„Akola Group“: mažiau yra daugiau

„Akola Group“: mažiau yra daugiau
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-08-29

 
Labai išaugęs pelningumas

Ketvirtojo fiskalinio ketvirčio (kalendorinis antrasis ketvirtis) konsoliduoti pardavimai sumažėjo 23,5 proc. per metus iki 382 mln. eurų ir buvo 35,6 proc. mažesni nei mūsų prognozė, nes apčiuopiamai sumažėjo grūdų ir pašarų pardavimai (-45 proc. per metus). Šiam verslo segmentui įtakos turėjo mažesni derliai Latvijoje, tam tikri tranzito apribojimai užaugintoms žaliavoms iš Ukrainos į Lenkiją ir, svarbiausia, sąmoninga Grupės orientacija į didesnį veiklos pelningumą, vengiant mažiau pelningų sandorių. Pastarieji veiksniai padėjo padidinti EBITDA 18 mln. eurų per metus - iki 28,3 mln. eurų, o tai beveik penktadaliu viršijo mūsų įvertį.

Tikimasi geresnio derliaus

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) skaičiavimais, 2024 m. bendras grūdinių kultūrų derlius Lietuvoje padidės 5 proc. ir sudarys apie 6 263 800 tonų, iš jų javai - apie 5 761 500 tonų (+3,2 proc.). Manoma, kad Latvijoje grūdinių kultūrų derlius kilstelės 12,2 proc. - iki maždaug 3 047 000 tonų (Latvijos statistikos departamento duomenimis). Ketvirtojo fiskalinio ketvirčio ataskaitoje „Akola Group“ nurodė, kad išankstinės pardavimo sutartys dėl 2024 m. derliaus jau buvo pradėtos sudarinėti ir, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, buvo vykdomos daug intensyviau.     

Todėl manome, kad Grupė greičiausiai parduos didesnius grūdų ir pašarų kiekius ir galės pasiekti padorų pelningumą.

Pakartojame rekomendaciją „Pirkti“

Savo 2024/2025 m. konsoliduotų pardavimų prognozę sumažiname 6 proc. - iki 1 749 mln. eurų, daugiausia dėl sumažėjusio užaugintų žaliavų kainų. Tuo pat metu išlaikome 80 mln. eurų konsoliduotą EBITDA ir dėl mažesnės amortizacijos padidiname grynąjį pelną 8 proc. - iki 24,6 mln. eurų. Mūsų prognozuojamas EBITDA rodiklis gerai atitinka  Grupės planuojamą 70-90 mln. eurų intervalą. Palaikome savo tikslinę 1,40 eurų kainą, kuri vertina „Akola Group“ 7,5x 2024/25 m. prognozuojamo EBITDA. Pakartojame savo rekomendaciją „Pirkti“.

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijų analizė, paskelbta 2024 m. rugpjūčio 26 d. 17.44 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijų analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.