„Swedbank“: per pirmą metų pusmetį bekontakčiai atsiskaitymai išaugo 10 kartų

2017-08-03

Lietuvos gyventojai, atsiskaitydami už smulkius pirkinius ar paslaugas, vis dažniau linkę naudotis bekontaktėmis kortelėmis. „Swedbank“ duomenimis, per pirmus šešis šių metų mėnesius bekontakčių atsiskaitymų skaičius naudojant banko administruojamus kortelių skaitytuvus išaugo apie 10 kartų. Tuo metu bendra tokių atsiskaitymų vertė - viršijo 2 mln. eurų.

„Šiuo patogiu ir laiką taupančiu būdu galima atsiskaityti vis didesnėje dalyje prekybos ir paslaugų vietų. Aktyviai plečiame savo bekontakčių kortelių skaitytuvų tinklą ir tokie įrenginiai šiuo metu sudaro jau daugiau kaip 40 proc. visų „Swedbank“ įdiegtų skaitytuvų. Planuojame, kad iki metų pabaigos didesnioji dalis „Swedbank“ kortelių skaitytuvų bus pritaikyti pasinaudoti šia naujoviška atsiskaitymo funkcija“, – sako Deimantas Trumpickas, „Swedbank“ Lėšų valdymo pardavimų palaikymo departamento direktorius.

Pasak D. Trumpicko, daugiau nei 7 tūkst. banko administruojamų bekontakčių skaitytuvų įrengti maždaug 5 tūkst. prekybos ir paslaugų vietų visoje Lietuvoje. Jose gyventojai už pirkinius ir paslaugas iki 10 eurų gali sumokėti neįvesdami PIN kodo – jiems užtenka priliesti kortelę prie skaitytuvo. Dažniausiai gyventojai bekontakčio atsiskaitymo galimybe naudojasi maitinimo įstaigose, nedidelėse maisto prekių parduotuvėse, spaudos kioskuose.

„Mūsų banko duomenys rodo, kad „Swedbank“ kortelių skaitytuvuose priimtų bekontakčių atsiskaitymų skaičius per pirmą šių metų pusmetį vidutiniškai augo maždaug po 46 proc. kas mėnesį. Vien per šių metų birželio mėnesį banko administruojamuose skaitytuvuose klientai bekontaktėmis kortelėmis atsiskaitė apie 140 tūkst. kartų. Vidutinė tokio atsiskaitymo suma siekė 4,1 euro“, – komentuoja „Swedbank“ atstovas.

Bekontaktes mokėjimo korteles ir bekontakčių atsiskaitymų skaitytuvus „Swedbank“ pristatė praėjusių metų viduryje. 2017 m. antrojo ketvirčio pabaigoje bankas privatiems ir verslo klientams iš viso buvo išdavęs 271 tūkst. bekontakčių kortelių.

„Swedbank“ taip pat pastebi, kad tarp verslo įmonių ir paslaugas teikiančių privačių asmenų populiarėja išmanieji kortelių skaitytuvai, leidžiantys priimti atsiskaitymus kortele mobiliose prekybos ir paslaugų vietose. Dažniausiai išmanieji kortelių skaitytuvai naudojami keleivių pervežimo paslaugas teikiančių įmonių, rūbų ir avalynės parduotuvėse bei maitinimo įstaigose.

Planuojama, kad visuose kortelių skaitytuvuose bekontakčio atsiskaitymo galimybė bus įdiegta iki 2020 metų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.