Naujas ar naudotas: kokį automobilį geriausia išsirinkti?

2024-09-18

Automobilių skaičius Lietuvoje sparčiai artėja prie 2 mln.: šiuo metu jis siekia apie 1,7 mln., o šalies automobilių parkas kasmet pasipildo tūkstančiais naujų ir naudotų transporto priemonių. Kol vieni teikia pirmenybę tik naujiems automobiliams ir juos keičia jei ne kasmet, tai kiek rečiau, kiti labiau linkę rinktis naudotus. Tačiau kiekvienas ieško tokios transporto priemonės, kuri keltų kuo mažiau rūpesčių.

Nors internete ir visoje viešojoje erdvėje sklando galybė mitų tiek apie naujus, tiek ir apie naudotus automobilius, „Swedbank“ draudimo ekspertai pasiruošę padėti išsirinkti tinkamiausią transporto priemonę.

Įvertinkite ne tik automobilio kainą. Naujų automobilių kainos prasideda maždaug nuo 15 tūkst. Eur už nedidelius hečbekus ir gali viršyti 100 tūkst. Eur už itin prabangius modelius. Juokaujama, kad naujas automobilis, vos jam išriedėjus iš prekybos salono, nuvertėja mažiausiai 30 proc. Jei tai būtų tiesa, niekas, ko gero, nepirktų naujų transporto priemonių.

Tačiau norint įsigyti naują automobilį, galima gauti palankesnes lizingo sąlygas, kai kada – net ir fiksuotas palūkanas, kurias suteikia gamintojas ar pardavėjas. Be to, didesnė likutinė vertė pasibaigus lizingui leidžia įsigyti naują automobilį už palankesnę kainą.

Tuo metu naudota transporto priemonė, nors ir pigesnė, gali pareikalauti papildomų investicijų norint ją atnaujinti. Jei nauji automobiliai su gedimais susiduria palyginti retai, „brandesnių“ transporto priemonių remonto išlaidos gali siekti ar net viršyti jų įsigijimo kainą.

Rinkitės transporto priemonę su patikima istorija. Juokaujama, kad koks automobilis, toks ir vairuotojas, tad ir panašumų tarp abiejų surasti – galima, pavyzdžiui, kiekvienas turi savo istoriją. Jei naujo automobilio istorija yra trumpa – iš gamyklos jis išriedėjo į sandėlį, o iš ten – į prekybos saloną, naudotos transporto priemonės istorija bus kur kas išsamesnė.

Deja, negalima visapusiškai įvertinti, kaip dominantį automobilį naudojo buvęs jos savininkas: ar važinėjo tik sekmadieniais ir tik į parduotuvę, ar leidosi į kelionę aplink pasaulį. Ne visi pardavėjai linkę atskleisti dominančio automobilio trūkumus, dalis kurių gali būti paslėpti ir pasimatyti tik po kurio laiko.

Jei į akiratį pateko naudotas automobilis, rinkitės tokį, kuris turi išsamią istoriją: periodinius patikrinimus, dokumentuotus remonto ir kitus serviso darbus, užfiksuotus pažeidimus ir kt. Tai leis sutaupyti ir laiko, ir lėšų, nes nereikės šalinti paslėptų defektų.

Priežiūros reikės kiekvienam. Jei naujas automobilis džiugina labai retai pasitaikančiomis remonto išlaidomis, naudotas tuo, deja, nepasigirs. Tačiau tiek vienai, tiek ir kitai transporto priemonei tinkamai funkcionuoti reikalingos kokybiškos priemonės: konkrečiam sezonui skirtos sezoninės padangos, kokybiški tepalai, skysčiai, filtrai, stabdžių kaladėlės ir kt. Naudojant nekokybiškas, neaiškių prekių ženklų priemones, net ir naują automobilį pavyks sugadinti greitai.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kokie degalai pilami į transporto priemonės baką. Žinoma, itin žema kaina gali suvilioti apsilankyti mažai žinomoje ar prastus atsiliepimus turinčioje degalinėje. Tačiau keli sutaupyti eurai gali sąlygoti sugadintą kuro filtrą, užsikimšusius purkštukus ir kitas kuro sistemos problemas, kurios atsieis ne vieną šimtą ar net tūkstantį eurų.

Kiek kainuos draudimas? Į Lietuvos gatves negali išvažiuoti jokia transporto priemonė, neturinti privalomojo draudimo. Vadinasi, apdrausti reikia tiek naujus, tiek ir naudotus automobilius. Draudimo kaina priklauso tiek nuo vairuotojo stažo, važinėjimo vietovės, tiek ir nuo automobilio vertės, t. y. kuo pigesnė transporto priemonė, tuo pigesnis ir draudimas, taip pat – savanoriškasis kasko draudimas. Tačiau naujų automobilių draudimas bus santykinai pigesnis nei naudotų (vertinant transporto priemonės vertę ir draudimo kainą).

Be draudimo – kaip be rankų. Tiek naujas, tiek ir naudotas automobilis gali susidurti su įvairiausiais netikėtumais: užsitrenkia durelės, išsikrauna akumuliatorius, baigiasi degalai, o jei dar tęsiasi grybavimo sezonas – užklimpsta miško proskynoje. Tačiau turint „Swedbank“ privalomąjį vairuotojų draudimą, kiekvienas vairuotojas gali jaustis saugus žinodamas, kad jis ir jo ratuotasis „bičiulis“ bus nemokamai išgelbėti net 10-yje situacijų bet kur Lietuvoje, visą parą, septynias dienas per savaitę. Kokios jos? Vos vienas paspaudimas, ir netrukus apie jas, taip pat kitus „Swedbank“ privalomojo vairuotojų draudimo privalumus bei jo kainą sužinosite čia.

Vis dėlto, geriau naujas ar naudotas automobilis? Šią amžiną dilemą narstome naujausiame „Pasiruošk ir važiuok. Su Karoliu“ epizode. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.