Kaip pradėti investuoti per „Swedbank“ interneto banką?

2020-06-25

Norėdami pradėti investuoti, pirmiausia turėsite užpildyti tinkamumo klausimyną ir atsidaryti vertybinių popierių sąskaitą. Po to galėsite rinktis iš plataus sąrašo vertybinių popierių įskaitant Lietuvos ir kitų šalių bendrovių akcijų, vyriausybės obligacijų, „Swedbank“ fondų, su akcijų rinkų indeksais susietų fondų ir kitų investicinių instrumentų.


1. Prisijunkite prie savo „Swedbank“ interneto banko. Pagrindinio puslapio viršutiniame meniu spustelėkite „Taupymas, investavimas“ ir pasirinkite  ,,Nauja vertybinių popierių sąskaita“, kurią rasite po skyreliu „Mano investicijos“.

investavimo zingsniai 1


2. Pasirinkite „Atidaryti VP sąskaitą“. Atsidariusiame lange reikės nurodyti savo šeimyninę padėtį, pasirinkti sąskaitą, iš kurios naudosite lėšas savo investicijoms, ir susipažinti su paslaugos teikimo sąlygomis. 

Jei sąlygos tenkina, tęskite toliau spustelėdami „Patvirtinti“. Jums bus sukurta nauja vertybinių popierių sąskaita. 

investavimo zingsniai 2



Pastaba. Jei esate vedęs ar ištekėjusi, Jums reikės pateikti sutuoktinio sutikimą atlikti vertybinių popierių operacijas artimiausiame banko padalinyje, nes kitu atveju negalėsite parduoti įsigytų vertybinių popierių.

3. Atidarę naują vertybinių popierių sąskaitą, galėsite užpildyti rizikos klausimyną, kuris padės geriau nustatyti Jūsų toleranciją investicinei rizikai. Norėdami tai padaryti, spustelėkite „Užpildyti arba pakeisti rizikos klausimyną“.
Užpildę klausimyną, gausite tinkamumo ataskaitą ir kelias rekomendacijas dėl investicinių produktų:

investavimo zingsniai 3


4. Per „Swedbank“ interneto banką Jums atsiveria galimybės rinktis iš plataus spektro investicinių produktų, įskaitant Baltijos šalių bendrovių akcijas, įvairaus tipo investicinius fondus ar su akcijų biržų indeksais susietus fondus (ETF).

a. Norėdami įsigyti „Swedbank“ siūlomų fondų vienetų, viršutiniame meniu spustelėkite „Taupymas, investavimas“ ir „Investiciniai fondai“, kurį rasite skyrelyje „Fondai“. Jums atidarys fondų sąrašą, kuris atrodo taip:

investavimo zingsniai 4


Spustelėję ant konkretaus fondo pavadinimo, gausite pagrindinę informaciją apie jį. Kai nuspręsite įsigyti pasirinkto fondo vienetų, sąraše fondo pavadinimo eilutėje spauskite „Pirk“ . Tada į atsidariusią formą įrašykite norimą sumą (pavyzdžiui, 50 EUR) ir, perskaitę įsigijimo sąlygas, spustelėkite „Patikrinimas“ . Dar kartą patikrinkite, ar įvesti duomenys teisingi ir spustelėkite „Patvirtinti pavedimą“. Pavedimas įsigyti fondo vienetų bus pateiktas makleriams, kurie per 1-2 darbo dienas įvykdys pirkimo pavedimą Jūsų vardu. Įsigyti fondo vienetai po to bus rodomi Jūsų vertybinių popierių sąskaitoje.

investavimo zingsniai 5


b. Norėdami įsigyti akcijų, viršutiniame meniu rinkitės „Taupymas, investavimas“ ir spustelėkite „Akcijos“ . Pagal nutylėjimą bus atidarytas Vilniaus vertybinių popierių biržoje prekiaujamų šalies bendrovių sąrašas.

investavimo zingsniai 6


Norėdami įsigyti atitinkamos bendrovės akcijų, bendrovės pavadinimo eilutėje spustelėkite „Pirk“. Atsidariusiame puslapyje įrašykite norimą įsigyti akcijų kiekį (pavyzdžiui, 10) ir spustelėkite „Pateikti pavedimą“. Patikrinkite, ar teisingai pateikėte informaciją ir dar kartą spustelėkite „Patvirtinti pavedimą“.

investavimo zingsniai 7

 

Atidaryti vertybinių popierių sąskaitą

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.