Tyrimas: šiemet gyventojai kalėdinėms dovanoms išleis daugiau nei pernai

Maždaug pusė Lietuvos gyventojų sako kalėdinėms dovanoms iš anksto netaupantys ir jomis paprastai pasirūpinantys paskutinę minutę. Populiariausios vietos dovanų paieškai išlieka tos pačios: prekybos centrai, smulkiųjų verslininkų parduotuvės, turgūs bei mugės. Tačiau kaip rodo „Swedbank“ Finansų instituto šiemet atliktas tyrimas, kalėdinių dovanų pirkimo įpročius pradeda keisti Lietuvoje populiarėjanti e. prekyba. Kalėdines dovanas internetu šiemet planuoja įsigyti kas penktas šalies gyventojas.

Pasak „Swedbank“ Finansų instituto Lietuvoje vadovės Odetos Bložienės, perkančiųjų dovanas internetu pastaruoju metu pastebimai padaugėjo. Pernai tokiu būdu dovanas didžiajai metų šventei ketino įsigyti 16 proc. šalies gyventojų, šiemet jau 21 procentas.

„Tai ypač patogus apsipirkimo būdas, nes paprasta palyginti kainas ir išsirinkti tinkamiausią prekę. Be to, pirkimas interneto parduotuvėse leidžia sutaupyti laiko ir išvengti spūsčių, kurios fizinėse prekybos vietose prieššventiniu metu yra neišvengiamos. Labai tikėtina, kad jau kitąmet interneto parduotuvės pateks į populiariausių dovanų pirkimo vietų Lietuvoje trejetuką, iš jo išstumdamos turgus ir muges“, – komentuoja „Swedbank“ Finansų instituto Lietuvoje vadovė.

Tyrimo duomenimis, turguose ir mugėse dovanų šiemet ieškos 24 proc. gyventojų. Antroji pagal populiarumą dovanų paieškos vieta yra smulkiųjų verslininkų parduotuvės. Jas pirmiausia renkasi tie, kurie ieško originalių, rankų darbo dovanų arba nori palaikyti smulkiuosius vietos gamintojus.

O. Bložienė atkreipia dėmesį, kad patiems gaminti dovanas Lietuvoje nėra populiaru. Tik 5 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad draugams ir artimiesiems dovanų šiemet nepirks, bet jas gamins patys.

Geriausia dovana – pinigai

Apklausa taip pat atskleidė, kad geriausia dovana Lietuvos gyventojams yra pinigai arba dovanų čekiai, taip pat kosmetika ir kvepalai. Po šventine eglute rasta viena iš šių dovanų pradžiugintų maždaug kas penktą  šalies gyventoją. Antroje vietoje pagal paminėjimo dažnumą atsidūrė bilietas į renginį, trečioje – knyga.

„Apklausoje dalyvavusių gyventojų norus Kalėdų Seneliui nebūtų sunku išpildyti – dauguma pageidavo praktiškų ir sąlyginai nebrangių dalykų. Nors yra ginčijamasi, ar pinigai ir dovanų čekis yra tinkama dovana artimiesiems, tokio tipo dovanos leidžia apsidrausti nuo rizikos išleisti pinigus ir galiausiai padovanoti dovaną „ne į temą“. Jei nežinome, ką dovanoti arba neturime laiko ypatingos dovanos paieškoms, galbūt tuomet verta rinktis šį saugų variantą ir leisti žmogui pačiam išsirinkti dovaną“, – tęsia „Swedbank“ Finansų instituto vadovė.

Brangesnes dovanas, pavyzdžiui, kelionę (ar nuolaidos jai kuponą) pageidautų gauti 15 proc. Lietuvos gyventojų, išmanųjį įrenginį – 9 procentai. Mažiausiai geidžiamos dovanos šiemet yra buitinė technika ir prekės automobiliui (po 5 proc.).

Dauguma visoms dovanoms skirs iki 100 eurų

Šiemet Lietuvos gyventojai visoms kalėdinėms dovanoms išleis daugiau pinigų nei praėjusiais metais. Didžioji dalis, daugiau nei 50 proc. apklaustųjų, visoms dovanoms ir sveikinimams iš viso skirs nuo 31 iki 100 eurų. Dar 21 proc. apklaustųjų tam ketina skirti daugiau nei 100 eurų (pernai – 19 proc.). Iki 30 eurų visoms dovanoms planuoja išleisti 13 proc. apklausos dalyvių (pernai – 20 proc.).

Daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų (56 proc.) savo artimo žmogaus kalėdinei dovanai ketina išleisti iki 20 eurų. Daugiau nei 15 proc. sako arba nieko neišleisiantys, arba dar nežinantys, kiek lėšų tam skirs. Likusi dalis gyventojų pinigines ruošiasi praverti plačiau ir artimuosius apdovanoti brangesnėmis nei 20 eurų vertės dovanomis.

„Kalėdos yra didžiausia metų šventė, kurios laukia visi – ir maži, ir dideli. Tačiau vis dar neturime įpročio šiai šventei ruoštis iš anksto – neplanuojame finansų, kurių prireikia dovanoms ir kitoms šventinėms išlaidoms. Neturint biudžeto ir jo neskaičiuojant, lengva pasiduoti šventinei pirkimo nuotaikai bei išleisti daugiau, nei galime sau leisti. Šventinių išlaidų biudžeto sudarymas leistų išvengti neplanuoto išlaidavimo ir apsaugotų nuo neprotingų sprendimų“, – sako „Swedbank“ finansų ekspertė.

Pasako jos, galbūt puiki alternatyva praktiškai dovanai galėtų būti nemateriali, kūrybiška dovana, pavyzdžiui, turiningai kartu praleistas laisvalaikis. Kai kam tai gali suteikti daugiau teigiamų emocijų nei brangus daiktas. Materialių dovanų Kalėdų proga nenori 12 proc. apklaustų šalies gyventojų, o dar 7 proc. apklaustųjų sako apskritai nenorintys gauti dovanų.

Šiemet iš anksto, likus mėnesiui, pusmečiui ar net daugiau laiko iki švenčių, lėšas dovanoms kaupė 39 proc. Lietuvos gyventojų, 49 proc. teigė to nedarantys.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.