Klausiat? Atsakom! | Susipažįstame su NT fondais

2023-08-30

Projekte „Investavimo akademija“ apie investavimą kalbama visiems suprantamai, paprastai, o gyventojų praktiniai finansinio raštingumo įgūdžiai auginami pateikiant pavyzdžius ir dalijantis žiniomis. 

Svarbi laidos dalis – žiūrovų užduodami klausimai. Šį kartą į juos atsako ekonomistas, „Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis ir „Swedbank” Finansinio turto valdymo srities vadovas Edgaras Mickus. 

Kaip veikia NT fondai ir kaip jie uždirba pinigus?

NT fondai yra kelių rūšių. Vieni į NT investuoja tiesiogiai, kiti – į įmones, kurios verčiasi NT plėtra ar investicijomis į NT. Tai dažniausiai pasitaikančios rūšys. Žinoma, dar yra ir skirtingos NT fondų formos – biržoje prekiaujami fondai, uždarieji fondai.

Visada galvojau, kad NT fondai labiau tinka profesionaliems investuotojams. Ar klystu?

Yra įvairių NT fondų ir kai kurie tikrai skirti profesionalams. Į juos reikia investuoti didesnes sumas, jie yra sudėtingesni, specialių situacijų fondai. Tačiau yra ir NT fondų klasė, skirta mažmeniniams investuotojams, kurie gali investuoti nedideles sumas, tad tai priklauso nuo to, kokį NT fondą pasirinksime.

 

Tautvydas Marčiulaitis

„Milvas” fondų valdytojas Tautvydas Marčiulaitis


Ar NT fondai tinkami pirmajai investicijai?

Pirmajai investicijai gal ir nebūtų pati geriausia finansinė priemonė. Siūlyčiau pirmai investicijai gal labiau orientuotis į akcijų ar obligacijų investicinius fondus. Na, žinoma, nekilnojamąjį turtą daugelis gal ir geriausiai pažįsta ir arčiausiai, sakykim, yra mūsų, galima jį paliesti. Bet jų investicinių fondų valdymo struktūra yra gana sudėtinga ir pati rinka yra gan sudėtinga, tad yra ir paprastesnių būdų investuoti.

Ar į NT fondus geriau investuoti didesnę sumą vienu metu, ar reguliariai?

Investuojant reikėtų žiūrėti į kuo platesnę diversifikaciją ir investavimas didesnėmis sumomis yra nerekomenduojamas. Pirmiausia reikėtų pasižiūrėti į rizikos priimtinumą ir daugiau orientuotis į tai, kad nesudėtumėte visų investicijų į vieną krepšelį, jas išskaidyti į įvairias turto klases. Siūlyčiau investuoti mažesnėmis sumomis, bet į įvairias turto klases.

Kaip NT fondai reaguoja į finansų rinkų pokyčius, palūkanų kilimą, infliaciją?

NT fondai dažniausiai yra susiję su pakankamai didele skola, nes tai yra vystomas koks nors NT projektas arba perkamas NT projektas, kuris jau generuoja srautą. Visa tai yra perkama su skola, todėl palūkanų normos ir infliacija tokio tipo fondus neigiamai. Tuo metu finansų rinkų pokyčiai juos veikia šiek tiek mažiau. Prieš priimant sprendimą, ar šiuo metu verta investuoti į NT fondus, reikėtų apžvelgti makroekonominę aplinką.

Turiu fondų, ETF, šiek tiek akcijų. Ar reikėtų į portfelį įtraukti nekilnojamojo turto fondus? Kokią dalį jie turėtų sudaryti bendrame portfelyje?

Tai labai priklauso nuo jūsų investicinio rizikos suvokimo, tai būtina įsivertinti. Ne kiekvienam investuotojui gali būti priimtina investuoti į NT rinką vien tik dėl to, kad vertė gali stipriai svyruoti. Tačiau jei didesni svyravimai yra priimtini, siūlyčiau įtraukti po truputį, po 5–10 proc. investicinio portfelio dalies.

 

Edgaras Mickus

„Swedbank” Finansinio turto valdymo srities vadovas Edgaras Mickus


Kaip atsirinkti man tinkantį NT fondą? Turiu 1000 eurų.

Mažoms sumoms tinkami gerai diversifikuoti, Vakarų valstybėse veikiantys srautinio tipo NT fondai, skirti būtent mažmeniniams investuotojams. Juos galima nusipirkti per biržą arba kažkokį banko fondą, kuris yra struktūrizuotas taip, kad fonde būtų labai daug NT objektų ir rizika prarasti didelę dalį kapitalo būtų nedidelė.

Kuo NT fondai geriau nei tiesioginės investicijos į nekilnojamąjį turtą?

Nekilnojamojo turto fondai suteikia žymiai daugiau likvidumo ir leidžia investuoti žymiai mažesnėmis sumomis. Jeigu kažkokiam butui, pavyzdžiui, pirkti reikia kelių šimtų tūkstančių eurų, tai NT fondui užtenka keliasdešimties eurų. Ir jeigu turime butą ir norime jį parduoti, procesas užtruks dažniausiai bent mėnesį ar ilgiau. Kol mes išsiimsime pinigus, turėsime pereiti labai daug etapų, pasirašyti sutarčių, pas notarus pasivaikščioti ir taip toliau. Tuo tarpu su NT fondu: jeigu mes turime vienetų, galime tiesiog parduoti ir po kelių dienų pinigai bus sąskaitoje.

Visą „Investavimo akademijos“ laidą žiūrėkite čia:

 

Pradėti savo investavimo kelionę galite paspaudę čia

Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.