dėl kurių bankų akcijos brango atitinkamai 1,8 proc. ir 1,5 proc. „LHV Group“ pranešė apie aktyvesnį nei įprastai mėnesį – geresnė nei tikėtasi ekonominė situacija leido 0,5 mln. eurų sumažinti atidėjimus nemokioms paskoloms, didėjo paskolų portfelis bei augo naujų klientų skaičius, o šių metų finansinį planą bankas jau viršijo 5,7 mln. eurų. Gerais rezultatais džiaugėsi ir bankas „Coop Pank“, liepą auginęs klientų bazę, paskolų bei indėlių portfelį ir per mėnesį uždirbęs 678 tūkst. eurų pelno.

Lietuvoje „Ignitis grupė“ akcininkus informavo, jog gavus vieno smulkiojo investuotojo ieškinį teismo sprendimu stabdomas privalomas ESO akcijų išpirkimas. Bendrovės teigimu, ieškinys neturės įtakos ESO ir „Ignitis gamyba“ akcijų išbraukimui iš prekybos rinkoje, privalomam „Ignitis gamyba“ akcijų pardavimui bei įmonės pasiruošimui pirminiam viešam akcijų siūlymui.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.