Ar lietuvius vasara vėl užklups netikėtai?

2019-06-03

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais užsienyje atostogavo 36 proc. lietuvių ir į užsienį jie vyko vidutiniškai du kartus per metus. Tačiau neretai dėl rūpesčių ir darbų gausos atostogų planavimui tiesiog nelieka laiko, ir vasara užklumpa neturint jokio atostogų biudžeto ir plano. Kaip elgtis tokiu atveju – skolintis atostogoms užsienyje ar rinktis biudžetinį poilsio variantą ir susirasti nebrangių pramogų nekeliaujant į užsienį?

Nors neatrasti kraštai, paplūdimiai ir šilta žydra jūra traukte traukia kasdienių darbų ir rūpesčių išvargintą kūną bei protą, nemažiau svarbu yra nepamesti galvos, kad po atostogų jos neskaudėtų dėl išaugusių finansinių įsipareigojimų.

Kaip keliaujant sutaupyti?

Jei prieš vasarą be didesnių finansinių suvaržymų galėtumėte susitaupyti kelionei, tačiau to dėl vienų ar kitų priežasčių nepadarėte, tai labai tikėtina, kad dažnas „paskutinės minutės“ keliautojas gali ryžtis atostogauti „į skolą“. Visgi tokį sprendimą reikia gerai apsvarstyti ir įvertinti tai, kad skolą reikės grąžinti. Be to, nusprendus atostogauti už skolintus pinigus reikėtų iš anksto nusiteikti − turėsite apriboti spontaniškas ir neplanuotas išlaidas.

Ieškodami pigaus kelionės pasiūlymo nepamirškite, kad skrydžiai su persėdimais, nors ir ne tokie patogūs, dažnai gali būti pigesni. Rimtai apsvarstykite galimybę skirti keliolika papildomų eurų (jei neturite kredito kortelės) kelionės draudimui. Nelaimės atveju jis jums gali padėti susigrąžinti šimtus eurų netikėtų išlaidų.

Ruošdamiesi kelionei atlikite drabužių, avalynės ir kitų daiktų auditą. Ramiai apsvarstykite, ar jums tikrai reikia naujų akinių nuo saulės, vien dėl to, kad atėjo naujas atostogų sezonas. Atostogų drabužiai, maudymosi kostiumai taip pat neretai būna tinkami nešioti, tad nepulkime iškart jų keisti naujais.

Užsienyje atostogaujantys lietuviai kelionės metu pernai išleido vidutiniškai 450 eurų, tačiau šias išlaidas neabejotinai galima kiek sumažinti. Kelionės maršrutą pamėginkite supaprastini taip, kad netektų leisti pinigų automobilio nuomai, naudokitės pigesniu viešuoju transportu, išsinuomokite dviračius.

Užuot valgę restoranuose pačiame jūsų atostogų vietos centre ar poilsiautojų pamėgtame paplūdimyje, paieškokite šaunių nuo centro nutolusių vietų, kur ne ką prastesnis patiekalas gali kainuoti pastebimai mažiau. Dar draugiškesnė piniginei, o tuo pačiu ir visai smagi idėja – rinktis viešbučio kambarį su virtuvėle bei gamintis bent dalį maisto patiems.

Nesuplanuotos atostogos – proga atrasti Lietuvą

Tačiau jei nebrangios atostogų kelionės rasti ir susiplanuoti nepavyksta, verta pagalvoti apie atostogų planą B.

Vasarą įvairiuose Lietuvos miestuose, o ypač sostinėje Vilniuje ir didmiesčiuose gausu nemokamų arba simboliškai kainuojančių renginių – koncertų, kūrybinių dirbtuvių, švenčių, ekskursijų ir žygių.

Galbūt atostogų savaitę įmanoma susiplanuoti taip, kad kone kasdieną pavyktų aplankyti po vieną tokį renginį? Galbūt anksčiau sunkiai rasdavote laiko aktyviam poilsiui, dviračiui, buvimui gamtoje – atostogos tam tinka idealiai.

Ar tikrai esate aplankę tas Lietuvos vietas, kuriomis žavisi čia atvykę užsienio turistai? Turiu ne vieną pažįstamą, pasisvečiavusį daugybėje užsienio šalių, lietuvių pamėgtose Graikijos ar Ispanijos salose, tačiau nemačiusį Kernavės piliakalnių ar Pažaislio vienuolyno.

Atostogos be išankstinio plano neretai būna labiausiai įsimenančios – spontaniškos, su nuotykiais ir noru patirti kuo daugiau. Nebijokite improvizuoti ir liksite maloniai nustebę, kiek įdomių ir paprastų dalykų yra pasiekiami ranka.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.