TOP knygos, kurios padės ugdyti jūsų šeimos finansinį raštingumą

2023-06-01

Finansinis raštingumas – bene svarbiausias įgūdis šiandieniniame sparčiai besivystančiame pasaulyje. Jei siekiate pagilinti žinias, norite išmokti investuoti ar pradėti diegti tinkamus įpročius savo vaikams – knygos gali būti neįkainojamas informacijos šaltinis. Juk jose savo įžvalgomis, strategijomis ir praktiniais patarimais dalijasi pripažinti ekonomikos ir finansų ekspertai. Sudarėme jums TOP rekomenduojamų knygų sąrašą, kuriame rasite nuo įtraukiančių skaitinių vaikams iki klasika tapusių investavimo vadovų.

Cinders McLeod „Pirk!“ ir „Užsidirbk!“

Įgyti žinių apie pinigus niekada nebus per anksti. Rašytojos ir iliustratorės Cinders McLeod sukurta knygelių serija apie triušiuką Sonį –  puiki pradžia mokyti vaikus finansinio raštingumo. Lietuviškai išleistose serijos knygelėse „Pirk“ ir „Užsidirbk“ rasite žaismingas istorijas, kurios pamokys, kad su pinigais reikia elgtis protingai ir atsakingai. Skirta 3–5 metų vaikams.
 

knyga


Simonas Urbonas ir Jūratė Cvilikienė „PINIGAI ir kiti Gilučių šeimos reikalai“

Tėvams ar mokytojams dažnai kyla problemų, kaip finansines temas vaikams pateikti suprantamai ir įdomiai. Pirmojoje „Swedbank“ išleistoje knygoje vaikams „PINIGAI ir kiti Gilučių šeimos reikalai“ rasite šmaikščius Gilučių šeimos pasakojimus bei finansų ekspertės patarimus, kurie padės sukurti šeimos biudžeto taisykles, ugdyti finansiškai naudingus įpročius. Rekomenduojame skaityti tėvams drauge su 5–10 metų amžiaus vaikais ir pradinių klasių mokytojams su mokiniais.
 

knyga


Rashmi Sirdeshpande „Pinigai. Kaip užsidirbti, leisti, taupyti, investuoti, aukoti“

Tai puikus įvadas į pinigų pasaulį vaikams nuo septynerių metų. Šmaikščiai aprašytoje ir gausiai iliustruotoje knygoje „Pinigai. Kaip užsidirbti, leisti, taupyti, investuoti, aukoti“ vaikų rašytoja, buvusi teisininkė Rashmi Sirdeshpande pristato pinigų istoriją, moko finansinio raštingumo ir skatina suvokti tikrąją pinigų vertę. „Pinigai“ 2020 m. pateko į britų dienraščio „The Times“ geriausių knygų vaikams sąrašą. 
 

knyga


Lina Banytė-Surplienė „Apie pinigus su vaikais. Paprasti patarimai tėvams, kaip paruošti vaiką ateities pasauliui“

Visų tėvų svajonė – užauginti laimingus ir savimi pasitikinčius žmones. Tačiau šiuolaikiniame, pertekliaus kupiname, pasaulyje, vaikai dažnai nevertina tai, ką turi, o tėvams kyla sunkumų puoselėjant teisingas vertybes. Trijų vaikų mamos, projekto „Raising free kids“ įkūrėjos L. Banytės-Surplienės knyga „Apie pinigus su vaikais: paprasti patarimai tėvams, kaip paruošti vaiką ateities pasauliui“ – puikus įrankis kurti savo šeimos finansinio raštingumo sistemą. Knygoje sužinosite kaip finansinis raštingumas susijęs su vaikų laime, kokias klaidas dažniausiai daro tėvai bei 5 pinigų valdymo įgūdžius. Knygą papildo autorės sukurtos diskusijų kortelės, padėsiančios pinigų temą lengvai ir paprastai įtraukti į šeimos kasdienybę.
 

knyga


Jūratė Cvilikienė ir Nerijus Mačiulis „Problema – ne dilema: finansinių klausimų naršyklė jauniems suaugėliams“

Knyga „Problema – ne dilema: finansinių klausimų naršyklė jauniems suaugėliams“ skirta jauniems žmonėms, pradedantiems savarankišką gyvenimą ir sprendžiantiems pirmąsias finansines dilemas. „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Lietuvoje Jūratė Cvilikienė ir „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas dr. Nerijus Mačiulis dalijasi žiniomis ir patarimais kaip suplanuoti savo biudžetą, kaip pradėti rūpintis finansiškai užtikrinta ateitimi, kada tinkamiausias laikas įsigyti nuosavą būstą ir atsako į kitus aktualius klausimus. Skaitytojus turėtų patraukti paprastas, šiek tiek ironiškas rašymo stilius, o patys autoriai knygoje kviečia ramiai priimti pirmuosius, kaip suaugusiojo, iššūkius ir nebijoti pasijuokti iš savęs.
 

knyga


Eugenija Būdienė „Didžioji šeimos finansų knyga“

Jei norite efektyviau suplanuoti savo šeimos biudžetą, rekomenduojame lietuvių autorės knygą „Didžioji šeimos finansų knyga“. Joje rasite naudingus patarimus kaip valdyti savo finansus ir užtikrinti šeimos gerovę.
 

knyga


Robert T. Kiyosaki „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“

Nuo pirmojo išleidimo 1997 m. iki pat šių dienų „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“ yra viena perkamiausių knygų apie asmeninius finansus. Šioje knygoje R.T. Kiyosaki skaitytojams pateikia įtaigų pasakojimą apie kardinaliai skirtingą finansinį supratimą turinčius žmones ir pabrėžia daugelio iš mūsų daromas klaidas. Knygą rekomenduojame pradedantiems kelionę į finansinį raštingumą – joje rasite paprastai paaiškintas sudėtingas ekonomikos sąvokas, praktinius patarimus bei didelę motyvacijos dozę tapti finansiškai nepriklausomiems.
 

knyga


Morgan Housel „Pinigų psichologija. Amžinos pamokos apie turtą, godumą ir laimę“

Knygoje „Pinigų psichologija“ pripažintas autorius, bendrovės „Collaborative Fund“ dalininkas Morganas Houselis iškelia mintį, kad finansinę sėkmę labiausiai nulemia ne mūsų išsilavinimas ar konkrečios žinios, o tai, kaip elgiamės ir mąstome apie pinigus.

Knygoje rasite 19 istorijų, tyrinėjančių neretai keistą žmonių santykį su pinigais. Autorius parodo, kaip mąstymas nulemia svarbiausius finansinius sprendimus mūsų gyvenime. Kai kalbame apie pinigus, investavimą, finansų valdymą, dažnas iš mūsų galvoja, kad duomenys ir formulės gali tiksliai pasakyti, ką daryti. Tačiau realiame gyvenime žmonėms finansinius sprendimus padeda priimti ne skaičiai, o jų asmeninė istorija, pasaulėžiūra, ego, išdidumas, rinkodara ir kiti motyvai. 
Tai neabejotinai viena geriausių knygų apie asmeninius finansus – visame pasaulyje parduota daugiau nei 3 milijonai šios knygos kopijų, ji išversta į 53 kalbas.
 

knyga


Suzana Forward, Craig Buck „Pinigų demonai. Neleiskite jiems kenkti jūsų santykiams ir gyvenimui“

Knygoje „Pinigų demonai“ visame pasaulyje garsi psichologijos mokslų daktarė Susan Forward su kolega Craigu Bucku atskleidžia kaip sunkumai su pinigais dažnai byloja apie rimtesnes psichologines problemas. Remdamasi savo ilgamete darbo patirtimi, knygos autorė pristato skirtingo tipo pinigų demonus, moko juos atpažinti, pateikia praktiškų savigynos ir efektyvios pagalbos sau bei artimiesiems strategijas.
 

knyga


Benjamin Graham „Protingas investuotojas“

Vieno žymiausių XX a. investicijų patarėjo Benjamino Grahamo parašytas „Protingas investuotojas“ – jau klasika tapęs investavimo vadovas. Praėjusiais metais Lietuvoje išleistas atnaujintas „Protingo investuotojo“ leidimas iškart pateko į perkamiausių knygų sąrašus. Knygoje didžiausias dėmesys skiriamas investavimo principams, finansų rinkos istorijai ir analitinei įrankių, būtinų finansinei sėkmei pasiekti, apžvalgai. Ši knyga rekomenduojama susidomėjusiems investavimo verslu ir siekiantiems gilesnių šios srities žinių.
 

knyga


Parengta drauge su pegasas.lt
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.