Paulius Ambrazevičius: kaip (pra)gyventi būnant laisvai samdomu specialistu?

2021-01-06

Šiais laikais vis mažiau ką stebina išgirdus, kad kažkas „dirba sau“ ir vis daugiau žmonių nori dirbti nepriklausomai. Kaip pradėti ir kokių taisyklių laikytis, kad lydėtų sėkmė? Apie tai su mumis savo patirtimi dalijasi komikas Paulius Ambrazevičius.

Pradžia atėjo pati

Vienas žinomiausių Lietuvos komikų Paulius Ambrazevičius savo laisvai samdomo specialisto kelią pradėjo prieš daugiau nei 11 metų. Tuomet, kaip jis sako, viskas nutiko tarsi savaime.

„2009 metų gegužę susėdome su tuometiniu direktoriumi ir sužinojau, kad po bandomojo laikotarpio jie manęs nepasilieka. Tada nusprendžiau pažiūrėti, kaip seksis užsiimti įvairiais kūrybiniais darbais“, – pasakoja Paulius.

Pradėjęs nuo tekstų vertimų ir rašymo, kuo užsiima ir iki šiol, vėliau jis tapo vienu grupės „Humoro klubas“ iš komikų, jos įkūrėju ir vadovu. Šis karantinas, kai buvo apriboti renginiai, jam ir kolegoms tapo iššūkiu, privertusiu ieškoti kitų pajamų šaltinių. Dabar didžiąją dalį uždarbio Paulius gauna iš įmonėms internetu vedamų protmūšių. Tačiau, pradžioje, jis, kaip ir visi, susidūrė su sunkumais.

„Pirmiausia, žinoma, kaip ir dažnas dvidešimt kelių metų žmogus, neturėjau santaupų – kai trūkdavo pinigų, teko skolintis iš tėvų. Užtruko, kol jie patikėjo, kad galima neturėti nuolatinio darbo ir vis tiek išgyventi, – kalba Paulius. – Pradžioje buvo sunku ir laikytis režimo, bet šitai labai greitai susitvarkė, kai atsirado darbų ir klientų.“

Viskas priklauso nuo pastangų

Kaip susikurti stabilų pajamų srautą? Kur ieškoti klientų? Kaip skleisti žinią apie save? Tai – klausimai, su kuriais susiduria kiekvienas laisvai samdomas specialistas. Juos teko spręsti ir Pauliui. Pasak jo, jei neturėdavo užsakymų, jis stengdavosi tobulėti kitoje savo veikloje.

„Dėl stabilaus pajamų srauto – net nežinau, ar dabar aš jį jau turiu. Kita vertus, visada lygiagrečiai klostėsi ir mano komiko karjera, tai net jeigu neatsirasdavo kokių nors kūrybinių darbų, galėdavau daugiau laiko skirti komedijai. „Humoro klube“ kartu aš ir vadybininkauju, tai labai daug nuo manęs ir nuo mano iniciatyvumo priklauso, kiek pasirodymų mes turėsim, kur važiuosim ir panašiai“, – pasakoja jis.

Po poros metų intensyvaus darbo „Humoro klubo“ vardas Pauliui ir jo kolegoms pradėjo duoti dividendus – juos ėmė kviestis renginių organizatoriai iš įvairių Lietuvos miestų. Pasak jo, su laiku „darbas pradeda meistrą girti“ ir dėl to natūraliai atsiranda užsakymų.

„Laisvai samdomas darbuotojas turi įsisavinti, kad viskas priklauso nuo jo paties – čia ne dirbti įmonėje, kur dirbsi gerai ar blogai, bet tam tikrą mėnesio dieną vis tiek į sąskaitą įkris daugmaž ta pati suma“, – įsitikinęs Paulius.

Paulius Ambrazevičius

Saugumas – santaupose

Pasak žinomo komiko, tam, jog būdamas laisvai samdomu specialistu jaustumeisi finansiškai saugus, būtina taupyti ir stengtis susikurti kelių mėnesių dydžio „buferį“.

„Kai pradėjau dirbti sau, mano tikslas buvo turėti tiek santaupų, kad, ištikus nesėkmei ir negaunant absoliučiai jokių pajamų, galėčiau išgyventi pusmetį – man atrodo, kad tokia yra ir įprasta taisyklė, – mano Paulius. – Nepamenu, kiek tiksliai tai užtruko, bet pamenu, kad po kokių trejų metų jau jaučiausi finansiškai saugiai.“

Pradedantiems dirbti savarankiškai ir norintiems lengvesnės pradžios, P. Ambrazevičius siūlo susitaupyti pinigų. Pirmųjų klientų jis siūlo ieškoti tarp savo pažįstamų – peržvelgiant, kam iš jų gali būti naudingos jų paslaugos, taip pat – užmezgant kontaktus LinkedIn tinkle.

„Man apskritai atrodo, kad laisvai samdomas žmogus turi suprasti, kad pinigus reikia taupyti ir jeigu kas nors blogo nutiks ir pinigai sustos, niekas nepuls baisiai gelbėti ar padėti. Be to, visada visada būtina mokėti mokesčius, kad galėtum naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis“, – sako jis.

Atsidėkite pinigų mokesčiams

Kitas praktinis patarimas, kuriuo dalijasi P. Ambrazevičius – atsidėti mokesčiams skirtą uždarbio dalį ir jos nenaudoti kasdienėms išlaidoms.

„Žinau ne vieną ir ne du, kurie gyvena plačiai, leidžia pinigus, o paskui, artėjant gegužės 1 dienai, kai reikia deklaruoti pajamas, dejuoja, kad nėra pinigų ir skolinasi, – sako Paulius. – Tačiau, žinau ir tokių, kurie net turi atsidarę atskiras sąskaitas ar turi atskiras korteles šitoms mokesčių sumoms.“

Be viso to, anot Pauliaus, itin svarbu laikytis darbo režimo – keltis ir gultis anksti, turėti struktūrizuotą dienotvarkę ir jos laikytis. Taip dirbti nepriklausomai bus žymiai lengviau.

Pauliaus Ambrazevičiaus patarimai trumpai:

  • Prieš pradėdami dirbti savarankiškai susitaupykite pinigų, kad būtų lengviau, kol turėsite nuolatinį užsakymų srautą.
  • Pirmųjų klientų ieškokite tarp savo pažįstamų ir nuolat plėskite pažinčių ratą LinkedIn, Facebook ir kitose platformose.
  • Dirbdami laisvai samdomą darbą siekite susikurti santaupų fondą iš kurio galėtumėte išgyventi bent pusę metų, jei visai negautumėte pajamų.
  • Atsidėkite pinigų mokesčiams ir jų nenaudokite kasdienėms išlaidoms.
  • Laikykitės darbo režimo lyg dirbtumėte įprastą darbą – efektyviai išnaudokite kiekvieną dieną ir darbui skirtas valandas.
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.