2022 birželis finansų rinkose: infliacija ir toliau daro didžiulę įtaką

2022-07-15

Birželį akcijų rinkos vėl buvo labai nepastovios, o didesnės dalies indeksų rezultatai buvo neigiami. Stiprėjantis JAV doleris padidino JAV investicijų grąžą investuojantiesiems eurais. Besivystančios rinkos pasiekė geresnių rezultatų, nes po COVID-19 ribojimų vėl atsivėrė Kinija, o Honkongo indeksas kilo daugiau kaip 5 procentus (1 grafikas). Kinijos ekonomikos atsivėrimas yra labai svarbus veiksnys pasaulio ekonomikos augimui ir infliacijos perspektyvoms, nes Kinijos gamybiniai pajėgumai gali sumažinti pasiūlos deficitą. Vario kaina birželį smuktelėjo daugiau kaip 13 proc. ir tai gali reikšti, kad augimas lėtėja.

Infliacija tebėra vienas svarbiausių veiksnių. Naujausi VKI rodikliai, paskelbti tiek euro zonoje, tiek JAV, viršija 8 procentus. JAV FED banko vadovas pažadėjo kovoti su infliacija, todėl galime laukti tolesnio agresyvaus palūkanų normų didinimo. Tuo pat metu kai kurie analitikai jau prognozuoja, kad 2023 m. palūkanų normos bus mažinamos dėl galimo ekonomikos nuosmukio. Diskusijos dėl galimo ekonomikos nuosmukio jau pateko tarp svarbiausių temų. Manoma, kad ECB pradės didinti palūkanų normas liepą.

Pasaulio skolos vertybinių popierių grąža vis dar buvo neigiama dėl neaiškių infliacijos ir ekonomikos augimo perspektyvų. Padėtis yra labai prieštaringa, nes didieji centriniai bankai vykdo palūkanų didinimo politiką. Birželį didelio pajamingumo obligacijų rinkos nukentėjo labiau negu aukštos kokybės obligacijos. Nuo metų pradžios daugelio obligacijų rinkos segmentų grąža vidutiniškai buvo apie -12 proc., -14 proc. (2 grafikas), o obligacijų JAV doleriais grąžą palaiko brangstantis doleris.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose birželio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.