Kokie automobiliai Lietuvoje turi didžiausią tikimybę būti daužti?

2022-06-16

Ne paslaptis, kad didelė dalis Lietuvos keliais riedančių automobilių kažkada buvo patekę į avariją. Nors smulkūs apgadinimai neturi apčiuopiamos įtakos automobilio vertei ar jūsų pačių saugumui, visgi keliuose pilna antram gyvenimui prikeltų transporto priemonių, kurios turėjo atsidurti metalo lauže, bet toliau sėkmingai dalyvauja eisme.

Kai kurių automobilių modelių vairuotojai į avarijas patenka dažniau nei kiti. Automobilių istorijos patikros platformos „carVertical“ duomenų ekspertai atliko tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kokie automobiliai turi didžiausią tikimybę būti daužti.

Tyrimo metu išanalizuotos nuo 2021 m. birželio iki 2022 m. birželio vartotojų įsigytos „carVertical“ automobilių istorijos ataskaitos ir suskaičiuoti tie modeliai, kurių ataskaitose rasta žalos įrašų. 

Dažniausiai daužti – BMW automobiliai

Daužtų automobilių dešimtuke aptinkamos vos keturios markės – BMW, Audi, Mercedes-Benz ir Opel. Neabejotinas sąrašo lyderis – 7 serijos BMW. 70,7 proc. visų šio modelio automobilių yra patyrę didesnius ar mažesnius apgadinimus. Kadangi automobilio istoriją vairuotojai dažniausiai tikrina prieš įsigydami transporto priemonę, galima daryti prielaidą, kad net 7 iš 10 skelbimų portaluose parduodamų 7 serijos BMW kažkada buvo patekę į eismo įvykį.

Pirmajame trejetuke randame dar du BMW modelius: 5 serijos (63,8 proc.) ir 3 serijos (61,2 proc.). Sportinėmis savybėmis pasižymintys BMW automobiliai traukia greičio ir adrenalino mėgėjus, deja, nemažai jų pervertina savo galimybes ir sukelia avarijas.

Toliau sąraše rikiuojasi X serijos BMW (58,2 proc.), Audi Q5 (57,5 proc.), Audi Q7 (57,1 proc.), 1 serijos BMW (55,5 proc.), Audi A6 (53,1 proc.), C klasės Mercedes-Benz (52,8 proc.) ir Opel Insignia (51,7 proc.).

Kodėl daužtas automobilis yra blogai?

Automobilio žalos faktas mažina jo vertę, todėl dalis nesąžiningų pardavėjų yra linkę šią informaciją nuslėpti. Tokiu būdu nieko neįtariantys pirkėjai gali permokėti už automobilį, o vėliau turėti didelių problemų. 

Ypatingai atsargiems reikėtų būti perkant naudotą automobilį lizingu. Kitu atveju, gali tekti ilgai mokėti už netvarkingą ir naudoti netinkamą transporto priemonę, kurios kaina bus žemesnė nei rinkos vertė. 

Labai dažnai po avarijos sumaitotas ir nepataisomu pripažintas automobilis atgimsta iš naujo. Kartais gali būti sunku patikėti, kad iš tolo švytinti transporto priemonė kažkada buvo virtusi į metalo laužo krūvą.

Įsigydami tokį automobilį rizikuojate ne tik savo, bet ir artimųjų saugumu. Tai, jog automobilis turi galiojančią techninę apžiūrą dar nereiškia, kad jis saugus. Niekas negali garantuoti, kad tokiam automobiliui avarijos metu išsiskleis oro pagalvės, o iš kelių dalių suvirintas kėbulas atlaikys smūgį. 

Daužtas automobilis vėliau neabejotinai pareikalaus nemažai lėšų remontui. Tikėtina, kad kokiame nors garaže atgaivinta transporto priemonė turės neoriginalių detalių, kurios greičiau susidėvės.

Kaip patikrinti automobilio istoriją?

Norint išvengti daužto automobilio, būtina patikrinti jo istoriją. Ypatingai, jei planuojate įsigyti naudotą BMW, Audi, ar kitą populiarios markės transporto priemonę. Automobilio istorijos ataskaita ne tik suteiks informacijos apie praeities žalas ir jų dydį, bet ir leis sužinoti, ar automobilis nebuvo vogtas, įsitikinti, ar jo rida tikra, ir susipažinti su registracijos įrašais.

Automobilio istorijos patikra suteiks žinių apie būsimą pirkinį dar jo net gyvai nemačius. Jei ataskaita rodo, jog automobilis patyrė sunkią avariją, gal net neverta gaišti laiko susitinkant su pardavėju?

Net ir patikrinę automobilio istoriją, visuomet nuvežkite jį apžiūrai į kvalifikuotą autoservisą. Taip išvengsite didelių problemų ateityje ir būsite tikri, kad perkate tvarkingą transporto priemonę.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.