Linas Dirba Darbus: kaip (pra)gyventi būnant laisvai samdomu specialistu?

Vis dažniau šiandien išgirstame terminą „freelance“ arba laisvai samdomas darbas. Vis daugiau žmonių „dirba sau“. Kokių taisyklių laikytis, kad dirbant nepriklausomai jaustumeisi finansiškai saugus? Savo patirtimi apie tai šiandien dalijasi fotografas ir vaizdo klipų kūrėjas Linas Marcišauskas.

Pasirinkimą lėmė profesija

Jei nesate užsakinėję jo fotografavimo, filmavimo ar vaizdo klipų montavimo paslaugų, greičiausiai Lino vardas ir pavardė jums mažai ką sako. Plačiajai auditorijai jis geriau žinomas kitu vardu – Linas Dirba Darbus. Tokiu vardu jį galima rasti „Instagram“ tinkle.

2020-ųjų kovo mėnesį Linas pradėjo iššūkį – kas mėnesį išmėginti vis po kitą darbą ir vaizdo pasakojimais dalytis savo įspūdžiais iš kiekvieno jų. Linui jau teko padirbėti maisto kurjeriu, kepėju, šiukšlininku, padavėju, renginių vedėju, laborantu ir savanoriu.

kepykla

Nors Linas juokauja, kad taip ieško savo svajonių darbo, ko gero, jis jį surado gerokai anksčiau. Pragyvenimui jis užsidirba fotografuodamas, filmuodamas ir montuodamas. Ir taip – jau 10 metų. Šio amato ir laisvai samdomo profesionalo kelio jis ėmėsi vos baigęs fotografijos mokslus Londone.

„Galbūt tai buvo net ne mano, o industrijos, kurioje dirbu, pastūmėtas sprendimas. Profesionalus fotografas turi pats sau susikurti darbo vietą“, – pasakoja Linas.

Per tą laiką jam teko padirbėti ir ilgalaikėse pozicijose. Pavyzdžiui, 4 metus jis buvo vieno startuolio nuolatiniu fotografu. Tačiau jo statusas vis tiek išliko toks pats – laisvai samdomas profesionalas.

Svarbiausia – „nepamesti galų“

Pasak Lino, iššūkiai, kurie lydėjo pradėjus savo „freelancerio“ karjerą, jį lydi ir iki šiol. Svarbiausi jų – stabilių pajamų užsitikrinimas ir mokesčių apskaita.

„Dirbant sau reikia stengtis kas mėnesį gauti stabilias pajamas. Juk visi turim įsipareigojimų – paskolų, komunalinių mokesčių ir šiaip gyvenimo patogumų, – dėsto Linas. – Reikia paskaičiuoti, kiek minimaliai reikia pinigų mėnesiui.“

Augant išlaidoms, turi augti ir pajamos. Kad taip ir vyktų, L. Marcišauskas pataria ieškoti vis didesnių klientų. Tai šiais laikais gali būti kiek sunkiau, tačiau, pasak Lino, visad padeda kūrybingumas.

„Jei dirbi pandemijos paveiktoje rinkoje, pagrindinis būdas užsitikrinti stabilumą – nuolat ieškoti naujų sprendimų. To tikslas – rasti kelis pajamų šaltinius, kad vienam užstrigus pragyventi padėtų kitas.“

Taip pat, anot jo, tai darant svarbu nepamiršti asmeninio gyvenimo ir darbo balanso ir neatiduoti viso savo laiko vien užsakymams. Juk poilsis – svarbus produktyvumui.

šiukšlės

Iššūkis atvėrė galimybes

Kas mėnesį vis kito darbo išbandymas Linui taip pat tapo būdu patobulinti savo profesionalumą. Be to, nors šiuo projektu jis smarkiai padidino savo žinonumą, tai buvo ir investicija.

„Pradėjus projektą „Linas Dirba Darbus“, man labai sumažėjo laiko tam darbui, kuris man atneša realias pajamas. Todėl turėjau sugalvoti, kaip dirbti našiau, – sako jis. – Be to, padėjo ir santaupos, nes norėdamas skirti daugiau laiko asmeniniam projektui, galėjau leisti sau naudotis sukauptu finansiniu rezervu.“

Daug Lino laiko atima ne tik savaitės ar kelių dienų pasidarbavimas dar neišbandytuose darbuose, bet ir tų darbų paieškos. Vis dėlto, pasak jo, rezultatas atperka viską.

„Galiu geriau suprasti ne tik dirbančius skirtinguose darbuose, bet ir bedarbius nuolatinėse darbo paieškose. Tai vargina, bet rezultatas apdovanoja ne tik mane, bet ir žiūrovus“, – pasakoja L. Marcišauskas.

Atsidėti. Taupyti. Automatizuoti.

Kalbėdamas apie tai, kokių finansinių taisyklių reikia laikytis „dirbantiems sau“, Linas išskyrė 3 jo nuomone svarbiausias: taupyti atsargai, atsidėti pinigų mokesčiams ir investuoti į ramią senatvę.

„Reikia žvelgti į ateitį – vis vien ateis diena, kai reikia deklaruoti pajamas ir susimokėti mokesčius. Jai reikia ruoštis visus metus, bet tai paprasta. Kaskart, kai gaunu atlygį, atsidedu bent 20 proc. sumos. Paprastai pervedu tuos pinigus į kitą sąskaitą“, – savo metodais dalijasi Linas.

Taip pat, pasak jo, labai svarbu taupyti. Tai susiję tiek su taupymu dabarčiai, tiek ir senatvei. Linas supaprastino šį įsipareigojimą automatizuodamas taupymą.

„Kiekvieno mėnesio 11 dieną nuo mano sąskaitos automatiškai nurašoma 150 eurų, kurie keliauja į III pensijų pakopos fondą, – sako jis. – Visi mes žmonės, todėl klystame, pamirštame, o automatizavimas padeda to išvengti.“

Šiandien galvoti apie poryt

Anot Lino, laisvai samdomam darbuotojui privalu galvoti apie ateitį – tai, kaip reikės gyventi senatvėje. Už dirbančius įprastu būdu tuo pasirūpina darbdavys ir valstybė, o „freelanceriai“ turi tai padaryti patys.

„Mes, laisvieji, turim susikurti tą pagrindą patys ir dar nepamiršti taupyti bei investuoti. Manau, kad tai labai svarbu, o taupyti geriausiai sekasi, kai nereikia apie tai galvoti“, – sako Linas.

Taupymą pavertus įpročiu, jis tampa malonumu, mano Linas. Todėl jis siūlo taupymui ir investavimui pinigus skirti mėnesio pradžioje, o ne tada, „kai jau nebelieka iš ko“. Tam Linas naudoja Swedbank periodinių mokėjimų ir grąžos taupymo funkcijas, kurios itin palengvina kasdienybę ir maloniai jį džiugina pasiektais rezultatais.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mano pensija (@mano_pensija)

Lino Marcišausko patarimai trumpai:

  • Paskaičiuokite, kiek minimaliai pinigų reikia mėnesio pragyvenimui. Tai – geras atskaitos taškas skaičiuojant, kiek pajamų reikia gauti.
  • Stenkitės išlaikyti pastovų pajamų srautą – kas mėnesį uždirbti bent jau savo nusimatytą vidurkį.
  • Ieškokite didesnių klientų, kuriems galėtumėte atlikti daugiau ir didesnės apimties darbų bei sukurti ilgalaikį bendradarbiavimą.
  • Būkite kūrybingi – ieškokite naujų sprendimų ar būdų, kaip padaryti savo paslaugas aktualias kitose nišose.
  • Turėkite kelis pajamų šaltinius, kad vienam „užstrigus“ galėtumėte pragyventi iš kito.
  • Atsidėkite pinigų mokesčiams – juos vis tiek reikės sumokėti, o ruošiantis tam nebus nemalonių netikėtumų.
  • Taupykite ir, jei galite – automatizuokite taupymą, naudokitės įvairiais finansiniais įrankiais, kurie padeda tai padaryti.
  • Investuokite – pasirūpinkite savo ateitimi ir pagalvokite apie senatvę jau šiandien.
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.