Ūkininkų finansavimas – dešimtmečio aukštumose

„Swedbank“ fiksuoja išaugusį finansavimo poreikį tarp šalies ūkininkų. Remiantis banko duomenimis, pirmąjį 2017 m. ketvirtį smulkius ir vidutinius ūkius valdantiems ūkininkams išduotų paskolų suma padidėjo daugiau nei 2 kartus, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Šalies ūkininkai dažniausiai finansavimą naudoja savo veiklos plėtrai arba jos diversifikavimui, pavyzdžiui, renkasi investuoti į naujas augalininkystės rūšis.

„Pirmaisiais šių metų mėnesiais į „Swedbank“ dėl finansavimo kreipėsi apie 2 kartus daugiau ūkininkų negu praėjusių metų pradžioje. Atitinkamai, buvo suteikta daugiau paskolų, kurių bendra vertė perkopė 5 mln. eurų sumą. Paskutinį kartą tokį aktyvų skolinimosi poreikį tarp šalies ūkininkų stebėjome beveik prieš dešimtmetį“, – sako Aivaras Janušauskas, „Swedbank“ smulkių verslo klientų ir rinkodaros departamento direktorius.

Pasak A. Janušausko, pagrindinės augusio ūkininkų finansavimo poreikio priežastys yra ES paramos, orientuotos į smulkius ir vidutinius ūkius, įsisavinimas, taip pat gera finansinė šalies ūkių padėtis ir palankios kreditavimo sąlygos.

Vidutinė „Swedbank“ suteikiamo kredito ūkininkams suma siekia apie 58 tūkst. eurų, finansavimas dažniausiai suteikiamas trejų metų laikotarpiui. Į banką dėl kreditavimo besikreipiantys smulkūs ir vidutinio dydžio šalies ūkiai, valdantys 50–200 ha dirbamos žemės, renkasi investuoti į modernesnę žemės ūkio techniką, esamo ūkio plėtrą ar naujas alternatyvias veiklos kryptis, susijusias ne tik su grūdinių kultūrų auginimu.

„Pastebime šalies ūkininkų siekį diversifikuoti auginamą produkciją. Grūdinių augalų plotai keičiami ar papildomi uogynais, daržovėmis ar kitais mažiau įprastais augalais, skirtais maisto reikmėms. Ši tendencija turėtų išlaikyti kreditavimo poreikį, kadangi išplėtus veiklą paprastai ieškoma specialios technikos ir kitos įrangos, kurios reikia naujoms užaugintoms produktų rūšimis apdirbti“, – komentuoja „Swedbank“ smulkių verslo klientų ir rinkodaros departamento direktorius.

Pasak A. Janušausko, ūkininkų investicijoms būdingas tam tikras sezoniškumas. Tai yra, pavasarį dažniau skolinamasi žemės ūkio technikai ir apyvartinėms lėšoms, kurios naudojamos sėkloms, trąšoms, biologiniam turtui įsigyti. Tuo metu rudenį banko finansavimas dažniau naudojamas ūkio modernizavimui ar žemės ūkio paskirties žemei įsigyti.

„Swedbank“ Lietuvoje orientuojasi į smulkius ir vidutinius ūkius valdančių ūkininkų finansavimą. Ūkininkai gali pasinaudoti COSME garantijomis ir tikėtis palankesnių finansavimo sąlygų technikai įsigyti pagal EIF (Europos strateginių investicijų fondo) investicijų planą Europai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.