Grynaisiais atsiskaitoma vis rečiau: didesnės jų sumos reikalingos tik išskirtiniais atvejais

2021-07-30

Šalies gyventojai vietoje grynųjų pinigų vis dažniau pasirenka patogesnius atsiskaitymo būdus, pavyzdžiui, bekontaktes korteles ar išmaniuosius įrenginius. Kas dešimtas lietuvis šiandien apskritai jau išsiverčia be grynųjų pinigų.

  • Šalies gyventojų išgryninama suma šiuo metu sudaro apie 20 proc. vidutinio šalies atlyginimo. Kasdienėse situacijose didesnioji dalis žmonių visiškai pasikliauja šiuolaikinėmis atsiskaitymo priemonėmis: atsiskaito kortelėmis, telefonais ar išmaniaisiais laikrodžiais.
  • 68 proc. šalies gyventojų per pastaruosius trejus metus grynaisiais ėmė naudotis rečiau. 25 proc. apklausos respondentų nurodė, kad jų įprotis naudoti grynuosius minimu laikotarpiu nesikeitė ir tik 3 proc. arba maždaug 1 iš 30 apklaustųjų teigė, kad grynuosius ėmė naudoti dažniau.
  • 12 proc. lietuvių grynųjų pinigų atsiskaitydami jau apskritai nebenaudoja. Vilnius išlieka miestu lyderiu, kuriame didžiausia dalis gyventojų nesinaudoja grynaisiais pinigais. 
  • 49 proc. šalies gyventojų nurodė, kad jie grynuosius naudoja tik kas ketvirtam atsiskaitymui, 22 proc. – maždaug kas antram atsiskaitymui. Grynųjų naudojimas panašiu mastu sumažėjo visose amžiaus ir pajamų grupėse, taip pat tiek miestuose, tiek kaimiškose vietovėse.
  • Didesnės grynųjų sumos gyventojams reikalingos išskirtiniais atvejais: 55 proc. respondentų nurodė, kad 3 tūkst. ir daugiau eurų grynais jiems būtų reikalingi perkant automobilį; 44 proc. apklaustųjų – atsiskaitant už daug kainuojančias paslaugas, pavyzdžiui, namų remontą.
  • Didesnes sumas lietuviai taip pat būtų linkę išsigryninti keliaudami į užsienį ar įsigydami nekilnojamą turtą. Įdomu ir tai, kad 31 proc. lietuvių, skolindami didesnę kaip 3 tūkst. eurų savo artimiesiems, tai darytų grynaisiais pinigais. 

    Grynieji

Parengta remiantis „Swedbank“ užsakymu atliktu šalies gyventojų tyrimu, kurio metu Lietuvoje apklausta 1 001, Latvijoje – 1 005, Estijoje – 1 004 respondentų nuo 18 iki 75 m. amžiaus, bei „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovo Pavel Ladziato įžvalgomis.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.