Vairuotojai linkę permokėti už privalomąjį draudimą: ekspertai pataria, kaip sutaupyti

2024-03-19

Prasidėjus pavasariui, keliuose pastebimai padaugėjo transporto priemonių, ypač dviračių: motociklų, motorolerių ir kitų. Augant eismo intensyvumui, padidėja ir tikimybė patekti į eismo įvykį, o tai reiškia vienokias ar kitokias išlaidas, kurias, laimei, gali padengti draudimas. Nors Lietuvoje jau daugiau nei 20 metų visų transporto priemonių valdytojai privalo apsidrausti, „Swedbank“ draudimo ekspertai atkreipia dėmesį, kad ne visada vairuotojams pavyksta išsirinkti jiems tinkamiausią draudimą.

Neretai gali atrodyti, kad privalomasis draudimas yra tiesiog elementari paslauga, už vienodą kainą suteikianti vienodas naudas visiems vairuotojams. Tačiau skirtingų draudimo bendrovių siūlomi naudų paketai, o taip pat ir įmokų dydžiai gali skirtis. Todėl „Swedbank“ draudimo ekspertai dalijasi penkiais patarimais, kaip išsirinkti tinkamiausią privalomąjį draudimą už palankiausią kainą.

1. Atidžiai susipažinkite su sutarties sąlygomis ir pasiūlymais

Brangiausias – nebūtinai geriausias, ir ši taisyklė galioja renkantis privalomąjį draudimą. Vis dar gajus mitas, kad kuo brangesnė paslauga, tuo daugiau privalumų ji suteiks. Tačiau intensyvi konkurencija tarp draudimo bendrovių skatina jas vairuotojams siūlyti didesnį naudų paketą, pateikiant patrauklią kainą. Gali būti, kad pigesnis privalomasis draudimas – naudingesnis už brangesnį, nes pastarasis gali pasiūlyti arba mažiau paslaugų, arba kitas vairuotojui mažiau palankias sąlygas. Todėl jei, pavyzdžiui, eismo įvykio ar nelaimės atveju sutriktų jūsų sveikata ir prireiktų transportuoti automobilį, kai kur ši paslauga gali būti mokama, o kai kur – išvis neteikiama.

Prieš renkantis privalomąjį draudimą, patartina atidžiai susipažinti su gautu pasiūlymu ir sutarties sąlygomis: kiek ir kokių paslaugų į jį įeina bei ar už jas reikia papildomai mokėti, kokia yra įmoka, ar ją galima mokėti dalimis be pabrangimo ir panašiai. Pavyzdžiui, apsidraudus „Swedbank“ privalomuoju vairuotojų draudimu kiekvienam klientui priklauso itin platus apsaugų komplektas, parengtas atsižvelgus į jų poreikius: pagalba išsikrovus akumuliatoriui, avarinis durų atidarymas, degalų pristatymas ir kitos paslaugos, už kurias papildomai mokėti nereikia.

2. Apsidrausti pigiau ir greičiau – per nuotolį

Šiais laikais privalomąjį draudimą galima fiziškai įsigyti kone bet kur: prekybos centruose ar net loterijos terminaluose. Nebėra būtinybės apsilankyti draudimo bendrovės atstovybėje ir ten pasirašyti draudimo dokumentus. Vis dėlto, bet kuriuo iš paminėtų atvejų prireikia nemažai laiko, kol draudimo sutartis atsiduria rankose.

„Swedbank“ draudimo ekspertai teigia, kad sutaupyti laiko ir pinigų galima privalomąjį draudimą išsirenkant per nuotolį. Ar tai būtų draudimo bendrovės savitarnos erdvė, ar interneto bankas, visas procedūras – išsirinkti draudimą, sudaryti sutartį ir ją pasirašyti – galima net neišėjus iš namų, vos kelių mygtukų paspaudimu. Pavyzdžiui, „Swedbank“ interneto banke galima sudaryti ir kasko draudimo sutartį, ten pat bus ir visi draudimo dokumentai – jų nereikės nei atsisiųsti, nei atsispausdinti ar laukti, kol draudimo brokeris juos įteiks į rankas.

3. Mažesnės įmokos – su e. sąskaita

Vieneri metai – tokiai trukmei bene dažniausiai vairuotojai apdraudžia savo civilinę atsakomybę. Netrūksta besidraudžiančių ir trumpesniems laikotarpiams: pusmečiui, ketvirčiui ar pamėnesiui. Tačiau ne visi vairuotojai žino, kad dalis draudimo bendrovių siūlo galimybę draudimo įmokas apmokėti automatiškai, per e. sąskaitą. Tai leidžia ne tik nepamiršti laiku susimokėti už privalomąjį draudimą, bet ir užsigarantuoti mažesnes įmokas.

4. Išskaidyti įmokas – apsimoka, kai žinai, kur

Daliai vairuotojų itin aktualia paslauga gali būti draudimo įmokų išskaidymas. Jei norima apdrausti savo civilinę atsakomybę maksimaliam – vienerių metų – laikotarpiui, tačiau vienkartinė įmoka yra finansiškai per didelė, dalis bendrovių gali sutikti jas išskaidyti. Vis dėlto, kai kur ši galimybė gali būti nepigi: atliekant mokėjimus kas ketvirtį ar kitu periodiškumu, bendra mokėtina suma būtų didesnė nei vienkartinė metinė įmoka.

Todėl „Swedbank“ draudimo ekspertai pataria skirti šiek tiek laiko ir pasidomėti, kurios draudimo bendrovės taiko palankiausias įmokų skaidymo sąlygas, t. y. kur jų skaidymas nekainuos nė cento. Žinoma, taip pat patartina įsivertinti, kad ir kitos sąlygos – draudimo suma ar papildomos paslaugos – nesumažėtų ar nesuprastėtų.

5. Atidumas – nekainuoja, bet apsimoka

Privalomasis draudimas, taip pat savanoriškasis kasko draudimas gali padėti jaustis kur kas ramiau. Tačiau draudimo ekspertai dalijasi nieko nekainuojančiu, bet, ko gero, labiausiai neįkainojamu patarimu – būti atidžiam kelyje. 

Atidumo prireiks ir pažvelgus į kalendorių: jau netrukus, nuo balandžio 1 d., prasidės padangų keitimo vajus. Vis dėlto, patartina neskubėti savo transporto priemonę apauti vasarinėmis padangomis, nes ir balandį orai būna permainingi ir kupini staigmenų: pavasario šalnų bei netikėto plikledžio.

Gali atrodyti, kad užtenka ir pačių pigiausių padangų, tačiau nuo jų juk ir prasideda sąlytis su kelio danga. Eismo saugumo ekspertai pataria rinktis geras padangas ne iš apatinės kainų lentynos. Jeigu kokybiškų padangų kaina atrodo didoka, jas galima įsigyti išsimokėtinai – juk investicijos į saugumą atsiperka visada.

Taip pat rekomenduojama važiuoti ne maksimaliu leistinu, bet saugiu greičiu, atsižvelgiant į eismo sąlygas. Patartina kelyje neskubėti, nedaryti staigių manevrų, o važiuoti ramiai ir užtikrintai. Prieš pajudant iš stovėjimo vietos ar norint iš šalutinio kelio įvažiuoti į pagrindinį, įsitikinti, kad kiti vairuotojai praleidžia.

Esant prie vairo, jokiu būdu nereikėtų užsiimti pašaliniais, su vairavimu nesusijusiais veiksmais: naudotis mobiliojo ryšio telefonu, bandyti pakelti ant grindų nukritusių daiktų ir pan. Vairuojant, visada numatyti bent keletą būsimų veiksmų: įvertinti atstumą iki priešais esančios transporto priemonės, artimiausio šviesoforo, pėsčiųjų perėjos ir to, kaip elgsis pėstieji. Tik pačių vairuotojų ir kitų eismo dalyvių elgesys bei tarpusavio pagarba leis keliauti saugiau.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.