4 pagrindinės klaidos, kurias daro naudotų automobilių pirkėjai

2022-05-26

Po nuosavo būsto įsigijimo, automobilis dažniausiai yra antras brangiausias mūsų pirkinys. Visgi skirtingai nei būstas, automobilis laikomas ganėtinai prasta investicija – jis greitai nuvertėja ir reikalauja nemažai pinigų išlaikymui. Šiais laikais didesnė dalis namų ūkių turi bent vieną automobilį, todėl tik laiko klausimas, kada ir jums teks svarstyti apie automobilio įsigijimą.
 
Gana dažnai pirkėjai į naudoto automobilio pirkimą žiūriai atsainiai – nors šis sprendimas nulems, ar patogiai ir sklandžiai juo naudositės artimiausius keletą metų. Pamiršę ar ignoruodami pagrindinius naudoto automobilio patikrinimo žingsnius, vėliau galite patirti finansinių nuostolių. Kartu su automobilių istorijos patikros platformos „carVertical“ ekspertu Matu Buzeliu apžvelgsime pagrindines klaidas, kurias daro vairuotojai pirkdami automobilį.

1. Automobilio pirkimas jo neišbandžius

Daugumą pavarų dėžės ir pakabos problemų galima identifikuoti tik pravažiavus automobiliu. Dalis žmonių renkasi pirkti automobilį internetu, taip prarasdami galimybę ištestuoti savo pirkinį prieš sumokant krūvą pinigų.

Bandomasis važiavimas taip pat leis įvertinti, kaip jaučiatės prie automobilio vairo. Sedanai, hečbekai, bekelės ir miesto visureigiai – skirtingo tipo automobiliai sukelia skirtingus pojūčius, todėl verta šiuos skirtumus pajusti.

Kaip atlikti bandomąjį važiavimą?

Pirmiausia, gaukite pardavėjo sutikimą dėl bandomojo važiavimo. Pedalų, pakabos ir pavarų dėžės darbas tikriausiai sukels kitus pojūčius nei jums įprastame automobilyje, todėl geriausia naują transporto priemonę išbandyti ten, kur nėra intensyvaus eismo. Taip pat nepraleiskite progos išbandyti automobilį skirtingomis sąlygomis.

  • Ilgos atkarpos. Išbandykite kiekvieną pavarą. Važiuojant didesniu greičiu neturėtumėte jausti jokių vibracijų.
  • Vingiuoti keliai. Įvertinkite, ar vingiuotame kelyje automobilis išlieka stabilus.
  • Žvyrkeliai. Tokie keliai puikiai tiks norint pajusti pakabos bildėjimą ar drebėjimą.
  • Įkalnės. Važiavimas į kalną stipriai apkrauna automobilio transmisiją, todėl susidėvėjusi sankaba gali imti „slysti“.

Nors dauguma žmonių nesijaučia pakankamai kompetentingi įvertinti automobilio problemas bandomojo važiavimo metu, tačiau, pasak M. Buzelio, „net ir menkai apie automobilius suprantantys žmonės gali identifikuoti bildėjimo ar besitrinančio metalo garsus bei nesklandų pavarų darbą. Tai bent jau leidžia nuspręsti, ar tokį automobilį išvis verta parodyti mechanikui“.

2. Impulsyvių sprendimų priėmimas

Vienas iš dažniausiai pasitaikančių automobilių pardavėjų triukų – suvilioti žmones impulsyviam pirkimui. Pavyzdžiui, automobilių salone jus gali įtikinti pirkti norimą automobilį su stoglangiu, nors gyvenate lietingo klimato šalyje. Tas pats galioja ir naudotiems automobiliams.
 
Prieš išleisdami savo sunkiai uždirbtus pinigus sportiniam automobiliui, ilgai ir rimtai apsvarstykite savo poreikius. Didesnio galingumo varikliai ženkliai padidina kuro išlaidas, visureigiai naudoja brangesnes padangas, prabangūs automobiliai dažniau genda. Nemokėkite už tai, ko jums nereikia.

Susiaurinkite savo pasirinkimą

Vietoje to, kad stačia galva nertumėte į naudotų automobilių skelbimus ir įsigytumėte bet kokį automobilį tik tam, kad visos paieškos greičiau pasibaigtų, nuspręskite, kokios transporto priemonės norite. Pasak M. Buzelio, norint išvengti prasto automobilio, reikia įvertinti keletą veiksnių.

  1. Nusistatykite biudžetą. Jūsų būsimasis automobilis neturėtų kainuoti daugiau nei 35 proc. jūsų metinių pajamų.
  2. Pasirinkite kuro tipą. Elektriniai automobiliai brangiai kainuoja, bet su jais važiuoti pigu. Dyzelinės transporto priemonės – ekonomiškos ir puikiai tiks ilgos kelionėms. Benzininiai automobiliai naudoja daugiau kuro, bet paprastai yra tylesni ir reikalauja mažiau priežiūros.
  3. Įvertinkite, kiek vietos jums reikia. Jei ieškote transporto priemonės su daugiau sėdimų vietos ir erdvia bagažine, rinkitės mikroautobusą. Visgi jums gali tikti ir universalas.
  4. Ar jums tikrai reikia 4 varomųjų ratų? Miesto ir bekelės visureigiai yra daug sudėtingesnės transporto priemonės, todėl jų išlaikymas kainuoja brangiau. Jei prasta kelio danga važinėjate retai, rinkitės automobilį su 2 varančiaisiais ratais.
  5. Palyginkite skirtingų gamintojų modelius. Nesusitelkite į konkretų modelį, paieškokite alternatyvų už geresnę kainą.
  6. Šie paprasti žingsniai leis atmesti automobilius, kurių jums nereikia, ir susiaurinti potencialių modelių sąrašą.

3. Automobilio istorijos ignoravimas

Kiekvienas automobilis turi VIN numerį, kurio dėka galite sužinoti jo vagysčių, žalų ir kilometražo istoriją bei pamatyti nuotraukas. Įvairūs neatitikimai ir avarijos tarsi kokie kriminaliniai įrašai – jei tokių turite, niekaip jų neatsikratysite. Bet kuris vairuotojas gali įsigyti automobilio istorijos ataskaitą ir sužinoti, ką būsimam pirkiniui teko patirti per savo gyvavimo laikotarpį – tereikia įvesti jo VIN numerį.

Nemaža dalis naudotų automobilių parduodami su atsukta rida, prastai suremontuotais pažeidimais ir suklastotu VIN numeriu. Visa to galima išvengti, jei prieš pirkdami automobilį patikrinsite jo istoriją. Kitu atveju, rizikuojate ne tik įsigyti prastos būklės automobilį, bet ir sulaukti teisinių problemų.

„Jūs net neįsivaizduojate, kiek daug automobilių mes matome rinkoje su suklastota rida. Išanalizavus visas praėjusių metų „carVertical“ ataskaitas, šis skaičius siekia 16,1 proc.“, – sako M. Buzelis.

4. Pirkimas nepasitarus su mechaniku

Jei neturite pakankamai žinių įvertinti automobilio būklės ir tam reikalingų įrankių, parodykite automobilį profesionaliam mechanikui. Jis apžiūrės automobilio pakabą ir variklį bei atliks diagnostiką. Susisiekite su bet kokiu netoli pardavėjo įsikūrusiu autoservisu bet dieną prieš planuojamą apžiūrą ir sutarkite dėl apsilankymo.

Nors tokios apžiūros nėra brangios, tačiau jas verta atlikti tik tada, jei turite rimtų ketinimų įsigyti pasirinktą automobilį. M. Buzelis įsitikinęs, kad tokios apžiūros taip pat atskleidžia, kiek pardavėjas pasitiki savo transporto priemone. „Dažnai pastebiu skelbimuose pardavėjus, tvirtinančius, jog sutinka patikrinti automobilį autoservise. Visgi nepasikliaukite jų ketinimais. Net ir patys patikimiausi pardavėjai atėjus laikui tikrinti automobilį, ima vengti profesionalios apžiūros. Tai – pavojaus signalas. Net, jei pardavėjas tikrai yra patikimas, tai dar nereiškia, kad automobilis bus idealios būklės“.

Išvados

Nesvarbu, kiek kainuoja automobilis, jeigu išsirinksite prastą modelį, vėliau turėsite didelių problemų. Automobilis gali sugesti, kai kurios sistemos – neveikti, o blogiausiu atveju – atsidursite teisme.

Prieš pirkdami naudotą automobilį visada atlikite bandomąjį važiavimą, apsistokite tik ties tais modeliais, kuriuos planuojate pirkti, įsigykite automobilio istorijos ataskaitą ir pasitarkite su mechaniku. Saugių kelionių!

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.