„Novaturas“: laukia sunki kova

„Novaturas“: laukia sunki kova
Andrej Rodionov, CFA, Baltijos šalių akcijų tyrimų srities vadovas
2024-06-12

Skaudūs rezultatai

Pirmąjį ketvirtį mažesnės pajamos (-9,6 proc., palyginti su ankstesniais metais, iki 34,5 mln. eurų), sumažėjęs bendrasis pelningumas (-2,7 procentinio punkto, iki 12,9 proc.) ir padidėjusios veiklos sąnaudas  (+11,3 proc., palyginti su ankstesniais metais, iki 4,5 mln. eurų) sumažino EBITDA 93,3 proc., palyginti su ankstesniais metais, iki vos 0,1 mln. eurų, o grynąjį rezultatą iš esmės sumažino iki nulio (-99,5 proc., palyginti su ankstesniais metais). Abu rodikliai toli gražu neatitiko mūsų lūkesčių, dėl to daugiausia kaltiname didesnes, nei tikėjomės, veiklos sąnaudas ir konkurenciją. Atsižvelgdama į iššūkius, lėmusius nuviliančius pirmojo ketvirčio rezultatus, Grupė pakoregavo savo 2024 m. gaires.

Lengviau nebus

Dėl pablogėjusios konkurencinės aplinkos, kuri daugiausia lėmė prastą pelningumą pirmąjį ketvirtį, mes atsidūrėme aklavietėje. Anksčiau buvome įsitikinę, kad Baltijos šalių kelionių rinka yra niša, kurią veiksmingai užpildė „Novaturas“ ir „Tez Tour“, todėl kiti kelionių organizatoriai, net ir didesni žaidėjai, negalėjo į ją patekti. Tačiau gyvenimas parodė, kad klydome. Pastebime, kad be naujokų „Coral Travel“ ir „Anex Tour“, kurie per pastaruosius dvejus metus įžengė į Baltijos šalių rinką, spaudimą sustiprino grupės konkurentas „Tez Tour“. Mūsų manymu, nuo šiol „Novaturas“ grupei lengviau nebus, nes laukia nelengva kova.

Sumažinti įverčiai  

Atsižvelgdami į pablogėjusią konkurencinę aplinką, mes sumažinome 2024 m. prognozuojamas pajamas 10 proc. – iki 190 mln. eurų, EBITDA 53 proc. – iki 2,8 mln. eurų ir grynąjį pelną 70 proc. – iki 1 mln. eurų ir šie įverčiai dabar geriau atitinka patikslintas Grupės gaires. Mūsų ilgalaikės prognozės taip pat apčiuopiamai sumažintos, o tai reiškia, kad EBITDA marža pagerės nedaug. Tikimės, kad pelningumo padidėjimą dėl laipsniško skaitmeninimo iš dalies atsvers intensyvi, gana neracionali konkurencija kelionių rinkoje. Dėl sumažėjusių įverčių sumažinome tikslinę kainą iki 2,5 euro (4,0 eurai) ir pakartojame „Neutralią“ rekomendaciją.

Šiame straipsnyje pateiktą rekomendaciją ir tikslinę kainą grindžia akcijos analizė, paskelbta 2024 m. gegužės 24 d. 09.55 val. Tačiau tai gali būti ne paskutinė paskelbta akcijos analizė. Naujausios akcijų rekomendacijos ir tikslinės kainos yra prieinamos tik „Swedbank“ mokamos analizės klientams.

Visą informaciją apie šiame įraše pateiktą rekomendaciją rasite prisegtuke žemiau.

Naujausias „Swedbank“ Baltijos vertybinių popierių biržoje kotiruojamų bendrovių analizes galite rasti interneto banke, investavimo naujienų ir tyrimų skiltyje

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.