Šeimos finansai – nuo ko pradėti?

2020-02-26

Finansiniai klausimai kartais gali tapti šeimos ar poros nesutarimų priežastimi, o norint jų išvengti bei efektyviai planuoti bendrą ateitį, reikėtų aptarti ir biudžeto planavimą. Nors kalbėti apie finansus poroje kartais nepatogu, kuo anksčiau tai padarysite, tuo sklandžiau pradėsite bendrą gyvenimą. Pateikiame keletą patarimų, nuo ko pradėti, į ką atkreipti dėmesį ir ko imtis, kad finansiniai klausimai nekeltų streso.

Visų pirma, su antrąja puse peržiūrėkite abiejų gaunamas pajamas. Į šią savo poros biudžeto eilutę įtraukite atlyginimus, išmokas, investicijų grąžą, papildomos veiklos pajamas. Jei kai kurios pajamos yra nepastovios, įvertinkite biudžetą pesimistiškai, kad nesuplanuotumėte už pajamas didesnių išlaidų. Taip pat įsivertinkite, kad gavę pajamas, visų pirma turėtumėte susimokėti sau,  atsidedant 10–20 proc. taupymui. 

Antra svarbi taisyklė – peržiūrėkite ir suplanuokite visas išlaidas. Tai reiškia, kad turėtumėte įvertinti visus finansinius įsipareigojimus (mokesčius, paskolų, jei tokių turite, įmokas), būtinąsias išlaidas maistui, drabužiams, pramogoms. Planuokite ir sezoninius pirkinius, kurie neretai pareikalauja didesnių išlaidų: žieminės padangos, avalynė, mokesčiai už šildymą. Planuojant labai svarbu būti atviriems ir neslėpti net ir smulkų išlaidų: galbūt prenumeruojate muzikos ar filmų platformą, grožio dėžutes, mokate už naudojimąsi tam tikromis programomis. Štai sąrašas populiariausių išlaidų:

•    mokesčiai už būstą (nuoma/paskola, komunalinės išlaidos);
•    paskolos ir lizingai;
•    automobilio išlaidos (kuras, remontas, draudimas ir pan.);
•    maistas ir buitinė chemija bei kosmetika;
•    telefono ryšys, televizija, internetas;
•    sveikatinimosi paslaugos ir prekės (sporto klubų abonementai, vitaminai, procedūros);
•    apranga, avalynė, grožio paslaugos (kirpykla, masažas ir t.t.);
•    pramogos (būsimi gimtadieniai, išėjimai į kiną, teatrą, išvykos pas giminaičius ir t.t.);
•    įvairios prenumeratos (Spotify, Netflix, TVplay, grožio dėžutės ir kita).

Papildykite šį sąrašą priklausomai nuo jūsų gyvenimo būdo. Galbūt turite vaikų ir reikia mokėti už būrelius. Galbūt turite šunį, kuriam perkate vitaminus, vaistus, kas ketvirtį vedate į kirpyklą. O galbūt jūsų darbinė veikla reikalauja nuolatinių investicijų į priemones ar mokymus. 

Taip pat verta peržvelgti metų kalendorių ir pasižymėti jame didžiausių išlaidų reikalaujančius laikotarpius (pvz. spalis – naujos padangos, lapkritis – nauja žieminė avalynė, Kalėdų pirkiniai, gruodis – Kalėdų ir Naujųjų išlaidos, kovas – taupymas vasaros atostogoms ir t.t.). Jei matote, kad kai kuriais mėnesiais atlieka šiek tiek daugiau pinigų, verta juos atidėti „brangesniam“ laikotarpiui ar taupymui. 

Peržiūrėkite parengtą sąrašą – galbūt kažko galite atsisakyti, sumažinti išlaidas? Ar visad racionaliai apsiperkate, ar naudojatės visomis prenumeratos paslaugomis? Atsisakykite to, be ko galite gyventi, arba pakeiskite pigesne paslauga. Tai ypač svarbu, jei niekaip nesiseka atidėti pinigų taupymui.

Jei planuojate didelį pirkinį ar išlaidas (pvz. vestuves, tolimą kelionę, būsto pirkimą, šeimos pagausėjimą), taupymo planą susidarykite jau dabar. Norėdami gerai pasirengti būsto pirkimui, jau dabar turėtumėte įvertinti, kiek gali tekti mokėti kas mėnesį ir bent metus atidėti po tokią sumą. Taip ne tik padidinsite pradinį įnašą, bet ir būsite geriau pasirengę būsimoms išlaidoms ar netikėtiems scenarijams. 

Turite klausimų, didelių planų ir norisi pasitarti? Prisijunkite prie „Facebook“ grupės „Pinigai ir reikalai“ ir tapkite bendruomenės, kuri draugiškai dalinasi patarimais taupymo, asmeninių finansų ir turto didinimo klausimais, dalimi. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.