2022 m. sausį finansų rinkose: smūgis investuojantiems į JAV IT sektorių, griežtesnis FED tonas

2022-02-09

Metų pradžia buvo sudėtinga. Sausį svyravimai rinkose buvo didesni, o kai kuriuose rinkos segmentuose korekcija buvo paveikta lūkesčių, kad skatinančią pinigų politiką pakeis kylančios palūkanų normos. Didžiausius nuostolius investuotojai patyrė santykinai brangesnėje JAV akcijų rinkoje, ypač IT sektoriuje – „Nasdaq Composite“ indeksas nuo aukščiausio lygio sausį iki žemiausio smuko daugiau kaip 15 %, o vadinamosios vertės akcijos pasiekė geresnių rezultatų. Pasaulio akcijų rinkos eurais per mėnesį susitraukė 3,5 % 

Sausį vykusiame FED posėdyje nuskambėjęs griežtesnis tonas šiek tiek nustebino investuotojus. Dabar rinkos tikisi, kad per šiuos metus palūkanų normos bus didinamos penkis kartus, o pirmasis padidinimas laukiamas jau kovą. Tai atsispindėjo ir obligacijų rinkose, kurios nesuteikė diversifikavimo naudos. JAV dvejų metų trukmės obligacijų pajamingumas padidėjo 44 baziniais punktais – iki 1,8 %, o tai yra didžiausias mėnesio augimas nuo 2009 m., ilgesnės trukmės pajamingumai kilo mažiau. Euro zonoje ilgesnės trukmės obligacijų pajamingumas padidėjo labiau, nes ECB kol kas atmetė galimybę didinti palūkanų normas šiais ar net kitais metais ir trumpesnio termino obligacijų kainoms tai buvo naudinga. 

Akcijų rinka patyrė nuostolių pasibaigus metams, kurie investuotojams į akcijas buvo vieni geriausių. Tikėtina, kad tokie išpardavimai retkarčiais vis pasitaikys, nors ir ne kiekvienais metais, todėl nelaikome to ilgalaikės rinkos kritimo tendencijos pradžia. Atslūgstant omikron atmainos bangai daugelyje šalių, kai kurios iš jų naikina pandemijos apribojimus, todėl ekonomika gali lengviau atsikvėpti. Infliacija kelia grėsmę, tačiau matome ženklų, kad vėliau šiais metais ji gali sušvelnėti, nors tikėtina, kad ir toliau bus didesnė nei ankstesniais metais. Tai iššūkis obligacijoms, nes pajamingumai gali toliau didėti.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose sausio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.