„Smart-ID“ – naujas būdas prisijungti prie elektroninės bankininkystės

2017-03-16

Prie „Swedbank“ interneto banko ir išmaniosios programėlės jau galima prisijungti naudojant nemokamą elektroninę identifikavimo priemonę „Smart-ID“.  Prognozuojama, kad dėl ypatingo saugumo ir patogumo šis prisijungimo būdas ilgainiui taps populiaresnis už PIN generatorius. „Smart-ID“ programėle galima pradėti naudotis vos ją parsisiuntus ir užregistravus savo paskyrą. Ja gali naudotis ir gyventojai, ir įmonių atstovai.

„Pagal įvairius skaitmeninės pažangos rodiklius, Lietuva jau lenkia europinius vidurkius. Gyventojai kasdienius reikalus tvarko internetu ir vis dažniau tą daro išmaniuoju telefonu. Norint užtikrinti, kad šalyje populiarėtų elektroninės paslaugos, labai svarbu suteikti gyventojams ir verslui patogius ir saugius įrankius. Tikime, kad „Smart-ID“ turėtų tapti plačiai naudojamu įrankiu ir prisidėti prie bendro šalies skaitmeninio progreso,“ – komentuoja „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Parsisiuntus galima iškart naudoti

„Smart-ID“ – tai elektroninio parašo programėlė, kurią galima parsiųsti į išmaniuosius telefonus bei planšetinius kompiuterius. Parsisiuntus programėlę tereikia užregistruoti asmeninę paskyrą, naudojantis dabartine savo prisijungimo priemone – PIN generatoriumi arba „Mobile-ID“. Susikūrus paskyrą, su „Smart-ID“ iš karto galima jungtis prie elektroninės bankinkystės, tvirtinti pervedimus ir kitus veiksmus.

Saugumą užtikrins du PIN kodai

Registruojant „Smart-ID“ paskyrą reikės susikurti du PIN kodus. Pirmasis PIN kodas bus skirtas prisijungti prie interneto banko. Antrasis bus reikalingas tvirtinant pervedimus ir atliekant kitas operacijas.

Jungiantis prie interneto banko ar išmaniosios programėlės su „Smart-ID“, reikės įvesti savo prisijungimo duomenis (vartotojo ID ir asmens kodą). Tuomet į programėlę telefone ar planšetėje ateis pranešimas. Įvedus programėlėje PIN kodą, naudotojas per kelias sekundes prisijungs prie elektroninės bankininkystės.

Apie „Smart-ID“

„Smart-ID“ – tai el. parašo programėlė, kurią galima parsisiųsti į išmanųjį telefoną ar planšetę ir naudoti jungiantis prie el. paslaugų bei tvirtinant operacijas. „Smart-ID“ paslaugos teikėjas yra Estijos įmonė „SK ID Solutions“. Įmonė yra įtraukta į oficialų Europos Sąjungos (ES) patikimų paslaugų teikėjų sąrašą, yra pirmoji ir vienintelė kvalifikuoto el. parašo e-Seal teikėja visoje ES, turi daugiau nei 15 metų patirties el. sertifikavimo srityje bei glaudžiai bendradarbiauja su Estijos viešuoju sektoriumi. „SK ID Solutions“ sukūrė ir palaiko visą eID infrastruktūrą Estijoje, šioje šalyje teikia paslaugas daugiau nei 600 įmonių ir 600 tūkst. vartotojų.

„Smart-ID“ yra atviras sprendimas, kuriuo gali naudotis įvairūs el. paslaugų teikėjai. „SK ID Solutions“ numato kreiptis dėl nacionalinio sertifikavimo ir suteikti „Smart-ID“ kvalifikuoto parašo statusą. Tai reiškia, kad šis įrankis ateityje galėtų būti plačiai naudojamas ir privačiojo, ir viešojo sektoriaus įmonių.

Plačiau apie prisijungimo priemones skaitykite čia

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.