Lapkritis finansų rinkose: staigus posūkis į gerąją pusę ir silpni kainų indeksai

2023-12-05

Lapkritį finansų rinkose, visose pagrindinėse turto klasėse, įvyko staigus posūkis į gerąją pusę. Po trijų neigiamų mėnesių „MSCI All Country World“ indeksas pasiekė trečią geriausią mėnesio rezultatą per pastarąjį dešimtmetį (+9,3 proc. USD ir +6 proc. EUR), o išsivysčiusių rinkų grąža buvo šiek tiek didesnė nei besivystančių rinkų regionuose. Euras JAV dolerio atžvilgiu sustiprėjo beveik 3 proc. Vyriausybių 10 metų obligacijų pajamingumas gerokai sumažėjo ir JAV, ir Vokietijoje. 

Investuotojų dėmesį pritraukė paskelbti kainų indeksai, kurie buvo silpni. JAV statistiniai duomenys nustebino, nes lapkritį visi pagrindiniai kainų indeksai mažėjo, todėl lūkesčiai dėl FED vykdomos griežtinimo politikos pabaigos dar labiau sustiprėjo. „S&P 500“ indekso pokytis buvo vienas geriausių lapkričio rezultatų per visą istoriją. 

Dėl obligacijų kainų augimo ir pajamingumo mažėjimo pasikeitė lūkesčiai, kad bazinė palūkanų norma bus sumažinta anksčiau ir labiau. Rinkos tikisi, kad 2024 m. euro zonoje palūkanų normos bus sumažintos keturis kartus, o spalio pradžioje buvo tikimasi sumažinimo du kartus. Taip pat kyla klausimų, kiek pastaruoju metu sparčiai griežtinta pinigų politika (palūkanų normų padidinimas 450 bazinių punktų) turės įtakos ekonomikai.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose lapkričio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.