Karantinas namuose: kaip deriname darbą, poilsį ir atsakomybių pasiskirstymą

2021-02-25

Nors praėjo beveik metai nuo pandemijos pradžios, o karantino stažą spėjome sukaupti nemenką, į namų erdvę persikėlę darbas ir vaikų ugdymas neretam mūsų kelia iššūkių. Tik kas antras nuotoliniu būdu dirbantis gyventojas teigia, kad jam pavyksta suderinti darbą iš namų su namų ruoša ar vaikų priežiūra. Auginantys nepilnamečius vaikus situaciją vertina dar santūriau – su nauja realybe sako susitvarkantys 37 procentai.

  • Beveik 40 proc. Lietuvos gyventojų pripažįsta, kad karantino metu namų ruošai ir vaikų priežiūrai tenka skirti daugiau laiko. 
  • 1 iš 5 moterų sako nespėjanti atlikti visų norimų darbų namuose. Taip teigiančių vyrų yra 1 iš 10. 
  • Karantino metu išaugęs laikas namų ruošai ir vaikų priežiūrai skirtingai atsiliepė moterų ir vyrų laisvalaikio ir poilsio sritims. 
  • Moterys, palyginti su vyrais, dažniau skundėsi poilsio stygiumi (43 proc.), apribotomis galimybėmis tobulėti (36 proc.) ar užsidirbti (28 proc.). Vyrams labiausiai trūko laisvalaikio (54 proc.), poilsio (36 proc.) bei bendravimo su draugais (35 proc.).  
  • Net 85 proc. moterų sako visada arba dažnai ruošiančios maistą, taip teigiančių vyrų yra kiek daugiau nei trečdalis. 88 proc. moterų nurodo skalbiančios ir prižiūrinčios namų tvarką. Tokių vyrų dalis sudaro 27 proc.
  • Visada arba dažnai kasdiene vaikų priežiūra, pavyzdžiui, jų higiena ir maistu, rūpinasi 92 proc. moterų ir tik trečdalis vyrų. Vaikams ruošti pamokas padeda 69 proc. moterų ir 37 proc. vyrų. Visada arba dažnai vaikų laisvalaikiu rūpinasi 65 proc. moterų ir beveik 50 proc. vyrų.  
Karantinas ir namų ūkiai

Parengta remiantis reprezentatyvia „Swedbank“ užsakymu atlikta gyventojų apklausa bei „Swedbank“ Finansų instituto ekspertės Justinos Bagdanavičiūtės įžvalgomis. Tyrimo metu buvo apklaustas 1001 Lietuvos miestų gyventojas nuo 18 iki 60 metų amžiaus, kurio namų ūkį sudaro daugiau nei vienas asmuo.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.