Novaturas: karštis prie Baltijos atvėsino rezultatus

2018-08-23

Gerus antrojo ketvirčio rezultatus užgožė puiki vasara Baltijos šalyse

Antrąjį šių metų ketvirtį didžiausias kelionių organizatorius Baltijos šalyse „Novaturas“ 39,9 proc. padidino pardavimus. Tam didžiausią įtaką darė stipri paklausa (ypač pavasarį) ir klientų kelionių užsakymo įpročių pokyčiai (nuolat auganti išankstinių užsakymų dalis). Tačiau dėl neįprastai puikių orų Baltijos šalyse, šią vasarą bendrovė turėjo taikyti didesnes nuolaidas, o tai sumažino pelningumą. Dėl to antrąjį ketvirtį „Novaturo“ EBITDA augo tik 14,7 proc. iki 4,6 mln. eurų, o grynasis pelnas beveik nepakito (3,5 mln. eurų). Neigiamą įtaką grynajam pelnui taip pat darė 0,6 mln. eurų padidėjęs pelno mokestis.

Laikinas „žirklių“ efektas

Antrąjį ketvirtį „Novaturo“ kelionių vidutinis pelningumas (bendrasis pelnas atėmus pardavimo komisinius, padalintas iš parduotų kelionių skaičiaus) susitraukė iki 66 eurų arba 17,2 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Vienam svarbiausių bendrovės veiklos rodiklių neigiamą įtaką darė du veiksniai. Visų pirma, „Novaturas“ apie 1 proc. sumažino vidutinę kelionių kainą (iki 569 eurų). O antra, apie 24 proc. nuo metų pradžios pakilusi naftos kaina (skaičiuojant eurais) padidino bendrovės veiklos kaštus (lėktuvų kuro kainą). Mūsų nuomone, abiejų veiksnių neigiama įtaka yra trumpalaikė. Šilti orai Baltijos šalyse šią vasarą vargu, ar taps nuolatiniu reiškiniu. Todėl tikimės, kad užsienio kelionių paklausa atsigaus. Taip pat manome, kad ilgu laikotarpiu „Novaturas“ sugebės bent dalinai kompensuoti pabrangusio kuro įtaką, padidindamas kelionių kainas.

Trumpalaikės prognozės sumažintos

Atsižvelgdami į sumažėjusį pelningumą, mes 10 proc sumažinome 2018 m. prognozuojamą EBITDA ir grynąjį., atitinkamai iki 12,2 mln. eurų ir 9,6 mln. eurų pelną. Nepaisant to, mūsų ilgalaikės prognozės išliko beveik nepakeistos. Mes tikimės, kad už 2018–2020 m. „Novaturas“ mokės nemenkus dividendus (kasmet po 1,22 eurų akcijai), todėl palikome 14,5 eurų tikslinę kainą bei rekomendaciją „pirkti“.

Daugiau informacijos apie „Swedbank“ Baltijos akcijų analizės produktus rasite čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.