41 patarimas, kaip sumažinti sąskaitą už elektrą

Išlaidos komunalinėms paslaugoms daugybei gyventojų yra antros pagal dydį po būsto nuomai ar būsto paskolai išsimokėti išleidžiamos sumos. Be to, jos linkusios padidėti kaip tik tuomet, kai piniginę liūdinti pradeda dar iš šildymo sąskaitos. Sumažinti elektros suvartojimą naudinga ir piniginei, ir dėl gamtos – atsakingai ir taupiai naudodami elektros prietaisus ne tik džiaugsitės mažesnėmis sąskaitomis už elektrą, bet ir prisidėsite prie klimato kaitos mažinimo.

Pakeiskite savo įpročius

1.    Vienas esminių ir daugeliui akivaizdžių patarimų ¬– išjungti televizorių, kompiuterį ar radijo imtuvą, kai jie nenaudojami. Taip pat ir šviesą kambaryje, kai jame nesate. Nuo pat mažens prie to pratinkite savo vaikus, nes kartais net ir tokius, rodos, savaime suprantamus įpročius išsiugdyti prireikia laiko.

2.    Nepalikite televizoriaus ir kitų prietaisų veikti budėjimo režimu. Tokie elektros vampyrai, kaip apskaičiuota, suvartoja apie 5 proc. visos namų ūkyje suvartojamos elektros energijos. 

3.    Išjunkite kompiuterio ekraną, jei juo nesinaudojate bent 15–20 minučių. Kompiuterį patartina išjungti, o ne palikti veikti budėjimo režimu, jei juo nesinaudojate ilgiau kaip valandą.

4.    Elektrinį šildytuvą naudokite tik tuomet, kai esate kambaryje. Kambariui įšilus, išsyk sumažinkite šildytuvo temperatūrą.

5.    Vėsią dieną atitraukite užuolaidas ar žaliuzes ir leiskite saulei įšildyti kambarį.

6.    Šaldytuvai ir šaldikliai suvartoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos. Šaldytuvas naudos mažiau elektros, jei jį pastatysite kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, viryklės ar šildymo prietaisų. 

7.    Į šaldytuvą nedėkite šilto maisto, neuždengtų skysčių – garuojantis kondensatas apsunkina šaldytuvo darbą. Uždengę maistą ne tik sutaupysite energijos, nes šaldytuve bus mažiau drėgmės, tačiau ir pats maistas dėl to bus skanesnis.

8.    Stenkitės dažnai nevarstyti šaldytuvo durelių, o dažniausiai vartojamą maistą dėkite arčiau, kad vos atidarę jas nesunkiai ir greitai jį pasiektumėte. Produktus, kuriuos norėsite išsiimti iš šaldytuvo, nuspręskite dar prieš atidarydami jo dureles.

9.    Gali skambėti keistai ir atrodyti, kad turėtų būti priešingai, tačiau šaldytuvas ar šaldiklis veiks efektyviau tada, kai bus pilnas. Kuo daugiau šaldytų produktų yra šaldytuve ar šaldiklyje, tuo lengviau prietaisui atstatyti reikalingą temperatūrą atidarius dureles.

10.    Šaldytuvas turi būti pilnas, tuo metu ant jo neturi būti jokių daiktų, kad jis veiktų efektyviai. Ant šaldytuvo sudėti maisto indeliai, vazonai su gėlėmis ar bet kas, ką galima sugalvoti ten padėti, gali trukdyti pasišalinti karščiui, todėl kompresorius bus priverstas daugiau dirbti, o tuo pačiu išaugs ir energijos suvartojimas.

11.    Jei pastebėjote, kad šaldiklyje susidarė šerkšnas – atitirpinkite. Vos 3 mm storio šerkšnas padidina šaldytuvo suvartojamos energijos kiekį apie 30 proc. Beje, šaldytuvo efektyvumą gali padidinti ir reguliarus išorėje esančių šaldytuvo grotelių nuvalymas. Apdulkėjusios jos negali efektyviai išspinduliuoti šilumos į aplinką, todėl šaldytuvas sunaudoja daugiau energijos.

12.    Patikrinkite šaldytuvo durelių tarpinę (minkštą medžiagą ar gumą, kuri užsandarina tarpą tarp šaldytuvo durelių ir korpuso), kad nebūtų plyšių. Kai ši tarpinė susdėvėjusi, šaltas oras išeina iš šaldytuvo. Sandarumą galima patikrinti įkišus gabalėlį popieriaus tarp tarpinės ir durelių. Uždarius dureles popierių reikia pamažu traukti. Jį traukiant turi jaustis silpnas tempimas. Jei popierius ištraukiamas lengvai, tarpinė gali būti pažeista, todėl ją reikėtų pakeisti.

13.    Indaplovės ar skalbimo mašinos nenaudokite pustuštės, tačiau neviršykite ir numatytų svorio normų. Dar daugiau sutaupysite, jei skalbinius ir indus džiovinsite natūraliai.

14.    Skaičiuojama, kad skalbinių džiovyklė sunaudoja maždaug 6 proc. visos namuose suvartojamos energijos. Džiovyklė veiks efektyviau, jei nuolat palaikysite jos švarą ir reguliariai valysite jos pūkų filtrą.

15.    Vienu metu stenkitės lyginti kuo daugiau skalbinių, nes lygintuvas daugiausia elektros suvartoja įkaisdamas.

16.    Elektriniame virdulyje virkite arba šildykite tiek vandens, kiek reikia tam kartui, o ne pilną virdulį. Kuo daugiau vandens verdame ar šildome, tuo daugiau elektros energijos suvartojame.

17.    Užvirti arbatinuką vandens ant dujinės viryklės bus kiek lėčiau, tačiau pigiau nei užkaisti vandenį elektriniame virdulyje.

18.    Išjunkite elektrinę viryklę likus kelioms minutėms iki maisto ruošimo pabaigos, nes ji dar kurį laiką būna įkaitusi.

19.    Gamindami maistą uždenkite puodą ar keptuvę, nes dangtis sulaiko karštį, todėl greičiau pagaminama ir suvartojama mažiau energijos. Pavyzdžiui, virdami maistą uždengtame puode sunaudojame apie 40 proc. energijos.

20.    Labai svarbu, kad puodų ir keptuvių dugno paviršius būtų lygus, o indų ir kaitlentės skersmuo sutaptų – taip bus išlaikytas optimalus efektyvumas.

21.    Kepimo orkaitėje laikas sutrumpės, jei naudosite tamsius žemus indus. Stikliniai ar keramikiniai kepimo indai maistą šildo daug efektyviau nei metaliniai gaminiai, todėl taip bus galima dar labiau sumažinti kepimo temperatūrą arba sutrumpinti jo laiką. Esant galimybei, vienu metu orkaitėje gaminkite kelis patiekalus – tai taip pat padės sutaupyti.

22.    Gamindami maistą per dažnai neatidarinėkite orkaitės durelių, nes tuomet temperatūra sumažėja apie 20–40 laipsnių. Verčiau pasikliaukite laikmačiu, sklindančiais kvapais ir matomu vaizdu.

Pasirūpinkite tinkamu apšvietimu

23.    Apskaičiuota, kad apšvietimui tenka nuo 15 iki 50 proc. visos suvartojamos elektros. Todėl namų apšvietimui naudokite taupiausias LED lemputes. LED apšvietimas yra apie 80–90 proc. efektyvesnis nei tradicinis arba halogeninių lempų apšvietimas. Taip yra todėl, kad  LED technologijos šviestuvuose beveik visa energija paverčiama šviesa. Tuo metu paprastos elektros lemputės didžiąją energijos dalį paverčia šiluma ir tik mažesnę dalį šviesa, todėl patiriami didžiuliai elektros energijos nuostoliai.

24.    Patalpose, kur nebūtina daug šviesos, pavyzdžiui, koridoriuje ar rūsyje, pakanka mažesnės galios lempučių. Laukui ar laiptinei apšviesti naudokite šviestuvus su judesio davikliais – lempa užsidegs tik tuomet, kai sutemus įžengsite į jos apšviečiamą plotą, ir pati užges, kai ten nieko nebebus.

25.    Maksimaliai išnaudokite šviesą – tiek natūralią, tiek dirbtinę. Reguliariai valykite langus bei dulkes nuo elektros lempučių ir šviestuvo gaubtų. Apskaičiuota, kad nešvarumai iki 40 proc. sumažina šviesos pralaidumą. Atvirus šviestuvus reikia valyti bent du kartus per metus, uždarus – 1 kartą, o aukšto hermetiškumo vonios – kartą per du metus. Taip pat stenkitės naudoti kuo geriau šviesą praleidžiančias dienines užuolaidas arba jų nenaudokite visai. 

26.    Kai dienos šviesos nepakanka, naudokite lokalų apšvietimą, pavyzdžiui, stalines lempas. Naudojant individualųjį stalinį apšvietimą tikslinėse vietose užuot apšviečiant visą patalpą, eikvojama maždaug 40 proc. mažiau apšvietimui skirtos energijos.

27.    Naudokite šviesos pritemdymą. Tai ne tik leidžia taupyti, bet ir kuria komfortišką atmosferą. Naudokite automatinio pritemdymo prietaisus, kurie reaguoja į natūralią dienos šviesą ir patalpoje palaiko reikiamą vienodą apšvietimą.

28.    Numatykite pakankamą kiekį jungiklių, kad galima būtų išjungti nereikalingus šviestuvus ar šviestuvuose esančią dalį lempų.

29.    Tinkamai apstatykite kambarį. Prieš langą pastatykite rašomąjį stalą, kad reikėtų naudoti kuo mažiau dirbtinės šviesos. Šviestuvas kambario kampe geriau apšviečia, nes šviesa atsispindi nuo dviejų sienų. Maksimaliai išnaudoti šviesą padeda ir šviesūs kambariai.

Prietaisus naudokite ekonomiškai

30.    Jei esate „pelėda“, sutaupyti padės dviejų laiko zonų tarifas: dienos ir nakties. Skalbimo mašiną, indaplovę ir kitus daug energijos vartojančius prietaisus naudodami po 24 val. arba savaitgaliais, pagal nakties tarifą už sunaudotą elektrą mokėsite gerokai mažiau.

31.    Naudokite ekonominį skalbimo mašinos, indaplovės ir kitų buities prietaisų darbo režimą. Tiesa, svarbu žinoti, kad skalbyklės ekonominis režimas labiausiai tinka tada, kai skalbiamas mažesnis kiekis skalbinių.

32.    Kalkių nuosėdoms susikaupus ant kaitinimo elementų, itin pailgėja kaitinimo procesas ir sunaudojama daugiau energijos. Todėl reikia nuolat profilaktiškai nukalkinti visus prietaisus, naudojančius vandenį: skalbykles, indaploves, lygintuvus ir kitus. Virdulio kalkėms pašalinti padės labai paprastas triukas – užvirti vandenį su citrinos rūgštimi. 

33.    Skalbimo mašina ir indaplovė 80–90 proc. elektros energijos suvartoja vien vandeniui pašildyti. Nemažai elektros sutaupyti galima nustačius žemesnę vandens temperatūrą. Mažai išsitepusius ar specifinių dėmių neturinčius drabužius kokybiškai pavyks išskalbti ir visai šaltame vandenyje. 

34.    Oro kondicionierių naudokite tik tuomet, kai jo tikrai reikia, nes per valandą jis sunaudoja apie 1 kWh elektros energijos, o galingesni – ir kelis kartus daugiau. Nepamirškite jo išjungti išeidami iš namų. Venkite kondicionierių laikyti įjungtą per naktį – oro temperatūra nakties metu nukrinta, o palikus įjungtą kondicionierių rizikuojama net ir persišaldyti.

35.    Karštą vasaros dieną užtraukite užuolaidas ar žaliuzes saulėtoje būsto pusėje, taip mažiau šilumos pateks į namus, o tai sumažins oro kondicionieriaus energijos sąnaudas.

36.    Kuomet įjungtas kondicionierius, oro ventiliatorius arba šildytuvas, neatidarinėkite langų. Pro atvirus langus patekęs karštas oras vers kondicionierių eikvoti daugiau elektros energijos namų temperatūros vėsinimui. Tuo metu žiemą pro langus į patalpas pateksiantis šaltas oras didins poreikį ilgiau naudoti elektrinį šildytuvą.

37.    Jei naudojatės elektriniu vandens šildytuvu, sutaupyti galite sumažinę temperatūrą bent keliais laipsniais. Įsigiję elektrinį laikmatį, galėsite šildyti vandenį tik tuomet, kai reikia. Pavyzdžiu, darbo dienomis – tik rytą ir vakare, todėl nereikės naudoti prietaiso visą laiką. 

38.    Jei, pavyzdžiui, gyvenate individualiame name, kurio šildymui naudojama elektra, pasirūpinkite, kad namo sienos ir langai būtų visiškai sandarūs – taip sutaupysite namų šildymui sunaudojamos elektros. 

39.    Kai šildymui naudojama elektra ir temperatūrą reguliuojate patys, nepasiduokite pagundai žiemos viduryje po namus vaikščioti trumpomis rankovėms tik todėl, kad galite susikurti kone vasarišką klimatą. Tai tikrai be reikalo išpūs sąskaitą už elektrą, nors galite tiesiog šilčiau apsirengti ar užsikloti šiltesne antklode. 

40.    Jei ketinate įsigyti ar atnaujinti savo buitinę techniką, atkreipkite dėmesį, ar prietaisas ekonomiškas. Mažiausiai energijos naudojantys prietaisai žymimi raide A. Ekonomiškiausi A+ arba A++ klasės buities prietaisai suvartoja iki 60 proc. mažiau energijos už standartinius prietaisus.

41.    Įsigydami prietaisą taip pat įvertinkite ir tai, kad savo funkcija labai panašių prietaisų elektros energijos suvartojimas gerokai skiriasi. Pavyzdžiui, nešiojamasis kompiuteris suvartoja iki 90 proc. mažiau energijos nei stacionarus. Rašalinis spausdintuvas suvartoja iki 90 proc. mažiau energijos nei lazerinis.

Visi šie patarimai po vieną pastebimai nesumažins jūsų sąskaitos už elektrą, tačiau pasitelkus bent keletą, bus tikrai galima sutaupyti. Pagal galimybes pradėkite nuo tų, kurie reikalauja mažiausiai pastangų ar investicijų ir pamažu judėkite prie daugiau pastangų reikalaujančių energijos taupymo sprendimų. 

Atraskite namų energinio naudingumo gerinimo galimybes čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.