Pinigų pervedimai šeimos nariams ir draugams: kada reikia deklaruoti, kada – ir susimokėti?

2023-03-01

Su situacijomis, kuomet turime pervesti ar gauname pinigų iš draugų ar artimųjų, susiduriame dažnai. Tai gali būti bendrai įsigyjamas daiktas, kelionė ar bendro namų ūkio sąskaitų apmokėjimas. Tačiau ar žinote, kada šiuos pinigus turite deklaruoti ir ar nuo tokių pajamų turite sumokėti gyventojų pajamų mokestį? 

1 situacija: renkate pinigus bendrai kelionei su draugais, nes kartu pirkti bilietus yra pigiau. Ar turite deklaruoti šiuos pinigus ir nuo jų mokėti gyventojų pajamų mokestį?

Tam, kad būtų taikomas gyventojų pajamų mokestis, turi būti sudarytas sandoris, iš kurio gaunate pelną. Jei draugai prisideda, kad ką nors kartu nupirktų, ir vienas iš jų iš tikrųjų perka, pelno nėra, nebent mokėtojas už sandorį ima tam tikrą procentą. Vis dėlto, rekomenduojama visas operacijas atlikti elektroniniu būdu ir išsaugoti kvitus kaip įrodymą, kad kelionei surinkti pinigai, kaip šiame pavyzdyje, iš tiesų buvo išleisti būtent šiam tikslui.

2 situacija: renkate pinigus, kurie bus naudojami geriamajam vandeniui klasei pirkti, kanceliarinėms prekėms ir užmokesčiui už popamokinę veiklą. Ar turite deklaruoti šiuos pinigus?

Deklaruoti reikia tik pajamas. Jei į sąskaitą gaunamos konkrečiam tikslui skirtos lėšos ir sąskaitos turėtojas negali jų panaudoti savo asmeniniams poreikiams, tai nelaikoma pajamomis.

3 situacija: iš draugo pasiskolinote 1 tūkst. eurų. Ar turite deklaruoti šiuos pinigus?

Kaip informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija, pasiskolintos lėšos nėra laikomos gyventojo pajamomis, todėl jų deklaruoti metinėje pajamų mokesčio deklaracijoje (GPM311 formoje) nereikia.
 
Tačiau, kai:

  1. paskola gaunama iš gyventojų (Lietuvos ar užsienio valstybės) ar iš užsienio valstybės juridinio asmens, ir
  2. paskolos sutartis nėra sudaryta notarine forma, ir
  3. grynaisiais pinigais gautos paskolos suma per vienerius kalendorinius metus pagal vieną ar kelis su tuo pačiu asmeniu sudarytus sandorius viršija 15000 Eur, ir
  4. tokia paskola nebuvo deklaruota  įstatymų nustatytais atvejais (pavyzdžiui, dėl paties gyventojo ar jo sutuoktinio eitų Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo  įstatyme išvardytų pareigų, dėl kurių atsiranda prievolė deklaruoti turimą turtą),

tai paskolos gavėjas turi pateikti mokesčių administratoriui informaciją apie tokias (visas 4 sąlygas atitinkančias) pasiskolintas lėšas.
 
Informacija pateikiama iki kitų metų gegužės 1 d. Nuolatinio Lietuvos gyventojo pranešimo apie sudarytus sandorius PRC907 formoje.

4 situacija: vienas iš sutuoktinių dirba užsienyje ir kiekvieną mėnesį dalį savo pajamų siunčia į Lietuvą. Ar sutuoktinis Lietuvoje turi deklaruoti šias pajamas?

Vieno sutuoktinio užsienyje gautos pajamos (darbo užmokestis ar kitos), kurios pripažįstamos bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe ir yra perduodamos kitam sutuoktiniui, neprivalo būti deklaruojamos metinėje pajamų deklaracijoje. Dovanojimo atvejais, iš sutuoktinio gautos dovanos (neatsižvelgiant į sumą/vertę) yra priskiriamos pajamų mokesčiu neapmokestinamosioms pajamoms ir jų deklaruoti  apdovanotajam taip pat nereikia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.