Europos investicijų fondas ir „Swedbank“ padvigubino finansavimą Baltijos šalių įmonėms

Europos investicijų fondas (EIF) ir „Swedbank“, pagal susitarimą dėl bendradarbiavimo Europos strateginių investicijų fondo (EFSI) COSME programoje, 160 mln. eurų padidino finansavimą Baltijos šalių įmonėms, ir dabar jis siekia 325 mln. eurų.

2016 m. birželį EIF ir „Swedbank“ pasirašė pirmąjį daugiašalį susitarimą dalyvauti COSME programoje. Bendrą susitarime numatytą 165 mln. eurų sumą remia Europos strateginių investicijų fondas (EFSI), kuris yra svarbiausia Investicijų plano Europai dalis. Šio plano tikslas – atgaivinti investicijas į strateginius projektus visoje Europoje.

Dėl didelės smulkių bei vidutinių įmonių finansavimo paklausos Baltijos šalyse „Swedbank“ padidino finansavimą pagal COSME programą. Nuo rugsėjo mėnesio nauja COSME programos sutartis numato 325 mln. eurų finansavimą Baltijos šalių įmonėms. Papildomas 160 milijonų eurų finansavimas leis maždaug 1000 Baltijos šalių verslo įmonių įgyvendinti savo tvarius finansavimo planus.

„Esame patenkinti dabartiniais pardavimais pagal COSME programą – klientų portfelis yra labai geros kokybės. Turime klientų iš įvairių sektorių ir galime teikti finansavimą solidžioms įmonėms“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

EIF pagal COSME programą suteikia Europos Komisijos užtikrintas garantijas „Swedbank“, todėl bankas skolindamas įmonėms gali suteikti finansavimą ir tais atvejais, kuomet įmonėms prireikia tokių garantijų. Smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms tai reiškia palankesnes finansavimo sąlygas ir didesnį kapitalo prieinamumą.

Apie COSME programą

COSME – tai 2014–2020 m. ES įmonių konkurencingumo ir mažų bei vidutinių įmonių (MVĮ) programa, kurios biudžetą sudaro 2,3 mlrd. EUR. Bent 60 proc. COSME programos biudžeto bus skiriama palengvinti kapitalo prieinamumui MVĮ Europoje pagal du finansinius instrumentus. COSME paskolų garantijų sistema teikia garantijas ir priešpriešines garantijas finansų įstaigoms tam, kad padėtų joms suteikti daugiau paskolų bei lizingo finansavimą MVĮ. Ši sistema taip pat apima pakeitimą vertybiniais popieriais MVĮ skolų finansavimo portfelių. Taip pat taikant augimui skatinti skirtą nuosavo kapitalo priemonę, kapitalo fondams, investuojantiems daugiausia į besiplečiančias ir augančias MVĮ, teikiamas rizikos kapitalas. COSME pirmtakė yra Konkurencingumo ir inovacijų bendroji programa (CIP), įgyvendinta 2007 – 2013 m., kuria pasinaudojant suteikta daugiau nei 21 mlrd. eurų paskolų ir 3 mlrd. eurų rizikos kapitalo daugiau nei 381 tūkst. mažų bei vidutinių įmonių Europoje.

Europos Sąjunga remia finansavimą pagal paskolų garantijų priemonę, nustatytą vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1287/2013, kuriuo vykdoma 2014–2020 m. įmonių konkurencingumo ir mažųjų bei vidutinių įmonių programa (COSME).

Dėl ES finansavimo įmonės gali kreiptis į šalyse atrinktas finansines institucijas. Plačiau apie tai: http://www.access2finance.eu/

Apie Investicijų planą Europai

Investicijų planu siekiama šalinti kliūtis investicijoms, suteikiant techninę pagalbą investiciniams projektams ir didinat jų matomumą, taip pat sumaniau naudojant naujus ir jau esamus finansinius išteklius.

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus pateikiami http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5419_en.htm

Apie EIF

Europos investicijų fondas (EIF) yra Europos investicijų banko grupės dalis. Pagrindinis EIF uždavinys – remti labai mažas, mažas ir vidutines Europos įmones, padedant joms gauti finansavimą. EIF kuria ir plėtoja rizikos ir augimo kapitalą, garantijas ir mikrofinansavimo priemones, specialiai skirtas šiam rinkos segmentui.

Apie „Swedbank“

„Swedbank“ yra vienas pirmaujančių bankų Baltijos šalyse ir Švedijoje. Bankas yra kotiruojamas Stokholmo vertybinių popierių biržoje „OMX Nordic Exchange“. „Swedbank“ aptarnauja daugiau nei 7,3 mln. privačių ir 584 tūkst. verslo klientų bei organizacijų. „Swedbank“ centrinė būstinė įsikūrusi Stokholme.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.