Pajamų deklaravimas: ką svarbu žinoti investuojantiems, kaupiantiems ir besidraudžiantiems gyvybę

Pajamų deklaravimas: ką svarbu žinoti investuojantiems, kaupiantiems ir besidraudžiantiems gyvybę
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo srities vadovė
2024-03-07

Kasmet, ypač pajamas deklaruojantiems pirmuosius kartus, deklaravimo sezonas virsta nedidele loterija – teks susimokėti papildomai ar pavyks susigrąžinti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Tačiau spėlioti neverta, o ir ne visuomet paranku, tad aptarkime, kada reikėtų būti pasiruošus susimokėti, o kada – atgauti permoką.

Prasidėjęs gyventojų pajamų ir turto deklaravimas tęsis iki gegužės 2 d. Per šį laikotarpį praėjusių metų pajamas deklaravę nuolatiniai šalies gyventojai turi teisę susigrąžinti dalį sumokėto GPM. Tiesa, vykdantiems individualią veiklą ir įmokų nemokantiems kiekvieną mėnesį, dabar teks susimokėti už visus metus. Tačiau pajamų deklaravimas ir jų apmokestinimas aktualus ne tik dirbantiems, bet ir investuojantiems.

Kada teks susimokėti investuojantiems

Investuojančių gyventojų šalyje kasmet daugėja, tad ir pajamų iš investavimo deklaravimo klausimas tampa vis aktualesnis. Investuojantieji pajamas privalo deklaruoti tuo atveju, jei praėjusiais metais gavo pajamų už parduotas akcijas, obligacijas, investicinių fondų vienetus ar kitas finansines priemones.

Svarbu žinoti, kad 15 proc. GMP tarifu yra apmokestinamas tik investuotojo uždarbis, be to, Lietuvoje galioja 500 eurų dydžio pajamų, gautų iš vertybinių popierių perleidimo, neapmokestinama suma. Kitaip tariant, jei, pavyzdžiui, 2023 m. pardavėte finansines priemones už 3 tūkst. eurų, o anksčiau jas įsigijote už 2 tūkst. eurų, GPM reikės mokėti nuo 500 eurų sumos.

Tokiu pat – 15 proc. – GPM tarifu apmokestinamos ir už Vyriausybės taupymo lakštus, obligacijas bei indėlius gautos palūkanos. Tiesa, tik tuo atveju, jei palūkanų suma viršija 500 eurų per metus.

Kas gali tikėtis sąskaitos papilnėjimo

Paprastai permoka susidaro ir dalį sumokėto GPM susigrąžinti gali tie pagal darbo sutartis dirbantys gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per mažas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Taip pat – pasinaudojus GPM lengvatomis, taikomomis gyvybės draudimo, trečios pakopos pensijų fondo įmokoms bei įmokoms už studijas.

Lengvatą gyventojai gali gauti ir už didesnes negu 3 proc. įmokas į antros pensijų pakopos fondus.

Gyventojų pajamų mokesčio lengvata pasinaudoti galima teikiant metinę pajamų mokesčio deklaraciją, o maksimali išlaidų suma, nuo kurios galima atgauti mokesčius, sudaro 1,5 tūkst. eurų. Tokiu būdu galima susigražinti iki 300 eurų per metus.

Visiems scenarijams reikia ruoštis

Siekiant išlaikyti kuo geresnę finansinę sveikatą, reikėtų būti pasirengus abiem scenarijams – ir tam, kurio atveju teks papildomai susimokėti, ir tam, kuriam išsipildžius papilnės mūsų sąskaita. Dirbantiems individualiai ir kas mėnesį nemokantiems numatytų įmokų, jas vis tiek rekomenduojama kaupti atskiroje sąskaitoje, idant pajamų deklaravimo laikotarpiu neužgriūtų pernelyg didelė finansinė našta.

Jei atėjus pajamų deklaravimo laikotarpiui pastebime, kad lėšų mokesčiams vis tik gali trūkti, verčiau sumokėti iš karto, panaudojant dalį turimo finansinio rezervo, siekiant išvengti delspinigių.

Tačiau apgalvoti reikėtų ir tai, kur nukreipsime sąskaitą papildžiusias lėšas, jei mums priklausys GPM permoka. Daug prasmingiau nei išleisti lėšas vartojimui ar pramogoms, skirti jas taupymui ar investavimui. Taip papildomos pajamos padidins finansinį saugumą ar augins turimas santaupas ir padės siekti ilgalaikių finansinių tikslų.

Galiausiai, svarbu nepamiršti, kad deklaruodami pajamas galime padaryti ir gerą darbą kitiems. Skirdami 1,2 proc. GPM norimai organizacijai – gyvūnų prieglaudai, žmonėms padedančiai nevyriausybinei organizacijai, švietimo ar kitai įstaigai – prisidėsime prie itin prasmingų veiklų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.