5 TED kalbos finansų tema, kurių verta paklausyti

Knygos ir tinklaraščiai nėra vienintelis būdas iš arčiau susipažinti su finansais. Tai padaryti gali padėti ir išgirstos asmeninės istorijos. Dar daugiau, tokios istorijos gali tapti labai gera motyvacija daugiau pasidomėti temomis apie taupymą, investavimą ar sumanų asmeninių finansų valdymą. Tokių istorijų galima išgirsti TED kalbose (angl. TED Talks ). Siūlome jums pasiklausyti šių 5 TED kalbų, kurios jus gali įkvėpti naujai pažiūrėti į savo finansus.

Elizabeth White – „Artimas žvilgsnis į asmeninę finansų krizę“

Rašytoja Elizabeth White savo kalboje nagrinėja, kaip didelė dalis „Kūdikių bumo kartos“ (angl. Baby Boomers, g. 1946-1963 m.) atstovų jau perkopė penktąją dešimtį tuščiomis kišenėmis ir vis siaurėjančiomis karjeros galimybėmis. Tiesiai už jų – kita karta, susidurianti su tais pačiais iššūkiais. Elizabeth taip pat patyrė šią finansinę krizę ir remdamasi ta patirtimi savo kalboje dalijasi praktiškais patarimais, kaip gyventi spalvingą gyvenimą gaunant ribotas pajamas. 

„3 psichologiniai triukai padėsiantys jums sutaupyti“

Kiek kitoks TED kalbų vaizdo įrašas, kuriame žmogiškojo elgesio žinovė Wendy De La Rosa ne tik nagrinėja kodėl ir kaip žmonės kasdien išleidžia pinigus to net nepastebėdami, bet ir trumpai bei aiškiai įvardina kaip lengvai sutaupyti ir kasdien išleisti šiek tiek mažiau. 

Curtis Carroll – „Kaip aš kalėjime išmokau skaityti ir investuoti į akcijų biržą“

Šioje kalboje buvęs kalinys C. Carrol pasakoja savo istoriją – kaip ir kodėl jis atsidūrė kalėjime, kas jį pastūmėjo domėtis finansais ir kodėl skaityti išmoko tik įkalinimo įstaigoje. C. Carroll taip pat atskleidžia, kodėl finansinis raštingumas jam tapo ne įgūdžiu, o gyvenimo būdu. Kalbą galima žiūrėti su lietuviškai subtitrais.

Jim Simons – „Matematikas, kuris „nulaužė“ Volstrytą“

Matematikas, kriptoanalitikas Jim Simons naudodavo savo matematinius sugebėjimus sudėtingiems kodams nulaužti. Vieną dieną supratęs, kad savo gebėjimus taip pat gali panaudoti finansų analizei, jis ne tik tai sėkmingai įgyvendino, bet ir susikrovė milijardinės vertės turtą. Šiame beveik 2 mln. peržiūrų sulaukusiame TED pašnekesyje J. Simons dalijasi dalele savo sėkmės istorijos.

Mariana Mazzucato – „Kas yra ekonominė vertė ir kas ją kuria?“

Šioje TED kalboje ekonomistė Mariana Mazzucato giliai neria į pasaulio ekonomiką ir nagrinėja klausimą, kuo skiriasi vertės kūrimas ir vertės išgavimas, produktyvios ir neproduktyvios veiklos bei kodėl turime pergalvoti dabartines finansines sistemas. Tai puiki kalba norintiems suprasti didesnę pasaulio ekonomikos visumą, šiek tiek susipažinti su praeitimi ir išgirsti ekspertinę nuomonę apie drąsią, novatorišką ir tvarią ateitį. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.