2022 kovas finansų rinkose: nesėkmingas mėnuo obligacijoms ir besitęsianti infliacija

2022-04-07

Kovas buvo palankus rizikingoms turto klasėms, tačiau buvo dar vienas neigiamas mėnuo obligacijoms. Vertinant eurais, „MSCI World Global Equity Market“ indeksas pakilo 3,9 %, „Bloomberg EUR Agregate Bond Market“ indeksas krito 2,2 %, aukso kaina išaugo dar 2,9 %, o „Brent“ nafta pabrango dar 8 %. Žvelgiant į skirtingus regionus, galima teigti, kad Lotynų Amerikos akcijų rinka ir toliau laikėsi geriausiai. Blogiausiai sekėsi Azijos ir Europos akcijoms, kurioms pakenkė ir karinis konfliktas, ir kylančios žaliavų kainos.

Obligacijų turto klasėje prasčiausiai pasirodė ilgalaikės vyriausybės obligacijos, nes investuotojai, nerimaudami dėl didėjančios infliacijos ir palūkanų normų, taip pat atslūgus pirminei karo sukeltai panikai, toliau traukėsi iš rinkos. Geriau sekėsi trumpesnės trukmės ir žemesnės kokybės obligacijoms, kurioms palankus buvo prasidėjęs rizikingų turto klasių kainų augimas.

Centriniai bankai nepadėjo sumažinti įtampos obligacijų rinkose, nes tiek Europos, tiek JAV centrinių bankų atstovai pažadėjo dar sparčiau mažinti balansus ir didinti palūkanų normas, tikriausiai taip reaguodami į karinį konfliktą, kuris dar labiau padidins infliacijos rodiklius. Investicinio reitingo obligacijų eurais rinka jau patyrė didžiausią nuosmukį per visą savo istoriją: iki šiol „Bloomberg EUR Agregate Bond Market“ indeksas nuo 2020 m. pabaigoje pasiekto aukščiausio kainų lygio sumažėjęs 8 % grįžo į 2016 m. rugpjūčio kainų lygį. Tai reiškia, kad investuotojai į investicinio reitingo obligacijų eurais rinką per pastaruosius šešerius metus nieko neuždirbo.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose vasario mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.