„Enefit Green“: mūsų viltys išlieka

„Enefit Green“: mūsų viltys išlieka
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-05-14

Pelningumas ateityje augs

Balansuojant tarp akivaizdžiai mažesnių elektros energijos kainų ir didesnių pagamintos (+22 proc. per metus) ir parduotos (+27 proc. per metus) elektros energijos apimčių, apskaičiuotas EBITDA rodiklis per pirmąjį ketvirtį išaugo 3,2 proc. per metus – iki 42,4 mln. eurų. Papildomai prisidėjo 5,5 mln. eurų pelnas, gautas pardavus kogeneracines jėgaines. Pakoreguotas EBITDA sudarė 36,9 mln. eurų (-10 proc. per metus) ir viršijo mūsų įvertį 6 proc. Neigiamą įtaką pelningumui turėjo mažesnė nei tikėtasi elektros energijos gamyba (apie 95 GWh), dėl to „Enefit Green“ buvo priversta papildomai pirkti  elektros energiją rinkoje. Tai, mūsų skaičiavimais, sumažino EBITDA rodiklį apie 9 mln. eurų. Tikimės, kad pelningumas ateityje augs.

Žingsniai teisinga linkme

„Enefit Green“ atliko keletą veiksmų. Pirma, I-ąjį ketvirtį grupė nepasirašė naujų ilgalaikių elektros energijos pirkimo sutarčių (EEPS), taip išsaugodama tam tikrą lankstumą. Antra, „Enefit Green“ šiek tiek apsidraudė – kovo–liepos mėnesiams įsigijo 16,5 GWh elektros energijos iš Suomijos. Trečia, grupė pakeitė 112,4 GWh vertės EEPS tiekimo teritoriją iš Lietuvos į Estiją.

Galiausiai, „Enefit Green“ nurodė, kad yra pasirengusi oportunistiniams atsinaujinančios energijos išteklių (AEI) projektų įsigijimams, kurie padėtų padidinti nuosavą gamybą ir palengvintų augimo sunkumus. Balandžio mėnesį grupė pasirašė bendros plėtros sutartį su „RES Global Investment“ dėl vėjo jėgainių parkų Lenkijoje (iki 360 MW).

Rekomendacija „Pirkti“ kartojama 

Dėl pelno, gauto pardavus kogeneracines jėgaines, 2024 m. EBITDA ir grynąjį pelną padidiname atitinkamai 4 proc. ir 8 proc. – iki 135 mln. eurų ir 53,2 mln. eurų. Mūsų ilgesnio laikotarpio įverčiai beveik nepasikeitė. Todėl išlaikome 5,1 mln. eurų tikslinę kainą, kuri vertina „Enefit Green“13,1x 2024 m. prognozuojamo     EBITDA ir 1,8x akcijos buhalterinės vertės. Teigiame, kad mūsų tikslinė kaina teisingai atspindi vis dar solidžią bendrovės plėtros istoriją ir jos didelį vertės kūrimo potencialą. Pakartojame savo rekomendaciją „Pirkti“.

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijos analizė, paskelbta 2024 m. gegužės 3 d. 16.40 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijos analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.