Pandemijos metai: vartojimui skolinomės atsakingiau, tačiau didesnių pirkinių atidėti nebuvome linkę

2021-03-01

Praėjusių metų pavasarį kilusi pasaulinė pandemija paskatino mus racionaliau planuoti savo finansus, tačiau nesumažino poreikio skolintis didesniems pirkiniams. Vidutinė vartojimo paskolos suma pernai augo, gyventojai nepabūgo pirkti brangesnių automobilių, aktyviai skolinosi nuosavų ir nutolusių saulės elektrinių įsigijimui. 

  • Namų atnaujinimui praėjusiais metais skolinomės vidutiniškai kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų. Vidutinė vartojimo paskola automobiliui siekė apie 6,3 tūkst. eurų, o kitoms vartojimo išlaidoms skirta vartojimo paskola vidutiniškai sudarė 2,3 tūkst. eurų.
  • Būtinybė riboti kontaktus norinčius pasiskolinti lėšų „perkėlė“ į skaitmeninę erdvę: per praėjusius metus 98–100 proc. vartojimo paskolų sutarčių „Swedbank“ buvo pasirašytos nuotoliniu būdu interneto banke. 
  • Nepaisant pandemijos padiktuoto neapibrėžtumo, įvertinome galimybę ilguoju laikotarpiu sutaupyti reikšmingą dalį išlaidų už elektros energiją. Nuo praėjusių metų vasaros vidurio iki metų pabaigos nuosavai saulės elektrinei įsirengti ar nutolusiai įsigyti pasiskolino 270 gyventojų.
  • Dėl saulės elektrinių finansavimo dažniausiai kreipiasi 30–49 m. amžiaus šalies gyventojai, gaunantys vidutines ar didesnes pajamas bei gyvenantys viename iš didžiųjų šalies miestų – Vilniuje ar Kaune. 
  • Vidutiniškai saulės jėgainei skolinamasi apie 6 tūkst. eurų.
  • 2020 m. „Swedbank“ šalies gyventojams iš viso suteikė vartojimo paskolų už daugiau nei 77 mln. eurų.
Vartojimo finansavimas

Parengta remiantis „Swedbank“ duomenimis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.