Norėtų kuo mažiau, o išeina kaip visada − kiek lietuviai išleidžia mergvakariams ir bernvakariams?

Norėtų kuo mažiau, o išeina kaip visada − kiek lietuviai išleidžia mergvakariams ir bernvakariams?
Jūratė Cvilikienė, „Swedbank“ Finansų instituto vadovė
2019-07-12

Vestuvių sezonas – pačiame įkarštyje. Kol dalis vestuvių svečių svarsto, kiek pinigų reikėtų įdėti į dovanų vokelį, kiti skaičiuoja, kad apsilankymas mergvakaryje ar bernvakaryje jiems gali kainuoti daugiau nei pačiose vestuvėse. Ne paslaptis, kad tarp planuojamos išleisti pinigų sumos ir tikrųjų išlaidų mergvakariams ir bernvakariams gali susidaryti nemenkos „žirklės“.  

Sutapimas ar ne, tačiau šiais metais jau spėjau išgirsti gana įspūdingų pasakojimų apie atsisveikinimo su viengungyste šventes. Viena brangiausių tokių švenčių vienam asmeniui atsiėjo apie 800 eurų, nusprendus ją atšvęsti Monake. Kiekvienai iš šventės dalyvių teko susimokėti po 300 eurų už skrydį, 250 – už dviejų naktų nakvynę. Daugiau nei 150 eurų buvo išleista maistui ir gėrimams, šventės dalyvėms taip pat teko dalintis beveik 300 eurų siekusią kelionių taksi sumą.

Kita istorija − tris dienas trukęs mergvakaris Bulgarijoje vienam asmeniui atsiėjo daugiau kaip 300 eurų, neskaičiuojant dovanų būsimai nuotakai, skėčių ir gultų paplūdimyje. Teko paišlaidauti ir maistui, nes viešbučio siūlomi patiekalai ne visuomet buvo viliojančiai skanūs.

Vienas pažįstamas pasidalijo ir bernvakario Kijeve finansinių išlaidų sumomis. Už dviejų dienų nakvynę, skrydį ir ekskursiją į Černobylį vaikinai bendrai paklojo 300 eurų, įskaitant maistą, gėrimus, taksi išlaidas bei mokesčius už įėjimą į naktinius klubus.

Įdomu tai, kad nei viena iš išvardytų šventės sumų nepatenka į ribas tų, kurias dažnas lietuvis laiko priimtinomis tokiai progai. Tai parodė neseniai socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Pinigai ir reikalai“ surengta apklausa, kurioje sudalyvavo 170 vartotojų.

Didžioji dalis (65 proc.) pasidalijusių savo nuomone nurodė, kad mergvakariui ar bernvakariui jiems atrodo normalu skirti 50–100 eurų. Mažesnė dalis (19 proc.) mano, kad tokiai progai reikėtų išleisti 100–200 eurų. Tuo metu manančių, kad mergvakaris ar bernvakaris vienam asmeniui turėtų atsieiti iki 50 eurų, buvo 16 proc.

Vis dėlto planuojant mergvakarį ar bernvakarį ir sprendžiant apie galimybes jame dalyvauti, reikėtų atsižvelgti į šventės svečių ir savo finansines galimybes. Reikėtų įvertinti bendras išlaidas vestuvių dovanai, pasirengimui vestuvių šventei bei numatomą sumą mergvakariui ar bernvakariui. Jei suplanuoto vakarėlio kaina jums yra per didelė, ir ji gali jums sukelti finansinių problemų, neturėtumėte sutikti dalyvauti vien iš mandagumo ar baimės įžeisti būsimą nuotaką ar jaunikį.

Svarbu įvertinti ir tai, kad į vestuvių dovanų vokelį dažniausiai dedame fiksuotą sumą, o štai mergvakario ar bernvakario šventės suma dėl nenumatytų aplinkybių gali ir išaugti.

Todėl rekomenduočiau pirmiausia nusimatyti visiems priimtiną mergvakario ar bernvakario biudžetą, ir tik tuomet planuoti veiklas. Jei vis tik numatoma kelionė į užsienį, ją pradėti planuoti reikėtų kuo anksčiau. Visi žinome, kad kuo vėliau perkami bilietai ar užsakomi viešbučio kambariai, tuo brangiau, tikėtina, jie kainuos. Panaši taisyklė galioja ir kambarių užsakymui lietuviškame pajūryje ar kaimo turizmo sodybos nuomai.

Reikėtų nepamiršti ir kone svarbiausio dalyko – didesnės išlaidos nebūtinai reiškia geresnius įspūdžius ir mielesnius prisiminimus. Jauki vakarienė restorane, vakaras koncerte ar smagus dviračių žygis gali būti gera ir žymiai pigesnė šventės idėja.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.