Vestuvės: kada pradėti planuoti, ko nepamiršti ir kiek gali kainuoti

2022-04-11

Optimalus laikas pradėti planuoti vestuves – metai iki ceremonijos datos, sako vedybų planuotoja, „Lapės vestuvės“ ir „Foxy Wedding“ platformos įkūrėja Laura Vagonė. Antraip rizikuojama priimti klaidingų, skubotų sprendimų, likti be trokštamų paslaugų tiekėjų, kyla nemaža rizika padaryti ir finansinių klaidų. Pasak L. Vagonės, vestuves reikėtų pradėti planuoti nuo svečių sąrašo sudarymo, koncepcijos aptarimo ir biudžeto ribų nustatymo: tyrimai rodo, kad neretai numatyta suma išauga net 20 procentų.  

Kad būsimos šventės planavimas būtų sklandesnis, pateikiame L. Vagonės rekomendacijas bei atsakymus į svarbiausius klausimus, susijusius su vedybų planavimu. 

Prieš kiek laiko pradėti planuoti vestuves? 

Vedybų planavimui reikėtų skirti pakankamai laiko, kad spėtumėte pagalvoti apie šventės koncepciją, susitikti su paslaugų teikėjais, kad netektų priimti skubotų sprendimų dėl laiko stokos. Metai – optimalus laikotarpis planavimui, tačiau nusprendus tuoktis užsienyje, reikėtų skirti daugiau laiko. Kai kuriose šalyse vedybų lokacijos išgraibstomos itin greitai, tad planavimą reikėtų pradėti prieš pusantrų metų ar net dvejus. 

Jei sprendimas tuoktis yra priimtas, delsti su pasiruošimo darbais prasmės nėra. Kuo anksčiau pradėsite planuoti, tuo didesnė tikimybė, kad pavyks pasisamdyti norimus fotografus, muzikantus ar vedėjus ir kitus pageidaujamus tiekėjus. 

vestuves
Foxy Wedding nuotr.

Kokius darbus padaryti pirmiausia?

Vedybų planavimą reikėtų pradėti nuo ramaus pokalbio, kaip įsivaizduojate tuoktuvių dieną – tai bus mažas, jaukus pasibuvimas ar didelė šventė su nakvyne? Šventė vyks mieste, užmiestyje, pajūryje, o gal užsienyje? 

Poroje susiderinus šventės koncepciją, reikėtų susidaryti svečių sąrašą, aptarti konkrečias ir aiškias biudžeto ribas. Preliminarius skaičiavimus vedybų planuota siūlo atlikti nemokamoje www.foxywedding.lt platformoje. Atsakius į kelis skaitmeninės planuotojos Foxy klausimus, el. paštu galima išsyk gauti preliminarius skaičiavimus, ką už vestuvėms numatytą sumą galite sau leisti.

Vedybų planuotojas – ar tai labai išaugina vestuvių biudžetą?

Profesionalus vedybų planavimas Lietuvoje – vis dar prabangos „prekė“. Vidutinė vestuvių planuotojos kaina Lietuvoje – 1 tūkst. eurų. Tačiau yra planuotojų, kurios kainuoja ir 2,5 tūkst. eurų ar 10 proc. nuo bendros šventės sąmatos. Vestuvių planuotojos kaina priklauso nuo jos patirties, kūrybiškumo, komandos dydžio.

„Foxy Wedding“ šiuo metu yra apklausę virš 3 tūkst. platformos vartotojų, o daugiau nei trečdalis jų labai norėtų, kad šventė nekainuotų daugiau nei 7,5 tūkst. eurų. Taigi, 1 tūkst. eurų yra gana didelė suma tokiam biudžetui. Tiesa, vedybų planuotoja įsitikinusi, kad žmonės, turėdami bent minimalius organizacinius gebėjimus, sveiką protą ir krislą kūrybiškumo, vestuves gali kuo puikiausiai susiplanuoti patys. 

vestuves
Foxy Wedding nuotr.

Kokių vedybų planavimo klaidų vengti ir kaip?

  • Norus taikykite prie biudžeto galimybių, o ne atvirkščiai 
  • Sekite besikeičiančias biudžeto eilutes, pasižymėkite sutartyse numatytus mokėjimo terminus, avansus
  • Jei biudžetas braška, atsisakykite visko, kas nėra būtina 
  • Nepasirašinėkite sutarčių, kol nesate tikri, kad vieta ar paslaugų teikėjas tikrai tinka
  • Itin atidžiai rinkitės vietą šventei, būtinai apžiūrėkite ją gyvai: kartais informacija interneto puslapiuose skiriasi nuo realybės
  • Jei siunčiamame paslaugos pasiūlyme nenurodytas PVM dydis, visada pasiteiraukite, ar jis jau įtrauktas į kainą, ar bus pridėtas 
  • Jei užsakinėjate gyvą muziką, atminkite, kad muzikantai atlygį gauna už muziką, o garso ir apšvietimo technika reikia pasirūpinti atskirai 
  • Visada paslaugų teikėjus perklauskite dėl viršvalandžių, kad vėliau neatsirastų nenumatytų išlaidų
  • Jei renginių vedėjo nesate matę gyvai, nėra filmuotos medžiagos internete, susitikite, išklausykite, kaip jis įsivaizduoja šventę ir tik tada nuspręskite, ar jūsų požiūriai sutampa ir norite šio žmogaus savo šventėje. O gal jums vedėjas ir iš viso nereikalingas, ypač, jei planuojate jaukų pasibuvimą artimųjų rate
  • Kokioms išlaidoms galima sutaupyti, jei biudžetas – ribotas?
Vestuvių šventė
Foxy Wedding nuotr.

Gerai šventei nereikia labai daug, pakanka atidžiai sudaryto svečių sąrašo, kad visi nealktų, nešaltų ir gautų pakankamai dėmesio. Ne tik taupymo sumetimais, bet apskritai šventės kokybei nereikia pergrūstos programos ir visko, ką tik gali pasiūlyti vestuvių rinka.

Siekdami valdyti ribotą biudžetą, be būtiniausių šventės elementų įsivardykite sau prioritetines sritis. Jei mėgstate gerą maistą, daugiau dėmesio ir lėšų galite skirti jam; jei jums svarbiausia geras vakarėlis, gal tuomet užteks tik užkandžių, bet didesnę biudžeto dalį skirsite savo mėgstamai grupei, įgarsinimo ir apšvietimo technikai ir t.t.

Jei jums svarbiausias pats santuokos faktas, o ne puota, galite ir iš viso sutilpti į mažutėlį biudžetą. Jums vestuvės kainuos tik tiek, kiek išleisite žiedams ir civilinės santuokos registravimui (20 eurų).

Kiek pinigų tikėtis rasti vokelyje?

Tai, kad vestuvės turėtų atsipirkti iš vokelių turinio – mitas. Vokelio turinys turėtų padengti vakarienės ir apgyvendinimo kaštus, tačiau ir tai nėra nelaužoma taisyklė. Svečių socialinė, finansinė padėtis gali būti labai skirtinga, būtų liūdna, jei pakviestasis nedalyvautų šventėje, nes išgyventų, kad negali įdėti į vokelį tinkamos sumos.

Nei svečiai, nei jaunieji neturėtų prisirišti prie tariamai privalomų sumų vokelyje, nes ir vieniems ir kitiems tai gali visiškai be reikalo apkartinti šventę. 

Pateikiame vidutinių paslaugų, šventės vietų ir atributų kainas. Daugelį jų mažesniuose šalies miestuose pavyks rasti pigiau, o kainų vidurkį pastebimai didina aukštesnės sostinės bei kitų didžiųjų šalies miestų paslaugų tiekėjų kainos.

vestuvių kainos

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.