Kaip derėtis perkant naudotą automobilį?

2022-06-06

Tikriausiai ne vienam vairuotojui teko patirti, ką reiškia derėtis dėl automobilio kainos. Pardavėjai dažnai užsiprašo daugiau nei transporto priemonė verta, kad turėtų derybinį pranašumą, todėl galutinė automobilio kaina priklauso nuo pirkėjo žinių ir įgūdžių. Vargu, ar per naktį tapsite pardavimų ekspertu, tačiau tinkamai atlikę namų darbus ir būdami atkaklūs padidinsite savo šansus suderėti gerą kainą.
 
„Atskleisdami pardavėjui savo silpnąsias vietas, suteiksite jam pranašumą“, – sako automobilių istorijos patikros platformos „carVertical“ ekspertas Matas Buzelis ir dalinasi keletu patarimų, padėsiančių derantis su automobilių pardavėjais.

Derybų menas

Derybos – tai abiems pusėms naudingo sprendimo radimas. Pirkėjas nenori permokėti už automobilį, o pardavėjas savo ruožtu tikisi gauti tiek, kiek mano, kad automobilis vertas.

Vienas pirmųjų žingsnių derybose – išsiaiškinti, kaip žemai pardavėjas nusiteikęs leisti kainą. Nors tai ne visada suveiks, tačiau dalis pardavėjų vos paklausti išsyk sumažins kainą iki tam tikro lygio. Tikėtina, kad tai dar nebus žemiausias jiems priimtinas pasiūlymas. Jei siūloma kaina, jums vis tiek netinka, teks įtikinti pardavėją, kad automobilis vertas mažiau.

Atlikite namų darbus

Skirkite šiek tiek laiko ir išsiaiškinkite, kiek rinkoje vertas jus dominantis modelis ir, ką apie jį mano šio automobilio savininkai. Konkretaus automobilio kaina priklauso nuo jo būklės, ridos ir įrangos lygio, tad atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus apžiūrėdami savo būsimą pirkinį.

Taip pat verta perskaityti vairuotojų atsiliepimus ir išsiaiškinti silpnąsias automobilio vietas. Šios žinios jums suteiks derybinį pranašumą, o blogiausiu atveju – sulaikys nuo nevykusio sandorio.

Išlaikykite aukso viduriuką

Kaip aiškina M. Buzelis: „Elkitės taip, lyg viską suprantate, bet neatrodykite per daug savimi pasitikintis. Neleiskite pardavėjui su jumis nesiskaityti tik todėl, kad jis žino apie savo automobilį viską. Jei pardavėjas bando parduoti automobilio privalumus, kurie jums nereikalingi – taip jam ir pasakykite“. Bet kokias kalbas apie automobilio remonto darbus derėtų vertinti skeptiškai, jei nėra tai pagrindžiančių autoserviso įrašų ar sąskaitų.

Nesielkite arogantiškai ir nepagarbiai – taip pardavėjas labiau gerbs jūsų kainos pasiūlymą.

Su naudotų automobilių prekybos įmonėmis derėtis sunkiau

Privatūs pardavėjai tėra eiliniai žmonės, tačiau naudotų automobilių prekyba besiverčiančios įmonės paprastai turi apmokytų pardavėjų komandas. Derybos su jais gerokai sudėtingesnės jau vien dėl to, kad įmonės siekia pelno. Pardavėjai iš anksto žino atsakymus į daugumą jūsų klausimų ir turi nuojautą apie silpnąsias vietas.

Pasak M. Buzelio, „gali būti sunku pertraukti pardavėjo naudojamą scenarijų, taigi vienintelis jūsų svertas – atkaklumas. Pasiūlykite jums priimtiną kainą ir nieku gyvu nenusileiskite. Jei pardavėjas su ja nesutiks, tiesiog rinkitės kitą įmonę“.

Kiek galite derėtis?

Jei pasiūlysite 5 tūkst. eurų už 10 tūkst. eurų vertės automobilį, nenustebkite, jei pardavėjo atstovai išmes jus iš automobilių aikštelės.

Atminkite vieną dalyką: nėra magiškos nuolaidos, kuri tiktų visiems naudotiems automobiliams. Kartais ir 5 proc. nuolaida gali būti per didelė, jei automobilio kaina atitinka jo vertę. Visgi, priklausomai nuo automobilio būklės ir pradinės kainos, galima tikėtis nusiderėti iki 20 proc.

Raskite derybinių svertų

Pats geriausias būdas sumažinti automobilio kainą – įrodyti, kad jis vertas mažiau. Pateikę keletą stiprių argumentų galite tikėtis paveikti net ir labiausiai užsispyrusius pardavėjus. Parodykite jiems, kad domitės automobiliu, pateikite savo pasiūlymą ir argumentuokite tokį kainos pasirinkimą.

Atkreipkite pardavėjo dėmesį į automobilio trūkumus

Įvairūs įbrėžimai, įlinkimai ir smulkūs gedimai mažina automobilio vertę. Visgi derėtų atsiminti paprastą taisyklę – gauni tai, už ką moki. Jei automobilis jau siūlomas už mažesnę nei rinkos kaina, naivu tikėtis papildomo naujų padangų komplekto, tviskančio kėbulo ir puikiai išlaikyto interjero. Neturėkite naivių lūkesčių, tačiau atkreipkite dėmesį į keletą dažniausiai pasitaikančių naudotų automobilių trūkumų.

Korozija. Rūdys yra negailestingas automobilių žudikas. Tereikia nedidelio nubrozdinimo automobilio kėbule, kad drėgmė ir deguonis prasiskverbtų iki metalo ir automobilis pradėtų rūdyti, ženkliai prarasdamas savo vertę. Paprastai, rūdys labiausiai apima apatinę automobilio dalį: posparnius, duris, važiuoklę ir pavarų dėžės dalis.

Neveikiantys elektriniai prietaisai. Apžiūrėdami automobilį būtinai patikrinkite, kaip veikia viduje esantys elektriniai prietaisai. Langai, garsiakalbiai, reguliuojamos sėdynės ir veidrodėliai paprastai pirmieji išeina iš rikiuotės. Jei kažkas neveikia, būtinai apie tai paminėkite pardavėjui.

Padangos. Naujų padangų komplektas gali atsieiti keletą šimtų eurų, tad atkreipkite dėmesį į automobilio padangų būklę. Jei padangos susidėvėję ir greitu metu jas reiks keisti, paprašykite pardavėjo sumažinti kainą.

Skirtingos klasės automobiliuose trūkumai gali reikšti skirtingus dalykus. Jei įsigysite automobilį už keletą šimtų eurų, reikėtų džiaugtis, jei kitą rytą jis išvis užsives. Visiška kita situacija perkant prabangų keleto metų senumo visureigį, kur net ir sulūžusio puodelio laikiklio pakeitimas gali brangiai kainuoti.

Įsigykite automobilio istorijos ataskaitą

„Automobilio istorijos ataskaita gali atskleisti dalykus, kurių nežino net pats pardavėjas. Pavyzdžiui, „carVertical“ ataskaitų duomenys rodo, kad kas ketvirtas 5 klasės BMW parduodamas su atsukta rida“, – pasakoja M. Buzelis.

Automobilio istorijos ataskaita leis susipažinti su jus dominančios transporto priemonės žalų istorija, nuotraukomis, odometro parodymais, vagysčių įrašais ir kitais duomenimis. Tam, kad pasiektumėte šią informaciją, jums tereikia žinoti automobilio VIN numerį. Tokiu būdu, apie automobilį surinksite nemažai faktų dar gyvai jo net neapžiūrėję ir turėsite derybinį pranašumą.

Pabaigai

Dabar, kai jau žinote pagrindines derybų taisykles, galėsite įsigyti automobilį už jums palankiausią kainą. Svarbiausia, atlikite namų darbus, išlikite budrūs ir raskite pardavėją įtikinančių argumentų.

Taip pat reikia žinoti, kada atsitraukti.

Nepatyrę arba automobilio trūkumus slepiantys pardavėjai skubins greičiau užbaigti sandorį ir bandys pastūmėti pirkėją spontaniškam sprendimui. „Paprastai, pardavėjų nekantrumą išduoda tvirtinimai, kad jiems skambina kiti pirkėjai arba pasiteisinimai apie didelį užimtumą – taip jie spaudžia jus greičiau apsispręsti. Protingiausia būtų tokių pardavėjų vengti. Turite aiškiai nusibrėžti savo ribas ir jokiu būdu jų neperžengti, nes kitaip net nepasieksite derybų stadijos“, – sako M. Buzelis.

Ir nepamirškite: ne kiekvienas automobilis vertas, kad dėl jo išvis reikėtų derėtis.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.