Kaip pradėti taupyti nuosavam būstui: 4 žingsnių planas

2021-10-08
 

Mokėti ne nuomos mokestį, o savų namų paskolos įmoką, savaime suprantama, yra daug maloniau. Tačiau prieš tai daugelio laukia kitas procesas – taupymas būsto pradiniam įnašui. Bent 15 proc. būsto vertės – ne pora šimtų naujam televizoriui, tad tokios sumos sukaupimas daugeliui atrodo kaip itin didelis, o gal net ir neįveikiamas iššūkis. Tačiau ne vienas susitaupęs pradinio įnašo sumą paliudytų, kad tai – įmanoma. Tad kaip taupyti nuosavam būstui?

1 žingsnis: nusistatykite tikslą

Elgsenos specialistai pabrėžia, kad norint pasiekti taupymo tikslų, jie turi būti konkretūs, išmatuojami. Todėl tikslas „sutaupyti pradinio įnašo įmokai“ nepadės efektyviai jo siekti, greičiausiai būsime linkę atidėlioti taupymo pradžią.

Turėtume realistiškai įsivertinti sumą, už kurią galėtume sau leisti įsigyti būstą. Tuomet suskaičiuoti, kiek reikės sukaupti pradiniam įnašui bei nusimatyti, per kiek laiko tai realu padaryti.

Iš pirmo žvilgsnio 10 tūkst. eurų ar daugiau siekianti suma gali atrodyti neįveikiamai didelė. Tačiau išdalijus ją per, pavyzdžiui, penkerius taupymo metus, tai nebeatrodo kaip misija neįmanoma. Vis dėlto, čia svarbu prisiminti vieną taupymo ir investavimo tiesą – norint efektyviai sukaupti reikiamą pinigų sumą, pradėti reikia kuo anksčiau bei tai daryti reguliariai.

2 žingsnis: įvertinkite ir sumažinkite išlaidas

Apskaičiavus, kiek per mėnesį teks atidėti taupymui, gali paaiškėti, kad tiek atliekamų pajamų neturime. Tiesa, nors neretai laikomės nuomonės, kad taupyti mums trukdo nepakankamos pajamos, realybėje tai dažniau nulemia subjektyvios priežastys – mūsų įpročiai ir pasirinkimai, kaip ir kam išleisti pinigus.

Taigi, reikėtų atidžiai įvertinti savo mėnesio išlaidas iki pačių smulkiausių. Pavyzdžiui, kiekvieną darbo dieną perkant puodelį kavos išsinešti, per metus gali susidaryti daugiau nei 500 eurų siekianti suma. Peržvelgus, kaip dažnai naują drabužį ar batų porą pirkome ne todėl, kad reikėjo, o todėl, kad norėjome, atrastume dar daugiau erdvės taupymui.

Tai nereiškia, kad savo išlaidas privalome (nors galime) sumažinti tik iki pačių būtiniausių. Pernelyg smarkiai save ribodami taip pat galime galiausiai prarasti motyvaciją taupyti. Tačiau racionaliai pasverti išlaidas, suskirstyti jas į būtinas ir nebūtinas bei dalį atidėti taupymui teks.

3 žingsnis: paieškokite pigesnių būsto nuomos alternatyvų

Kol taupome nuosavam, svetimo būsto nuoma sudaro nemenką mūsų išlaidų dalį. Sumažinę šias išlaidas neabejotinai greičiau pasieksime tikslą mokėti ne būsto nuomos mokestį, o nuosavo būsto kredito įmokas.

Todėl kad ir kaip džiugina nepriklausomybė ir laisvė gyvenant vienam, verta pagalvoti apie kambarioką. Arba paieškoti pigesnio būsto nuomai. Tikėtina, kad dėl to teks laikinai paaukoti dalį patogumų ar estetinio pasitenkinimo namų aplinka, tačiau taip priartėsime prie nuosavų namų slenksčio.

4 žingsnis: padidinkite pajamas papildomu darbu

Jei pagrindinės pajamos yra pernelyg mažos, kad susitaupytume reikiamą sumą per priimtiną laikotarpį arba norime paskubinti procesą, verta pagalvoti apie papildomą uždarbį. 

Tam, kad išlaikytume motyvaciją, papildomas darbas neturėtų tapti kančia. Todėl svarstydami apie veiklas, kurios galėtų atnešti papildomų pajamų, pirmiausia turėtume pagalvoti apie tai, ką mėgstame veikti.

Mėgstantiems vairuoti verta pagalvoti apie pavežėjo ar maisto pristatymo į namus darbą. Mylintys gyvūnus galėtų įsidarbinti kačių ar šunų auklėmis, kuriems savo augintinius galėtų patikėti atostogų išvykstantys žmonės. Jaučiantys pašaukimą edukuoti kitus turėtų įvertinti galimybę, pavyzdžiui, mokyti lietuvių kalbos šalyje gyvenančius užsieniečius.

Tai – tik dalis darbų, kurie gali atnešti papildomų pajamų. Taip pat galima pamėginti monetizuoti savo hobius ir talentus. Net ir papildomas 100 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius metų gale virstų apčiuopiama 1,2 tūkst. eurų suma.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.