Perdegimas darbe: kada tai nuovargis, o kada – ženklas keisti darbą?

2020-06-10

Visi turime teisę į mėgstamą darbą, kuriame ne tik eitume pareigas, bet ir tobulėtume. Žinoma, net ir pačiame mėgstamiausiame darbe pasitaiko dienų, kai jaučiamės pervargę, o su darbais paprasčiausiai nespėjame. Gali būti ir taip, kad tokių juodų dienų tik daugėja, ir, atrodo, nebėra prošvaisčių, kad kažkas keisis į gera. Kaip tokiose situacijose elgtis? Kaip žinoti, ar mes paprasčiausiai perdegėme, ar tiesiog dirbamas darbas yra ne mums ir reikėtų pradėti svarstyti apie pokyčius? Atsakymas į šiuos klausimus nėra lengvas, bet atsakyti į jį įmanoma – tereikia atidžiau stebėti save ir tai, kaip jaučiamės dirbdami. 

Nuovargis darbe – opi problema. Jei į jį nekreipsime dėmesio jis virs perdegimu, galinčiu nuvesti į tokį išsekimą, dėl kurio gali tekti „pailsėti“ nuo darbo jau ligoninės palatoje. Kita vertus, nuovargį ar gresiantį perdegimą galima nesunkiai pastebėti. Dažniausiai jis pasireiškia trimis požymiais: fiziniu išsekimu, kai atrodo, kad nebeturime energijos, prarastu entuziazmu arba nieko nenorėjimu ir stipriai sumažėjusiu našumu, kai nebegalime dirbti kaip įprasta. Pastebėjus šiuos požymius būtina imtis veiksmų – išeiti atostogų, pakalbėti su vadovu dėl padidėjusių krūvių arba daugiau laisvalaikio paskirti sportui ar hobiui. 

Tiesa, gali būti, kad kažkurį vieną (arba visus) iš šių požymių jaučiame nuolat ir tokia situacija darbe tęsiasi jau metų metus. Tai gali reikšti, kad esame netinkamoje vietoje ir mums vertėtų pasvarstyti apie naują darbą. Jei kyla tokių minčių, jokiais būdais nereikėtų skubėti, geriau viską detaliai apgalvoti. 

Dalijamės keturiais patarimais, kurie leis aiškiau įvertinti, ar dirbame mums tinkantį ir patinkantį darbą ar, vis dėlto, esame ne savo vietoje: 

1. Ar išnaudojate savo potencialą?

Vienas svarbesnių tinkamo darbo požymių yra tas, kad dirbant tokį darbą galime išnaudoti savo stipriąsias savybes ir maksimaliai įdarbinti savo sugebėjimus. Blogai jaučiamės tuo atveju, kai matome, kad darbe ne tik negalime išnaudoti savo potencialo, bet ir darbdavys nemato tam poreikio. Tai gali pasireikšti kiekvieną dieną atliekamomis mažavertėmis, darbuotojo kompetencijų neatitinkančiomis užduotimis, dažnai patiriamu dideliu darbo krūviu, neaiškiais darbdavio lūkesčiais ar vadovų įsitraukimo trūkumu. 

Visi tokie barjerai, kurie neleidžia mums pilnai išnaudoti savo potencialo, slopina ir norą stengtis savo darbe. Galiausiai, nenorėdami stengtis, mes dar dažniau pavargstame, todėl taip pat dažnai rizikuojame ir perdegti. 

Jei pastebite, kad perdegimas – beveik kasdienybė jūsų darbe ir aukščiau aprašyta būsena jums artima, metas susimąstyti. Reikėtų įvertinti tai, kad nuolatinis nuovargis bei nenoras stengtis ilgainiui nebus teigiamai įvertintas ir darbdavio, todėl anksčiau ar vėliau tai taps ne vien jūsų problema. Tad jei matote, kad darbe neišnaudojate savo potencialo, jame nesinori stengtis, o pervargstate dažnai, viską apgalvokite ir ženkite žingsnį pirmieji, užuot laukę nemalonaus pokalbio su vadovu. 

2. Ar sutampa vertybės?

Kaip savo dirbamame darbe atrasti prasmę? Dažnai tiems, kieno vertybės ir pomėgiai sutampa su esamos darbovietės tikslais ir vertybėmis, šis klausimas net nekyla. Pavyzdžiui, jei darbuotojas nori padėti kitiems, yra labai sąžiningas ir šios vertybės puoselėjamos jo darbovietėje, didelė tikimybė, kad jis matys prasmę savo darbe, jo užsidegimas nedings metai iš metų, o pats darbuotojas kils karjeros laiptais. Priešinga situacija laukia, jei mes dirbame darbą, bet visiškai nesitapatiname su įmonės politika ar vertybėmis. Tikėtina, kad tokiu atveju nematysime prasmės kasdieniuose darbuose, tai lems mūsų blogą nuotaiką po darbo, o karjeros galimybės tokioje darbovietėje mums taip pat užsivers. 

Jeigu dirbate darbą, kuris prieštarauja jūsų įsitikinimams ar iš esmės jums nėra labai priimtinas vertybiškai, tikriausiai niekada nesiryšite ir pastangoms gauti didesnį atlyginimą ar aukštesnes pareigas. Tuomet kova su patiriamu nuovargiu ar perdegimu taip pat nepadės – galbūt laikas pasidairyti tokio darbo, kuriame atrastumėte daugiau sau artimų vertybių ar tikslų?

3. Ar dirbamas darbas turi ateitį?

Sprendžiant, ar darbe susidūrėme su trumpalaike krize, kuri praeis, ar mūsų sunkumai signalizuoja apie poreikį keisti darbą, dažnai padeda vienas pratimas. Pasižiūrėkite į viską iš šalies ir įsivaizduokite savo dirbamą darbą ateityje. Tada lengviau pamatysite, ar dabartinė krizė yra lengvai išsprendžiama ir laikina, ar tai – jau sunkiau išsprendžiama ir rimtesnė problema, dėl kurios verta pagalvoti apie darbo keitimą.

Šis pratimas turi dar vieną naudą. Galvodami apie save konkrečioje įmonėje ateityje, pasilyginkite su aukštesnes pareigas užimančiais kolegomis. Ar norite būti jų vietoje? Jeigu jie jums atrodo nelaimingi, pavargę, galbūt dažnai serga ar nemotyvuoja kitų, tai gali būti tam tikri ženklai, kad ir jūs ateityje jausitės panašiai. 

4. Ar perdegimas tampa rimtu iššūkiu?

Tiek nuovargis, tiek ir perdegimas darbe gali turėti įvairiausių pasekmių, todėl svarbu save stebėti. Pavyzdžiui, pasitaiko situacijų, kai perdegę žmonės savo nuovargį ir neviltį „parsineša“ namo, dėl to kenčia jų santykiai su artimaisiais ar net sveikata. Bet kokį nuovargį ar perdegimą, jei dirbamą darbą mėgstate, galima lengvai įveikti, tačiau jei matote, kad perdegimo kaina tampa per didelė ir dėl to pradeda kentėti artimieji, tai gali būti ženklas priimti sprendimą. 

Patiriant nuovargį ar perdegimą svarbu vadovautis keliomis taisyklėmis – jei galime su tuo susitvarkyti, tuomet pamėginkime šį etapą ištverti, bet jei matome, kad dėl perdegimo darbe tenka aukoti netgi savo sveikatą, tuomet geriau susirasti ramesnį darbą. 

Bet kokiu atveju, net ir vadovaudamiesi šiais patarimais, stenkitės nepriimti staigių ar nepamatuotų sprendimų. Jei jau tikrai priėmėte sprendimą išeiti iš darbo, įvertinkite, kiek jums reikės laiko sukaupti santaupoms (jei jų neturite), atsinaujinkite savo gyvenimo aprašymą ar tiesiog užsiminkite draugams ir pažįstamiems, kad dairotės naujo darbo. Pasiryžus pokyčiams, šie žingsniai turėtų būti pirmieji, kuriuos žengsite. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.